ekonomitankar

Nu har det gått fyra veckor sedan jag var på terapin senast, så det är väl lika bra att jag funderar över hur det har gått innan jag förbereder mej inför fredagens besök.

Följande punkter skulle jag jobba med under uppehållet:

Fortsätta med att stå emot extrapriserna
Det jobbar jag ju med, även om jag har haft ett par återfall.

Börja laga mat efter recept och inte byta ut någonting bara för att hålla kostnaden nere
Jag har inte börjat laga mat efter recept, men jag försöker att välja "dyra" maträtter om vi är sugna på det. T.ex. hade vi en god fiskgratäng häromdagen, som säkert gick på 70 spänn.

Jag har även minskat på potatisen till förmån för bulgur, nudlar och ris. Och så unnar jag mej dyrare sallad med bl.a. feta och sockerärtor.

Spendera pengar på mej själv
Där har jag väl gått bet. Jag har köpt lite pärlor till min nya hobby men annars har det inte varit någon shopping, främst för att jag har inte velat ge mej ut i readjungeln. Däremot har jag satt över egna pengar på kontot. Och det är ju ett framsteg. Planerar att köpa lite nya vårkläder (till ordinarie pris då) framöver.

Sälja fonder för att betala skidresan
Nix, det gjorde vi inte. Vi tog ut pengar från renoveringskontot. Men däremot blev det ingen snålmånad utan vi tog ut hela summan. Och det var ju bra!
(Men efter börsraset som varit så skulle vi nog ha sålt fonder...)

Dessutom har jag (vi):
- Bestämt att vi ska ha minst 1500 kronor i egna pengar varje månad
- Lagt upp ett konto för barnens kostnader och ett konto för huset. Barnens kläder ska alltså inte betalas med mina pengar.
- Saldot vid månadens slut ska vara kvar på våra konton och matkontot och inte föras över till nästa månadsbudget. Det ska alltså inte löna sej (=vi kan spara mer på lång sikt) att snåla.
- Bestämt en fast summa som ska sparas "på hög". Resten av sparandet ska ha ett mål.


Mer att ta tag i:
- Jag tänker på följande dags lunch när jag tar till mej mat. Om vi har kycklingfilé tar jag först en halv filé. När sedan alla har tagit sin andra portion eller är nöjda tar jag en bit till om det finns så mycket kvar att det ändå räcker till lunch eller om det finns så lite kvar att det inte räcker ens till en matlåda. Detta gör att jag inte kan slappna av riktigt.

- Bara baka bröd när jag känner för att baka. Inte baka bröd för att jag är för snål för att köpa (hu, vad dyrt det är!!!).

- Försöka att köpa det jag vill ha och laga den mat vi vill äta. Nu har jag börjat tänka tvärt om och känner mej duktig när jag lagat någon dyr rätt, eller när jag valt den dyraste tvålen.

- Sluta räkna på vad maten jag lagar kostar!!!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0