stålmamman

Min mamma var hemmafru. Och perfekt. Hon gjorde allt. Hann allt. Kunde allt. Och var dessutom smal och fräsch. Och trevlig. Det fick jag höra allt som oftast. Av både vuxna och kompisar.

Jag växte upp. Skaffade mej en utbildning. Det hade inte min mamma. Så där kunde jag hävda mej och bli duktig. Importerade hennes städrutiner. Men var ganska slarvig däremellan.

Och sedan blev jag mamma. Plötsligt mindes jag min barndom. Min mamma. Vårt hem. Allt runt omkring. Jag kunde inte värja mej ifrån att jämföra. Omedvetet smög sej kravbilden på mej. Jag orkade aldrig (ville inte) ha det som min mamma, men känslan av allt jag borde göra var ändå stark.

För att sänka sina krav ska man utmana dem, har jag fått höra i terapin. Men hur gör man med krav som man aldrig levt upp till, men som ändå knackar en på axeln och viskar i ens öra att man inte duger?

Idag har min mamma sänkt sina krav. Hon förstår inte heller hur hon hann. Men hon minns inte att hon var stressad. Utan att hon gjorde allt med glädje. Jag minns det som att min mamma alltid hade tid med oss barn. Tog sej tid. Det kanske är det värsta. Förutom att jag inte lyckas leva upp till hennes "husmorssysslor", är jag också sämre på att ta mej tid med barnen.

Jag tror att det hon hade var närvaro. Hon gjorde en sak i taget. När hon var med mej så var det det som gällde just då. När hon torkade golvet torkade hon in sej i ett hörn och satt där på en stol och väntade på att golvet skulle torka. Jag minns min barndom som lugn och harmonisk. Jag hade inte en mamma som flängde runt ständigt fixande och plockande i huset. Hon var med oss barn (och hade dessutom dagbarn periodvis) och om kvällarna tog hon det lugnt. Satt oftast i sitt soffhörn och stickade eller sydde.

Jag inser ju att man inte kan jobba och leva upp till hennes standard. Men när jag var mammaledig levde jag ju i samma situation som hon hade haft. Tre barn och ett hem. Och jag har dessutom en man som jag delar alla sysslorna med. Så då borde jag ju kunnat ha det iallafall lite som jag tycker att jag borde ha det. Men det hade jag inte.

Nu har jag gjort upp med mina krav om hur hemmet ska skötas. Och det känns skönt. Lite komiskt blev det dock när jag insåg att jag hade gått igenom vårt städchema med mamma och fått okej innan vi körde igång. När mamma säger att det är lagom intervall så är det så...

Nästa område att ta itu med är hur jag är som mamma. Också där har jag bilden av min mamma som måttstock. Den perfekta mamman. Nästan iallafall. Om man bortser från en del tidstypiska uppfostringsmetoder och så ("du får ingen efterrätt förrän du ätit upp maten").

Det är inte lätt att vara dotter till en perfekt mamma. Men jag är tacksam för den mamma jag har. Och den fina barndom som hon givit mej. Om jag bara kunde sluta att få dåligt samvete för att jag inte är som hon.


att bara vara

Varifrån kommer de - alla mina borden och måsten?
Varfirån kommer den - ovanan att göra mina vill till borden?

Varför missunnar jag mej själv att njuta, att glädjas i det lilla?
Varför ser jag alltid resultatet och aldrig vägen dit?

Varför är jag ofta så rädd för att misslyckas
att jag inte ens vågar försöka?

Varför sätter jag alltid plikterna före lusten?

Varför är det så svårt att bara vara JAG?

att göra eller inte göra...

Ikväll är det en sån där gång när jag, om jag inte varit den jag är, skulle ha kunnat tänka mej att hoppa över min terapiläxa.

Jag har inte ens börjat tänka på läxan än.
Jag är supertrött.
Och jag har äntligen lite tid tillsammans med min man.

Men eftersom jag inte tycker om att slarva så ska jag kika på läxan nu. Faktiskt så minns jag inte ens vad det var jag skulle tänka på tills imorgon.

söta sonen

Igår hade mamma köpt nya kuddar till sin beiga soffa som sonen tyckte var SÅ fina och tyckte att vi skulle köpa såna till vår soffa också. Det var bara det att kuddarna var bruna och turkosa och vi har en röd soffa.

Så jag sa till sonen att jag gärna byter ut soffan mot en beige, men då måste de sitta som små ljus i soffan och aldrig äta något där.

Sonen funderade en stund och förelsog sedan att jag kunde köpa en soffa (och kuddarna) till mej själv och göra en myshörna där jag kan ligga och andas i tårna utan att bli störd.

Vilken gullunge han är.

hemmablind

Nu har jag gått en runda i huset och skärskådat alla saker vi har framme. Vad tycker jag egentligen om, vad passar kanske inte in o.s.v. Jag hittade en del grejjer som nog bara har hängt med och sedan har jag inte tänkt på dem.

Jag har fått en del keramik av min man (köpt) i blått, som ju är jättefina men för tillfället passar de inte någonstans så jag flyttar nog ner dem i källarfönstret tillsammans med ljusstakarna jag fick av svärmor för evigheter sedan.

Dessutom har jag ramat in döttrarnas tavlor samt lagt sten i en vas. Det blir visst ordning från grunden idag, finlirsstädning. Fast jag undrar om min man ser det när han kommer hem  :)

vilken sovmorgon!

Min man kom hem vid elvatiden precis som han sagt. Naturligtvis vaknade jag till, men det gjorde inte så mycket. Vid tretiden väcktes jag av yngsta dottern som låg och ropade på mamma. Jag flyttade över henne till vår säng och sedan låg vi vakna i säkert en timme. Nu var det länge sedan hon nattvakade så det var mest mysigt. Dessutom visste jag ju att jag skulle få sova idag.

Jag gick upp på morgonen och hjälpte till med att få barnen i ordning (så att min man kunde sova lite längre). Gissa om de var lättväckta när jag sa att pappa var hemma!!!! När de åkt gick jag och la mej igen. Och sov till strax efter elva!!! Oj. Och nu är jag så där lagom seg som man blir när man sovit för länge.

Idag blir det nog till att städa lite här hemma. Att säga att det är stökigt är nog att ta till i underkant. Fast jag har många timmar på mej. Sonen har ateljé i skolan till fyra, så jag hämtar alla barn då och sedan ska vi åka och hämta maken. Hm, det låter som ett bra snabbmatstillfälle... Burger King ligger inte långt från makens jobb och nu var det länge sedan vi var där. Jag får se hur vi gör.

fler kuliga tankar

Det jag främst är emot med att använda kulor som uppfostringsmetod är att använda det till i vardagen ständigt återkommande saker.

T.ex. ska inte min son behöva en kula för att packa sin gympapåse. Blir den inte packad så innebär det ju att han inte får vara med på gympan, vilket han vill. Glömmer han en frukt får han sitta och titta på när de andra har fruktstund (fast nuförtiden har väl skolan ett extra äpple eftersom man inte kan kräva att barnen tar med sig någonting.)


Däremot använder jag belöningar för att slippa tjafs eller motivera ett visst beteende i andra situationer:

- Yngsta dottern bajsar fortfarande helst i trosorna, trots att hon varit utan blöja sedan i september. Hon får nu ett klistermärke varje gång hon använder toaletten istället.

- Jag vill att sonen ska hålla på med någon idrott. Han spelar innebandy och fotboll (fotbollen har inte så många vinterträningar) och tycker att det är jättekul när han väl är där och han är verkligen en pojke som är full med energi och behöver springa av sej lite. Men det är alltid ett himla gnäll innan han kommer iväg. Så nu får han en liten leksak efter fem träningar.  Där skulle vi ju kunna använda kulor för att hålla räkningen. (Han tycker verkligen att träningen är rolig, men behöver en extra motivation för att komma iväg.)

- När min son började svära och vi inte lyckades få bukt med det införde vi avdrag på veckopengen (och motsvarande böter för oss vuxna, så klart). Där skulle vi ju egentligen ha kunnat använda kulor istället. En kula för varje dag som han inte svor. Problemet då hade ju varit att sluta upp med kulorna när beteendet försvunnit. 

den som väntar på nåt gott...

Förseningar. 
Strax efter elva är han hemma igen. Min man. I bästa fall. 
Vilket innebär att jag sover då.
För jag är redan trött.

Ska nog gå och lägga mej redan nu.
Kanske läsa en liten stund.
Jag har börjat i en ny bok idag.
Som är lite seg i starten.
Hoppas att den tar sej!

Läsning. Sedan avslappning. Och godnatt.

längtan

Rastlös.
Pirrig.

Snart.
Snart.

Blir varse tomheten.
Omkring mej.
I mej.

Utan dej
fattas det mej något.

Utan dej
blir lyckan inte lika stor.

Så kom!
Kom nu!

Innan jag somnar!

trött på att vara trött

Ingenting har blivit som jag hade tänkt mej. Avslappningsfilen som jag fick av terapeuten tog slut efter sju minuter, mitt i ansiktet. Så då passade jag på att sova en liten stund. Vaknade när det var hög tid att äta lunch. Så jag har varken skrivit några recept eller duschat än.

Jag lägger mej senast klockan tio varje kväll och somnar inom en halvtimme nu när jag gör avslappningsövningar, och sedan sover jag till halv sju. Och ändå är jag så fasligt trött framåt tio på förmiddagen att jag måste sova en stund till.

Kanske behöver jag gå och lägga mej ännu tidigare på kvällarna, men det känns ju lite trist att göra natter redan vid nio (även om jag oftast är jättetrött då).

Jag pratade med läkaren om tröttheten i måndags. Hon ville inte säga att orsaken var medicinen (maxdos) utan att det lika gärna kan vara mitt inre tillstånd som tröttar ut mej.

Nåja, i morgon ska iallafall min man lämna ungarna så då får jag sovmorgon. Längtar!!!

receptrensning

Två pärmar, en klippbok och två tidskriftssamlare har blivit till en pärm. Som inte ens lär bli halvfylld.
Oj, vad mycket recept jag sparat som jag aldrig har provlagat.

Nu gjorde jag så att jag slängde allt som jag inte har testat, jag letar ju ändå aldrig bland mina recept om jag inte vet vad jag söker. För nya uppslag är det internet som gäller.

Efter avslappning och en dusch ska jag börja skriva in recepten i min nya pärm.
Jag hittade en hel del gamla godingar som fallit i glömska, så nu har jag matideér för en tid framåt.

att hjälpas åt

Idag glömde sonen sin väska. Hoppsan! Så efter att ha lämnat flickorna på dagis fick vi köra hem igen och hämta den. Sonen var mycket lättad när han kom i tid till skolan. Så nu lär han väl inte glömma något på ett tag.

Vi har börjat lägga över lite uppgifter på barnen:

7-årige sonen ska:
- själv komma ihåg att packa frukt
- komma ihåg sin ryggsäck
- packa gympapåsen
- lägga fram kläder till nästa dag
- städa sitt rum en gång i veckan

5-åriga dottern ska:
- lägga fram kläder till nästa dag
- städa sitt rum en gång i veckan (med lite assistans)

Snart 3-åriga dottern ska:
- städa sitt rum en gång i veckan tillsammans med en förälder

Och allt detta utan att de får någon annan belöning än beröm och uppmuntran.

Hosanna skrev om att det nya är att ge barnen en kula för varje sak de gör och när man fått en viss mängd kulor får man en belöning. Om det tycker jag inte!

Innan jul hade jag en diskussion med min terapeut om hur man ska få barnen att hjälpa till. Han använder kultricket. De får kulor när de packar ryggsäcken, när de städar och vid en massa andra tillfällen. Han motiverade det med att hjärnan funkar så (belöningssystem) och att samhället ser ut så.

Jag undrade hur han tror att det blir när barnen blir större, men det hade han inte tänkt på. Om man vänjer barnen vid att få en belöning varje gång de utför en uppgift i hemmet så vill de väl så småningom ha belöningar för precis allt (?) Och de lär väl inte nöja sig med en kula när de växt till sig lite.

Jag tycker att man ska hjälpas åt med det vardagliga utan att få något för det. Ibland hittar vi på något roligt tillsammans när vi har städat, t.ex. spelar spel. Det är uppskattat!

så otroligt billigt

Varje gång jag ska köpa en pocket förundras jag över hur billiga de är. En bok för en lägre penning än en ordinär veckotidning. Helt otroligt!

Och om man dessutom beställer den på Adlibris får man den hem i brevlådan utan att betala någonting extra.

(Tidigare beställde jag flera böcker åt gången och då fick jag bege mej till macken för att hämta ut paketet. Nu lägger jag de böcker jag vill ha i önskelistan och beställer en åt gången.)

(Om hon nu handlar på Adlibris, varför länkar hon då alltid till bokus? Ja, det kan man fråga sej. Av gammal vana antar jag.)


den krossade tanghästen

Jag är inte någon van deckarläsare så jag har inte så mycket att jämföra med, men Den krossade tanghästen av Helene Tursten var riktigt bra. Spännande historia kombinerat med intressanta personporträtt och inte så otäck, vilket är bra för mesiga mej. När min man kommer hem från Spanien ska jag ge mej på nästa bok. Utifall att...

Omslagsbild: ISBN 9789187894688, Den krossade tanghästen


Tack Ananansens för tipset!

känslor

Att tolka kroppens signaler tycker jag är ganska svårt. Vad känner jag och vad beror det på?

Dessutom är det väl lite olika från person till person vad man lägger i begreppen. Kompis E till exempel, tycker bara att hon har ångest när hon inte kan ta sej ur sängen. Annars är hon "bara" orolig.

Stress: magen knyter sej, hjärtat rusar m.m.
Nervositet: ont i magen blandat med lite pirr
Oro: ont i magen (jag tolkar nog nervosietet positivt och den negativa motsvarigheten blir då oro), rastlöshet
Ångest: ont i magen, tryck över bröstet, snörp i halsen, svårt att andas - i varierande grad.
Förväntansångest: symptom som vid ångest + katastroftankar inför något som ska komma
Panikångest: som ångest + yrsel, svettningar, overklighetskänslor, tunnelseende, hjärtklappning

Jag vet inte om jag är för snäv i min tolkning av oro. Så fort det trycker i halsen och/eller  bröstet säger jag ångest, men man kanske kan känna så vid oro också? Jag minns faktiskt inte hur det var innan.

Tanken på kursen idag gjorde mej nervös.
Tanken på huruvida det fanns toalett gav mej förväntansångest.
Tanken på parkeringen av bilen gjorde mej orolig. 

Så det är inte så himla lätt att veta. Och inte så nödvändigt heller, kanske.

Hur definierar ni oro och ångest?

besviken på mej själv

Nu börjar besvikelsen komma smygande. Varför gick jag inte på kursen idag? När jag tittar tillbaka på min dag så ser jag ju att det inte hade funkat med så lite vila efter en så stor grej. Eller, funkat hade det väl, men kvällen hade kanske inte blivit så trevlig.

Jag kanske ska åka ut till min svägerska med målargrejjerna så att jag kommer igång. Hon är fantastiskt duktig både på akvarell och olja, och dessutom mammaledig.

I helgen ska jag köra till kurslokalen och reka lite, så att jag vet exakt vart jag ska ta vägen och var man parkerar. Dessutom ska jag be min man lämna barnen på tisdag, så att jag slipper stressa iväg på morgonen.

Det som känns lite fånigt är väl att jag ringde kursledaren igår, och så dök jag aldrig upp idag. Men vem som helst kan ju bli sjuk.

Och ärligt talat, jag tror inte att det var pga förväntansångest som jag backade, utan just för att dagen skulle bli så stressig. Så det känns ju iallafall bra.

i trygghetsnarkomanernas land

David Eberhard (överläkare) har skrivit boken I trygghetsnarkomanernas land där han driver sin tes att staten har drabbats av panikångest och att det är vår ständiga strävan efter ökad trygghet som lagt grunden till den psykiska ohälsa som idag ökar i omfattning.

Min terapeut hade inte läst boken men trodde att den kanske kunde vara något för mej för att jag är så fast i trygghetstänket. Men det var inte så mycket på individnivå som avhandlades utan mer om statliga myndigheters sätt att agera. Intressant bok, men en del teser som han drev kunde jag inte ställa mej bakom.

Det som gav mej något med boken var nog tankarna om trygghet.

Omslagsbild: ISBN 9789172320826, I trygghetsnarkomanernas land : Sverige och det nationella paniksyndromet


hon somnade!

Efter lite spring gick lillsnuttan och la sej med en prinsesstidning och favvohunden. Som vanligt sa jag att hon skulle släcka och lägga sej när hon var klar. Och idag gjorde hon det! Jag avvaktade några ynkligt trötta mamma-rop och tassade sedan in till en sovande prinsessa.

Sonen ligger dock fortfarande och leker med legot. Igår somnade han med armen utsträckt bland Star Wars-gubbarna.

En dag kvar...

jag stannar hemma

Nattsömnen blev inte störd av några konstkurstankar men när jag vaknade och tänkte igenom dagen insåg jag hur stressad den var. Först lämna barnen och sedan bara hem och byta om innan det var dags för kursen. Och sedan skulle jag bara ha två timmar hemma innan barnen skulle hämtas. Och sedan vara själv med barnen hela kvällen.

Det känns som det rätta beslutet men det känns ändå trist.  Men nästa vecka är min man hemma och då ska det nog gå bättre. Jag får väl ta fram målarsakerna och börja kladda lite hemma istället.

garderobsresultat

Nu är min garderob betydligt glesare. Utrensningsresultatet idag blev:

- två toppar
- två tunikor
- två par byxor
- två kjolar
- en munkjacka
- en kofta
- en skjorta (??????)

Helt otroligt att jag kunde plocka bort så mycket! Det var ju inte alls länge sedan jag röjde senast.

Dessutom plockade jag bort en del ur minstingens garderob. Samt alla 5-åringens byxor som ärvts av storebror. Hon väljer aldrig dem och hon har så pass mycket kläder att vi aldrig är ens i närheten av att behöva använda pojkbyxorna. Då känns det bättre att ge de kläderna till grannen, så att de kommer till användning. Och samtidigt blir det ju färre plagg för mej att hålla ordning på. Alla är vinnare, alltså!

Och nu har jag minskat kruksamlingen och har bara sparat de krukor som jag blir glad av att "hälsa på". Om jag får hållas lite till behöver vi kanske inte ha något förråd. Nu är tanken att det ska vara förråd med träningshörna. Kanske kan det bli ett träningsrum med förrådsdel istället.


sov så sött...

Igår kväll somnade jag utan någon som helst oro eller jobbiga tankar. Trots att jag inte checkade några av mina kontrollpunkter (utrymningsvägar och sånt). Jag kände inte ens på ytterdörren. Och sladden till kaffebryggaren satt i såg jag i morse.

Så visst gör jag framsteg!!!

en skopa ångest

Puh, så var den här dagen till ända.

Idag var dagen för mitt läkarbesök där vi skulle prata om eventuellt byte av antidep.medicin. Trots min målande beskrivning av hur mycket bättre jag mår hakade hon upp sig på att jag fortfarande känner mej så stressad av tanken på jobbet och att ha för mycket inbokat i almanackan. Men eftersom jag inte var så sugen på att byta medicin så bestämde vi att fortsätta med den jag har och om jag inte blir bättre framöver så ska jag höra av mej.

Konstigt nog kände jag mej mer orolig än på länge efter att jag gått därifrån och var tvungen att uppsöka toaletten innan jag hämtade barnen.

I förra veckan bokade jag biljetter till en barnteater för hela familjen. Dessa skulle hämtas ut senast i morgon och idag insåg jag att biljettkassan hade minst sagt begränsade öppettider. Utan en tanke på detta bestämde vi på skolan att sonens kompis ska följa med oss hem i morgon. När vi gick vidare till dagis insåg jag att det innebar att jag var tvungen att hämta biljetterna idag. Så jag körde hem och hämtade bokningsnumret samt besökte toaletten (igen!!!!) och sedan körde vi in till stan. Rödljusvägen i rusningstrafik. Jag satt hela tiden och var rädd för en eventuell panikattack! Som naturligtvis aldrig kom.

När jag lassat in alla ungarna och stod och stekte korv kände jag mej minst sagt besviken över mina orostankar och min förväntansångest (som jag ju sagt till läkaren att jag inte kände av längre). Men sedan insåg jag att jag inte kört rödljuskörning ensam på väldigt länge. Förmodligen var den senaste gången före jul. Så då kändes det lite lättare igen!

Och imorgon är det dags för konstkursen. Usch, vad jobbigt det känns nu. Kursarrangören visste inte om man skulle ta med sig eget material eller om man fick köpa det där (!!!!) så jag fick numret till konstnären him self. Och då passade jag på att fråga var man skulle parkera. Ett orosmoment mindre. Det visade sig att man ska ha med sig eget materal. Jättelätt ordnat när man får kallelsen dagen innan kursen börjar. Som tur var så fick jag akvarellgrejjer när jag fyllde år, så jag slapp dra med ungarna till någon affär.

produktönskemål

Mitt favoritgodis är Marabou mjölkchoklad två hundra gram.
Jag gillar den för att rutorna passar perfekt i gommen, där jag placerar dem så att jag långsamt kan njuta av chokladen. Ruta för ruta.

Problemet är bara att jag har så himla dålig karaktär. Och tvåhundra gram choklad är alldeles för mycket.

Så snälla Marabou, kan ni inte göra en femtiogrammare med tvåhundragramsrutor.

(Jag har extremt dålig karaktär när min man är ute och reser, måste jag tillägga.)

det var en gång

en mamma som hade tre små barn som inte ville sova.

Först fick mamman lura dem i säng med hjälp av tingelingelinge tåget går... Efter lite tjafs om vem som skulle gå först och vem som skulle bli avsläppt sist fick mamman till en lösning som accepterades av alla tre.

Först gick Storasyster. Efter henne kom Storebror. Med armarna runt hans mage småsprang Lillasyster för att hänga med. Och sist men inte minst gick mamman.

Storasyster lämpades av. Fick pussar och kramar innan tåget körde vidare. Nu gick Storebror först. Efter ett nytt kramkalas la också han sig till rätta i sängen. Det lilla loket tuffade vidare till slutstationen. Lillasyster nattades, försågs med ett pussel och uppmaningen att släcka lampan och lägga sej när hon var klar. (Mamman är nämligen en sann optimist.)

Mamman gick och sjöng för de stora barnen innan hon satte sig tillrätta med en bok och inväntade Cirkusen! Det dröjde inte många sidor innan Lillasyster var klar med pusslet och ropade på sällskap. Mamman slog sig ner bredvid sin bortskämda unge i sängen (fortfarande med boken i högsta hugg) och väntade på John Blund.

Då ringer telefonen! Det är från spanien. Mamman ger sin man en avhyvling för att han inte kommer ihåg barnens läggtider. När hon lagt på luren är samtliga barn uppe och springer. Nyfikna förståss. Det är bara att börja om. Men det blir inte lika muntert den här gången.

När Lillasyster är nära att somna igen kommer Storasyster intassande och meddelar att hon är törstig. Mamman ber henne att vänta på sitt rum och hon smyger därifrån (hör och häpna!). Efter en stunds vak(t)ande smyger mamman iväg för att göra i ordning ett glas vatten. På väg från köket möts hon av Lillasyster. På några sekunder har hon förvandlats från en nästan sovande gullunge till en klarvaken buse. Och Storebror meddelar från sitt rum att han minsann inte heller kan sova. Efter en blick in i rummet är mamman benägen att hålla med. Halva sonen ligger utanför sängen och leker med lego.

Efter en och en halv timmes kämpande kom Storebror tassande för tredje gången. Han hade drömt något otäckt och ville sova i pappas säng.

Aha, det var där skon klämde tänkte mamman och föste in honom på rummet igen samtidigt som hon försökte dölja chokladbiten som hon hade i munnen.

Bara två kvällar kvar...

den som spar hon har...?

Varför ska jag fylla min källare med saker som inte är tillräckligt fina för att ha framme NU, bara för att jag kanske kan komma att behöva det sedan?

Om jag i framtiden är i behov av flera krukor (eller vad det nu kan vara) har jag råd att köpa nya krukor då. Jag behöver inte spara saker på den grunden.

Hädanefter ska det bara finnas saker som jag verkligen tycker om, men inte känner för just nu, i förrådet. Till exempel min jättefina keramikkruka från Gotland som inte platsat på ett tag men som ändå är jättefin.

Det blir en röjning till, verkar det som! :)

att slösa

Min gamla tanke:

Jag slösar när jag köper saker som jag inte behöver.


Min nya sanning:

Jag slösar när jag köper saker som inte ger mej glädje.


Med mitt nya tänk har jag varit en riktig slösa när jag har köpt good enough-prylar på rea istället för precis det jag vill ha till ordinarie pris. Eller hur?

Mina nya ekonomitankar kommer från boken Pengaglädje av Jerry Gillies.
(Tack Munken för tipset. Den var som skriven för mej.)

Omslagsbild: ISBN 9789187056727, Pengaglädje eller konsten att vara rik (3u)


garderobsrensning nummer tre

Första gången rensade jag ut plagg som var för stora eller alldeles för små.
Andra gången åkte kläder som jag inte använt på flera år.

Den här gången rensar jag ut plagg som jag inte vill använda. Varför ska jag ha plagg i garderoben som jag inte helhjärtat tycker om? Nej, nu ska jag bara ha kläder som jag vill använda och som jag trivs i. För att jag är värd det!

helt i min smak

Imorgon börjar konstkursen. Och jag har inte hört något ifrån arrangörerna så nu har jag ringt och frågat om jag fått plats eller inte. Och visst hade jag det. Kallelsen är på gång.

Direkt efter beskedet började orostankarna cirkulera. Finns det toalett där? Hur hittar jag dit? Tänk om...
Så skönt att jag inte har fått besked tidigare, så att jag har sluppit gå och oroa mej för det här. Nu är det bare å åk. Och känns det inte helt okej med bilkörningen imorgon så kan jag ta mej dit utan att behöva köra via motorvägen eller rödljus. Med nervös spänning i kroppen kanske det till och med är bra att ta den lättaste vägen. (Mitt senaste säkerhetsbeteende - att inte utsätta mej för FÖR mycket så att jag riskerar en panikattack.)

När jag inte hade fått besked innan helgen trodde jag nästan att det inte blev någonting. Och då kände jag mej väldigt lättad. Skönt att slippa. Men igår tyckte jag ändå att det här är en chans för mej att komma igång. Det är nu jag har tid. Och en möjlighet att göra något för att må bra.

Så nu ser jag fram emot morgondagen, och ser solen bakom alla mörka moln som hopar sej.

mysdag

Jag klarade av dagen med bravur. Så klart! Och mina jobbiga tankar lyckades jag hålla undan också. Försöker se de här dagarna som en utmaning istället.

Sonen har haft kompisar här hela dagen. På eftermiddagen var det min favvokompis som hälsade på. Alltså han som är ensambarn och tycker att det är toppen med syskon. Och således vill ha med syrrorna i leken.

Min intension att vara i nuet gjorde faktiskt att jag kände ett större lugn och var mer tålmodig än vanligt så jag gav mej till och med på att baka en sockerkaka tillsammans med döttrarna. Minstingen knäckte ägg själv för första gången (med viss assistans) och tyckte hon var superduktig (vilket hon också var).

För ovanlighetens skull läste jag tv-tablån idag och fick se att det var andra delen av Ronja Rövardotter så ungarna satt i pyjamas redan när bolibompa började. Vid halvåttatiden brukar det vara svårt att få dem i ordning för de är för trötta. Men trots förberedelserna tog det till halv nio innan alla sov.

Mitt i läggningen ringde Hanna. En av dem jag kommit fram till att jag skulle återta kontakten med. Vi pratade i gott och väl en timme om stort och smått. Jättekul! Nu blir det lättare att ringa nästa gång, känner jag.


så blir ett vill ett borde

Jag tycker om att tända en brasa på kvällarna och ibland på dagarna. Jag vill göra det för då mår jag bättre. Häromdagen kom min man och sa att vi hade ovanligt mycket pellets kvar tack vare mitt eldande. Och där kunde jag lätt ha förvandlat min nöjeseldning till ett borde. För vi har mycket ved och det vore ju bra att spara på pelletsen och få ner värmekostnaden.

Men eftersom jag numera slår vakt om mina vill så gick jag inte i fällan. Jag eldar fortfarande bara för nöjes skull.

Skönt! För det är lättare att göra ett vill till ett borde än att göra om ett borde till ett vill igen.

katastroftänk

Första budet var halv fyra. Sedan blev det elva-tiden. Och nu ska han åka iväg redan klockan tio. Så nu blir det plötsligt en hel dag själv med barnen. Ruskväder ute idag igen, så det blir nog bara en kort utevistelse idag. Sedan får vi se vad vi fyller dagen med. Sonens kompis dyker upp om en stund, så det blir jag och tjejerna som får lägga våra kloka huvuden ihop.

Lite konstig känsla det här att det känns läskigt att vara ensam med barnen en längre tid. Konstig och tråkig. Förmodligen är det ANSVARET som känns så tungt att bära. Alla tänk om... 
Och katastroftankarna om att barnen helt plötsligt ska flippa ur och inte alls bry sej om vad mamma säger - att jag ska förlora kontrollen.
Katastroftankar om att jag ska förlora kontrollen över mej själv och få svår ångest.. Som jag inte skulle kunna hantera.

Inget av det här har någonsin hänt, och känns ganska osannolikt också. Egentligen. Så nu ska jag se fram emot en mysig dag med barnen. Helt utan andra måsten. Men först en dusch.

fyra...

Fyra plåtar med pizza är bakade.
Fyra maskiner tvätt är tvättade.
Fyra sängar är renbäddade.

Fyra timmars slappande återstår av dagen.

småpyssel

Regnigt, grått och trist ute.
Varmt och mysigt inne.
Vi pysslar och pusslar och tvättar.

Om ett par timmar ska vi baka pizza.
Och sedan blir det lördagsmys.

Jag hushållar med krafterna.
I morgon förmiddag blir jag gräsänka.
Ända tills sent på onsdag.


trött

Jag hade tänkt att jag skulle meditera nu men jag är jättetrött så det kanske är bättre att vila en stund. Jag vaknade av en konstig dröm i natt och låg vaken i flera timmar.

Jag har alltid sovit på mage, men nu känns inte det lika bra längre. Problemet är bara att det inte känns bra att sova på sidan eller rygg heller. Enligt sonen så är det bara en träningssak: "Jag sov på mage ett tag men jag dreglade så för jag andas med munnen, så nu sover jag på rygg istället": Jag minns inte att han någonsin har somnat på mage - han lägger sej i spikrakt ryggläge och somnar på två röda.

Jag ligger ju på rygg när jag slappnar av men när jag börjar slumra till måste jag byta ställning för det känns inte tryggt att somna på rygg. Kanske en vanesak. Jag har iallafall lyckats byta till mej sonens kudde (som han tyckte var för hög och hård) mot en annan, så nu har jag två - en för magläge och en för sidläge.

terapi 080125

Medicinen
Tillsammans kom vi fram till att vi tycker att medicinen (antidepressiv) fungerar tillräckligt bra för att inte strula med att pröva en annan sort. Fast han var väldigt försiktig i vad han sa, antagligen för att inte stöta sej med läkaren. På måndag har jag en läkartid där vi ska diskutera detta. Det känns skönt att ha fått ventilera det ordentligt innan.

Avslappning
Jag ska jobba med avslappning i olika steg. Tyvärr tyckte han inte att jag ska hoppa över första steget som var att spänna musklerna för att sedan slappna av. Så vi får väl se hur det blir. Jag har alltid fuskat med detta eftersom det funkat bra ändå, men för att lära sig att slappna av i vardagen också så är det tydligen bra att uppmärksamma skillnaden mellan spänning och avslappning.

Nästa steg är att mentalt gå igenom kroppen och slappna av .Det är det jag gör.
Ja, ja, jag får väl testa då - det kan ju bli spännande ;).

Min mamma
I veckan kom jag fram till att jag lever i skuggan av min perfekta mamma och att det är därifrån alla mina krav kommer. Innan jag fick barn hävdade jag mej genom jobbet eftersom hon inte studerade vidare och jobbar som mattant, men när jag fick barn började jag återigen jämföra mej med henne. Det får nog bli ett eget inlägg.

Till nästa gång
Jag ska fundera vidare kring hur mina krav uppkommit.

Vi pratade lite om det här att jag aldrig kan njuta förrän jag gjort klart mina uppgifter. "Först gör man det tråkiga och sedan får man roa sej." Och om jag inte orkar göra det tråkiga så gör jag ingenting (eller kollar på TV). Jag ska försöka formulera ett annat sätt att se på det här som är snällare och mer tolerant mot mej själv och mina behov.

inför terapin

Förra gången
Jag glömde visst bort att skriva om förra terapigången. Det jag minns är följande:

Vi gick igenom och sammanfattade mitt arbete med ekonomi och extrapriser. Jag ska fortsätta som jag har börjat men vi ska inte lägga någon större vikt åt det i terapin om det inte är något speciellt jag vill prata om. Jag berättade att det nästan har blivit så att jag väljer det dyraste alternativet nu, bara för att göra tvärt om och det är ju inte heller bra. Det bästa vore om jag inte tittar alls på priset utan köper det jag vill ha. I de fall det är svårt att undvika prislappen ska jag prova mej genom sortimentet tills jag kommer fram till vad jag tycker bäst om.

När det gäller ekonomin i stort så funderade terapeuten på om den största utmaningen helt enkelt är att lämna över ekonomin till min man. På så sätt utmanar jag mitt kontrollbehov, men å andra sidan får jag ingen utmaning i att disponera de pengar som kommer in extra. Jag vet faktiskt inte vilket som är bäst=jobbigast. Har pratat med min man om det här och han kan tänka sej att ta över ekonomin.

Nästa gång ska vi börja med att jobba med min kravbild på min mammaroll, vilket också blev läxan till imorgon.


Att prata om i morgon

Två saker som jag hade tänkt prata om förra gången men helt glömde bort känner jag att jag vill diskutera imorgon:
- läkaren vill eventuellt byta min medicin, men jag undrar över vilka förväntningar man ska ha, om jag kan bli bättre av en annan sort o.s.v. Detta behöver jag lite hjälp med att reda ut.
- avslappning. Jag har en hemsnickrad variant som i och för sig fungerar men terapeuten kanske har några tips att ge.

Och så börja speka i mina mammamåsten.


mandelträdet i din trädgård

Mandelträdet i din trädgård av Thich Nhât Hanh är en bok om meditation och att leva i nuet. Boken har gett mej mycket inspiration till medveten närvaro i vardagen.

Att diska för att diska, att äta en apelsin, städa hemmet är exempel på rubriker i boken.

Egentligen skulle jag kanske inte ha strukit den här boken från listan för det är ingen bok man läser ut, utan en bok jag kommer att återvända till närhelst jag behöver lite inspiration.

Omslagsbild: ISBN 9789197387712, Mandelträdet I Din Trädgård : Uppmärksamhetens Under

medmänniskor

Nu har jag tänt en brasa för att pigga upp mej lite. Ute är det regnrusk igen, kylan kom av sig och det är flera plusgrader.

Jag har ägnat förmiddagen åt att läsa och har nu bara en bok kvar.

Den krossade tangahästen av Helene Tursten
Mandelträdet i din trädgård av Thich Nhât Hanh
Medmänniskor av Stefan Einhorn
Lögnens olidliga lätthet av Yrsa Stenius


Medmänniskor av Stefan Einhorn var inte riktigt vad jag hade tänkt mej. Boken består av flera berättelser på temat medmänsklighet, varvat med författarens egna reflektioner kring ämnet. För mej kändes inte berättelserna särskilt angelägna, flera av dem var lite konstiga och gav mej ingenting att tänka vidare kring. Stefans reflektioner var däremot ofta tänkvärda.


ingen hejdåpuss

För första gången fick jag ingen ordentlig kram och puss när jag lämnade sonen i skolan. Anledningen var förmodligen att hans kompis och en av tjejerna stod och pratade i kapprummet.

Men jag ska väl vara glad för att han har velat krama sin mamma offentligt så pass länge ändå. Han är ju ändå 7,5 år, gullpojken.

glad och nöjd

I eftermiddag körde jag dottern till första danslektionen för terminen. Glad och förväntansfull med nya dansskor gick hon in, och kom ut 45 minuter senare om möjligt ännu  gladare.

Och själv är jag också glad. Det var ett tag sedan jag körde någon längre sträcka själv (tror jag iallafall, jag är hemsk dålig på att minnas de tillfällen som går bra) men idag hade jag ingen förväntansångest och själva körningen gick bra trots motorväg och tid att passa.

Det känns skönt att jag inte behöver lägga energi och tid på att hålla den nivå jag jobbat mej upp till när det gäller bilkörningen. Nu kan jag med gott samvete också fortsättningsvis ägna dagarna åt att lära mej leva i nuet, utan dåligt samvete eller stress. Jag är så oerhört rädd för att jag ska bli lat. Men det är nog ingen risk. Och om jag blir det så är det väl inte så farligt. Det kanske rent av vore bra.

tre kvar

Världsbäst på att stressa upp mej själv. Men nu har jag iallafall läst ut en bok:

Den krossade tangahästen
av Helene Tursten
Mandelträdet i din trädgård av Thich Nhât Hanh
Medmänniskor av Stefan Einhorn
Lögnens olidliga lätthet av Yrsa Stenius

Lögnens olidliga lätthet var en bok om lögn och sanning i samhället med flera historiska och nutida exempel. Kanske inte riktigt så intressant som jag hade väntat me, men däremot var författaren öppen och ärlig om sitt eget förhållande till sanningen. De personliga avsnitten i boken var behållningen för mej.

en bra mamma

Så här skrev jag i juni om hur jag tycker att jag ska vara för att vara en bra mamma.

Det som slår mej nu är att jag också har en hel rad saker som jag ska göra för att känna att jag är en bra mamma (naturligtvis går det lika bra om det är min man som utför momenten):

- gå till biblioteket regelbundet
- laga god och näringsriktig mat
- pyssla med barnen ibland
- göra egen lera
- åka till simhallen m.m. då och då
- vara ute med barnen varje dag
- begränsa TV- och datortiden
- inte ha några dammråttor på golvet där barnen leker
- läsa sagor varje kväll
- låta bilen stå och cykla / gå med barnen
- bada barnen 3 ggr/vecka
- skratta med barnen varje dag
- se till att barnen gjort läxor och har med sig det de ska ha till skola/dagis
- komma i tid med barnen
- se till att naglarna är välklippta och tänderna noga borstade (skulle de få hål skulle jag känna mej USEL)
- godis bara på lördagar, snacks någon gång i månaden, begränsad mängd läsk på helgen
- baka med barnen

många böcker på G

Nu har jag nog lite för många böcker som jag håller på att läsa samtidigt (ja, fast inte på samma gång då ;)):

Den krossade tangahästen av Helene Tursten
Mandelträdet i din trädgård av Thich Nhât Hanh
Medmänniskor av Stefan Einhorn
Lögnens olidliga lätthet av Yrsa Stenius

Och vilken dag som helst får jag en ny leverans med posten. Så idag blir det en läsdag. Jag har väldigt lätt för att börja i nya böcker innan jag har läst ut den jag håller på med.

Oftast försöker jag hålla mej till en skönlitterär bok och en "fackbok" som jag växlar mellan beroende på humör. Men fyra på samma gång kanske är lite väl många.

Hur många böcker har ni igång samtidigt?


bra-tack-hjälp

Jag har tänkt att jag ska skriva varje kväll i en bok, men det har inte blivit av än för jag har inte hittat någon tillräckligt fin bok. Nu bestämde jag mej för att göra om pärmen till en anteckningsbok jag har. Så imorgon tänker jag börja skriva i den trots att den förmodligen inte är klar.

Jag behöver ständigt påminna mej om mina bra sidor för som det är nu tycker jag att jag mest fokuserar på mina brister, både här och i terapin. Allt ska ändras på, känns det som. Naturligtvis är det ju itne så att hela jag är skräp, men jag behöver nog ta fram de bra sidorna regelbundet så att jag verkligen känner att det är så.

Bra
- jag tar dagen lite mer som den kommer
- jag bejakar min lust att göra saker
- jag börjar ta mej själv på större allvar

Tack
- tack för att jag finns
- tack för att jag kan älska
- tack för att jag får älska
- tack för att jag är älskad

Hjälp
-hjälp mej att göra morgondagen till just det jag vill att den ska vara
- hjälp mej att leva i nuet

giraff eller varg?

Min syster störde mej när jag skrev förra inlägget och jag fick avsluta abrupt. Glömde bort att skriva om hur jag själv är.

När det gäller bekanta och i vissa fall även kompisar är jag mer av en struts. Jag sticker huvudet i sanden och väjer undan. När jag till sist inte kan tiga längre blir det som en fördämning som brister och allting forsar ut. Min intention är att vara en giraff, men ärligt talat så blir det väl någonting mitt emellan.

Med min man och personer som står mej nära tar jag upp problem och försöker vara giraff, men det varierar med humöret. I PMS-tider blir jag lätt en varg. Och om min man tar upp ett problem med mej förvandlas jag omgående till varg och hugger tillbaka. Han borde kanske vara lite mer giraff så att jag inte känner mej angripen.

Och så var det då de älskade små charmtrollen till ungar. När jag är i balans och inte antastas av ångest eller stress är jag faktiskt ganska bra på att vara giraff. Jag utgår från mina känslor o.s.v. men blir väl lite varg ibland när tålamodet tryter.

Men i obalans med en jobbig 7-årsson att dustas med är jag tyvärr inte sådan. Och när paniken är nära så ger jag order och är sällan särskilt pedagogisk. Detta har jag ständigt dåligt samvete för, men i stunden har jag ingen tankekraft över till något annat än att överleva situationen.

giraffspråk

Här kan man läsa mer om hur man kommunicerar för en smidig konfliktlösning:
Ta hjälp av varg- och giraffspråket.

Du är en varg om du:
har ett aggressivt språk
skuldbelägger den andre
generaliserar
värderar
ger order
använder hot och straff

Du är en giraff om du utgår från
fakta (observationer)
dina känslor
dina behov
vad du behöver av andra för att kunna tillgodose dina behov

Mitt förra inlägg utgår från giraffspråket.


konflikthantering

I terapin har jag tidigare jobbat en del med hur man ska ta upp saker som man anser är ett problem. Nu ska jag öva mej på problemet med att de dagar jag plockar undan middagen blir det fint i köket, men de dagar min man sköter det gör han bara halvfärdigt

Beskriv problemet i jag-termer. Hur jag tänker och känner angående problemet.
Jag upplever att det är stressande när diskbänken är full av saker på morgonen.

Beskriv konsekvenserna av problemet
När diskbänken inte är ren måste jag börja matlagningen med att städa undan. Och det händer att jag avstår från att baka bröd bara för att det står saker på diskbänken.

Tala om (positivt) hur du skulle känna om en förändring kom till stånd ( i jag-termer)
Jag skulle bli mindre stressad och känna mej mer inspirerad att sköta matlagningen om den som plockar undan efter middagen verkligen städar av hela diskbänken.

Ge konkreta förändringsförslag eller tala om att du är intresserad av en förändring
Jag tycker att vi kan bestämma vilken nivå vi ska ha i köket så att båda trivs.

Visa att du förstår den andres situation
Jag förstår att det kan kännas jobbigt att ta sej tid att verkligen plocka undan allt på diskbänken, speciellt när det står svårplacerade saker där. Det tycker jag själv också.

Lämna över ordet
Vad tycker du om det här?

Lyssna på svaret utan att avbryta!

lycka på jobbet

I somras läste jag Lycka! av Dalai Lama och Howard C. Cutler och i torsdags när jag var på bibblan hittade jag uppföljaren: Lycka på jobbet.

Dessa böcker bygger på samtal mellan tidigare nämnda herrar och resultatet är en lättläst (men inte lättsmält) diskussion om västvärlden ur Dalai Lamas synvinkel. Mycket tänkvärd bok!

Omslagsbild: ISBN 9789171301611, Lycka på jobbet : En handbok i konsten att finna mening i arbetet

störd sömn

Han skulle inte vara hemma före tio. Han kom hem vid halv fyra.

Och  jag låg och halvslumrade hela natten. Varje gång jag tittade på klockan kom katastroftankarna inklampande. Trots att jag visste att det kunde bli sent så kunde jag inte värja mej. Det var blixthalka ute och han hade flera mil att köra hem. Så i tankarna förberedde jag mej på ett liv som änka. Men det var planeraren i mej som satte igång, och inte oron och ångesten. Jag kom fram till att jag nog skulle klara av det ändå. Kom fram till att vi nog får flytta till en trea så att tjejerna får ett rum, sonen ett och jag får bo i vardagsrummet. Så knasig man kan vara...

Mannen gav sig i väg strax före åtta igen. Han var tvungen att vara på jobbet på förmiddagen ifall det strulade. Så jag och barnen liftade med honom till dagis och sedan gick jag hem. Och sov ett par timmar till så nu är jag ganska pigg.


ensam hemma

Nu har jag återigen suttit framför dator fram till läggdax, men vad gör man när man kommer hem vid halv tio, barnvakten rusar iväg för att hinna se slutet på någon tv-serie och mannen jobbar över till sent?

Men jag ska iallafall följa min nya vana med en stunds avslappning innán jag knoppar in. Jag förstår inte att det skulle dröja så länge innan jag började med det. Nu kan jag inte tänka mej att hoppa över det.

Om min man kommer hem jättesent kanske han tar sovmorgon imorgon och kan lämna barnen. Hoppas kan man ju alltid! Om jag mutar honom med bilen så kanske han nappar :)

nu vill jag sjunga dig milda sånger

nu vill jag sjunga dig milda sånger av Linda Olsson är en bok som jag tyckte jättemycket om. Den har en bra handling (två kvinnor som lär känna varandra och sig själva genom samtal) och är fint skriven.

Det var en bok som jag blev lugn av att läsa och den kändes inspirerande.

Omslagsbild: ISBN 9789100114084, Nu vill jag sjunga dig milda sånger

slow

Slow - lev livet långsamt! av Carl Honoré ger en inblick i hur man kan sakta ner tempot inom olika områden i livet: sex, mat, fritid, barnuppfostran, arbete m.m.

Boken var intressant, men lite långtråkig tyckte jag. Den innehöll väl inte direkt några nya insikter för mej utan bekräftade väl mer och gav perspektiv till det jag redan trodde mej veta.

Eftersom den inte grep tag så där jättehårt så har jag läst den slow, jag tror att jag började med den i november.

Känner man att man lever för hektiskt och vill sakta ner kan boken vara en bra inspirationskälla.

Omslagsbild: ISBN 9789170281587, Slow : lev livet långsamt

änglahår

Storasyster skulle på kalas och ville ha änglahår, och det fick hon ju såklart.
Lillasyster ville också ha flätor. För att snart vara tre har hon väldigt lite hår, men jag lyckades skrapa ihop till några iallafall. 

Lillasyster blev supertuff i flätorna som stod åt alla håll (jag kan faktiskt tänka mej att göra det som frisyr på henne), men änglahåret blev mest ett stort, lite lockigt ruffs. Storasyster  blev dock helt änglalik i sina lockar.

Lillasyster väntar tålmodigt på att bli stor så att hon också får långt hår. Och stora fötter.

image82

första försöket

Här är min första skapelse med pärlor. Idén kom jag på helt själv.

Jag trädde på tre trådar som möttes i en stor eller liten svart pärla på så sätt att de tvinnas runt varandra.

image81

Några nybörjarmissar, men det får man väl räkna med:

- att man helst ska montera låset innan man börjar pärla upptäckte jag när jag var klar.
- när jag var färdig med halsbandet upptäckte jag att det var osymetriskt, bara att göra om sista biten.
- jag använde en liten pärla för att fästa pärlan i knutgömman. Knöt fast, klippte av och oups - pärlan var för stor!
- man ska tydligen inte använda öglan i knutgömman som lås (fast det är ju lätt åtgärdat)

semmelpremiär

Barnen rusade in och väckte mej innan de gick iväg i morse (mysigt!) och sedan somnade jag om. Nu har jag precis ätit frukost och sitter och klurar på vad jag ska göra idag.

Igår bjöd minstingen på semla till familjerådet och av någon mystisk anledning blev det en över. Så jag kommer förmodligen att äta en semla till kaffet idag för semlor är verkligen gott. Det kan jag nog unna mej.

Affärsbesöket i går gick bra. Jag fingrade på några barnjeans som var oförskämt billiga och sneglade på tröjställningen där det hängde jättefina tröjor till halva reapriset. Men jag stod emot! Sonen hittade dock en t-shirt som han ville ha, men eftersom han inte behöver några kläder fick han köpa den för egna pengar. Och min man ekiperade sig ordentligt. Han har kortare ben än den genomsnittlige mannen så han hittar ofta byxor på rea.

Och körningen gick också jättebra. På hemvägen blev det trafikljuskörning eftersom jag inte har kört det på länge. Men det gick finfint, trots flera rödljus. Skönt!

mycket inuti

Helgen har varit lugn med några stresstoppar. Faktiskt mest när jag varit med barnen. Det måste jag nog fundera lite mer över, varför jag känner mej stå stressad så fort jag ska göra något med dem.

Det känns som jag har mycket inom mej som vill ut, fast jag vet inte riktigt vad. Det kan ju bli spännande...

Nu ska jag äta en apelsin och sedan läsa en stund. I morgon får jag sovmorgon igen. Jag börjar bli bortskämd!

frysen avstängd

Extrafrysen är tömd och avstängd, så nu kan jag inte lockas att handla för mycket. Det får helt enkelt inte plats. Och nu har jag äntligen lyckats skrämma igång min man att börja röja bland sina grejjer fast han har svårt att göra sej av med sina bra-å-ha saker. Men jag är stenhård: allt som ska vara kvar ska förvaras i uppmärkta lådor och verkligen vara saker som vi använder.


helg i vårt hus

Söndag och strålande sol. Äntligen!
Idag blir det en tur till köpcentret för inhandlande av "dansskor" till 5-åringen och regnbyxor till 7-åringen. Jag ska försöka förbereda mej mentalt för alla "slutreor" som pågår. Min man är i behov av nya byxor, men han har ju inte reaförbud :)

Igår smet jag ner i förrådet en stund och röjde. Resultatet blev en hel säck full med skräp och en hel del som ska skänkas. Ett överskåp var proppfullt med tapeter ända från husets byggdes. Jag sparade några 70-talsrullar, bland annat en härlig medaljongtapet i blå sammet, men slängde en hel del. Och så la jag undan till barnen att rita på. Perfekt att rulla ut på gräsmattan i sommar!

Innan barnen badade igår gjorde vi handavtryck på en passepartou som jag köpt på Ikea för flera år sedan. Nu ska jag bara plocka fram fina foton på barnen också. Förutom röjandet är det det jag pysslar med för tillfället. Eller, det hör väl ihop. Jag har bestämt mej för att sakerna antingen ska användas, göras klart eller "slängas" så att jag slipper alla energitjuvar som ligger och dräller.

Min man tillbringar helgen med att kakla toaletten i källaren. I dag blir han klar med väggarna och nästa helg kan vi förhoppningsvis ge oss i kast med golvet.

Nu ska barnen få måla varsen jättetavla så att vi kan använda de stora ramarna som står i källaren. Det blir perfekt att använda tapetbitar att måla på.

memento

Igår hade vi filmkväll igen. Vi såg Memento , en film om en man som lider av närminnesförlust och ska hitta sin frus mördare. Oerhört spännande att tänka sej in i hur livet blir om man inte minns mer än ett par minuter tillbaka. Trots tre mord tycker jag inte att det var någon blodig film eftersom våldet inte låg i fokus.

Klart sevärd!


(Eftersom jag tycks göra något fel när jag kopierar in bilderna så struntar jag i det.)

bloggfri dag

I går blev det inget bloggande.

Dagen gick i lugnets tecken. Först ett besök hos terapeuten och sedan fyllde jag dagen med bokläsande, en tupplur, meditation och ännu mer läsning. 

Sedan hämtade jag barnen och efter det städade jag, ritade lite med barnen, läste lite till, åt tacos, la barn och tittade på film.

Kort sagt en lugn och skön fredag.

Jag hoppas att jag kommer att hålla fast vid meditationsstunden den här gången. Det gör verkligen gott och resten av dagen har jag lättare att vara i nuet och hålla stressen borta.

Idag har vi ingenting inplanerat. Förmodligen går vi ner i källaren och fixar lite. Ute blåser det, men solen tittar fram så vi ska nog ändå våga oss ut framåt dagen.

Jo,förresten. Jag måste damma idag så att jag får godkänt av barnen imorgon på familjerådet :)


charmtroll

Minstingen klär på sej men hittar inte det hon söker.
Vi hör henne ropa:

- Ho, ho. Är det några strumpbyxor här?

mina älskade egenkvällar

Nu vet jag varför det är så himla skönt att vara hemma utan min man.

Jag tänder alltid en brasa när jag är ensam hemma på kvällen. När vi båda är hemma blir det ofta inte av. Och så tar jag vara på kvällen och känner verkligen efter vad jag vill göra. och gör det. Det blir en stunds kravlös tillvaro som jag fyller med mej själv. Jag gör det speciellt. Egentligen borde ju varje kväll kunna vara en sådan kväll.


Och så till sist: jag riskerar jag inte att bli avbruten i det jag gör av någon som vill prata eller kramas. Vilket oftast är helt underbart, men ganska skönt att vara utan då och då.

tankar om meditation

Idag har jag mediterat igen efter nästan en månads uppehåll.
Jag har varit så trött den senaste tiden och det blev för jobbigt, antagligen pga järnbristen.
Men idag var jag sugen igen!

Tidigare när jag varit ovan vid meditationsställnignen har kroppen värkt och jag har känt mej rastlös efter en stund.
Men idag var det väldigt harmoniskt.

Jag funderar på om min dagliga avslappningsstund kan påverka meditationen positivt. Jag kände mej nämligen mycket mer avspänd och avslappnad idag än vad jag gjort tidigare.

Dessutom har jag gjort kroppsskanning ganska regelbundet, så jag har ju ändå tränat medvetandet under den här tiden, att fokusera på andningen och så.

Jag hade väntat mej några kämpiga meditationsgånger nu i början med trötthet i ryggen, men nu ser jag verkligen fram emot morgondagen.


bravo!

Idag har jag slängt en värdecheck på 50 kronor från Lindex. (Fast jag fattar inte varför jag nödvändigtvis skulle öppna kuvertet. När jag såg kupongen fick jag världens stresstopp.)

Samt tackat nej till en inbjudan till Lingon&Blåbärs utförsäljning av höstens visningsplagg trots att jag tänkt handla ett par pyjamaser i vår.

Så nu känner jag mej nöjd!

Dessutom har dagen i övrigt gått i må-bra anda:
- jag tog en kravlös promenad på förmiddagen
- T kom förbi en stund
- jag tog mej äntligen för att meditera
- jag utmanade min promenadångest
- jag sitter framför brasan och njuter

olika sätt att se på samma sak

I fredags när jag gick hem med barnen från dagis kom vi i kapp sonens klasskompis som cyklat omkull. Jag hjälpte henne upp och ledde hennes cykel tills våra vägar skiljdes åt (hon ville gå den sista biten själv).

Min reaktion på det hela var: usch, vad farligt det är att släppa iväg barnen ensamma på cykel. Vad som helst kan hända. Händelsen bekräftade den ståndpunkt jag redan hade (som jag med jämna mellanrum utmanar genom att låta sonen cykla själv till kompisar i närheten).

Min vän E (som är förskolelärare) släpper sina barn mycket mer än vad jag gör och litar på att de klarar ut de situationer som uppkommer. Hon tyckte att händelsen stärkte hennes syn på barnen, att de reder sej och att det alltid finns vuxna i närheten som kan hjälpa till om det skulle behövas.

Tänk att man kan se så totalt olika på samma situation.

När jag tänkt lite mer på det här så inser jag att jag oftast tolkar in händelser som bekräftelse på mina katastroftankar, både när det gäller andras erfarenheter och mina egna.

Jag måste nog börja ifrågasätta mina slutsatser och försöka se den positiva vinklingen på händelsen.

jag gjorde det!

Idag hämtade jag barnen några minuter tidigare och så gick vi till banken och till bibblan. På bibblan stannade vi ganska länge, för vi tycker alla fyra att det är mysigt att vara där bland alla böckerna.

Jag gick hem från bibblan med tre trötta ungar utan att först gå på toa! Och utan några som helst panikkänningar på hemvägen (dock en del katastroftankar). Och när vi kom hem visade det sig att jag varit ute i två timmar. Två timmar! Vilken bedrift!!! Det är flera år sedan jag gjorde något liknande!

hejsan solen!

Jag hade bestämt mej för en murrig innedag idag. Grått och trist utanför fönstret som så ofta. Men nu är solen här så då blir det nog en förmiddagspromenad. Om den behagar stanna kvar och inte bara är på snabbvisit förståss.

Annars har jag inte tänkt mej några större projekt idag. Ska hushålla med krafterna inför kvällen då jag är ensam med barnen. Mannen beräknas komma hem runt tiotiden ikväll, så jag får styra med både middag och läggning själv.

fyrkantiga ögon?

Oj, vad jag har fastnat vid datorn ikväll! Antingen får jag stanna uppe längre, eller testa om min teori stämmer. Gör den det så borde jag få svårt att somna ikväll.

Fast jag kan kosta på mej att vara uppe lite längre för jag får sovmorgon imorgon också. Min man ska jobba över länge i morgon, så han flexar på morgonen och lämnar barnen.

Jag har lovat barnen att vi ska gå till bibblan imorgon efter dagis. Inte tänkte jag på att jag är utan bil imorgon. Det blir till att gå, men det ordnar sej. En ny utmaning för mej. Så himla duktig jag är :)

avslappning

Nu har jag fått rutin på en stunds avslappning innan jag somnar. Det är ju jätteskönt. Varför har jag inte börjat med det tidigare?
Jag är väldigt spänd i axlar och käke, har jag märkt under övningen, så mitt fokus ligger på att få de musklerna att slappna av (och då får jag resten av kroppen avslappnad "på köpet").

För tio år sedan hade jag ett väldigt stressigt jobb och gick omkring med spända käkar och axlarna uppe vid öronen. Då började jag med en stunds avslappning varje eftermiddag när jag kom hem från jobbet, och efter en tid började de spända musklerna smärta under avslappningen, och efteråt var de ömma och huden var varm och rodnande. Häftigt att det kan bli så bara av avslappning! Till sist hade jag lyckats bota mej själv.

Så jag fattar inte varför jag dröjt så länge med att börja igen, när jag märkt att jag är spänd och jag vet att det kan bli bättre. Som alltid är det konstigt svårt att få till saker som man mår bra av! Men det är skönt att jag har lagt det i samband med sömnen, så slipper jag en sak till att hålla reda på under dagen.

ekonomitankar

Nu har det gått fyra veckor sedan jag var på terapin senast, så det är väl lika bra att jag funderar över hur det har gått innan jag förbereder mej inför fredagens besök.

Följande punkter skulle jag jobba med under uppehållet:

Fortsätta med att stå emot extrapriserna
Det jobbar jag ju med, även om jag har haft ett par återfall.

Börja laga mat efter recept och inte byta ut någonting bara för att hålla kostnaden nere
Jag har inte börjat laga mat efter recept, men jag försöker att välja "dyra" maträtter om vi är sugna på det. T.ex. hade vi en god fiskgratäng häromdagen, som säkert gick på 70 spänn.

Jag har även minskat på potatisen till förmån för bulgur, nudlar och ris. Och så unnar jag mej dyrare sallad med bl.a. feta och sockerärtor.

Spendera pengar på mej själv
Där har jag väl gått bet. Jag har köpt lite pärlor till min nya hobby men annars har det inte varit någon shopping, främst för att jag har inte velat ge mej ut i readjungeln. Däremot har jag satt över egna pengar på kontot. Och det är ju ett framsteg. Planerar att köpa lite nya vårkläder (till ordinarie pris då) framöver.

Sälja fonder för att betala skidresan
Nix, det gjorde vi inte. Vi tog ut pengar från renoveringskontot. Men däremot blev det ingen snålmånad utan vi tog ut hela summan. Och det var ju bra!
(Men efter börsraset som varit så skulle vi nog ha sålt fonder...)

Dessutom har jag (vi):
- Bestämt att vi ska ha minst 1500 kronor i egna pengar varje månad
- Lagt upp ett konto för barnens kostnader och ett konto för huset. Barnens kläder ska alltså inte betalas med mina pengar.
- Saldot vid månadens slut ska vara kvar på våra konton och matkontot och inte föras över till nästa månadsbudget. Det ska alltså inte löna sej (=vi kan spara mer på lång sikt) att snåla.
- Bestämt en fast summa som ska sparas "på hög". Resten av sparandet ska ha ett mål.


Mer att ta tag i:
- Jag tänker på följande dags lunch när jag tar till mej mat. Om vi har kycklingfilé tar jag först en halv filé. När sedan alla har tagit sin andra portion eller är nöjda tar jag en bit till om det finns så mycket kvar att det ändå räcker till lunch eller om det finns så lite kvar att det inte räcker ens till en matlåda. Detta gör att jag inte kan slappna av riktigt.

- Bara baka bröd när jag känner för att baka. Inte baka bröd för att jag är för snål för att köpa (hu, vad dyrt det är!!!).

- Försöka att köpa det jag vill ha och laga den mat vi vill äta. Nu har jag börjat tänka tvärt om och känner mej duktig när jag lagat någon dyr rätt, eller när jag valt den dyraste tvålen.

- Sluta räkna på vad maten jag lagar kostar!!!!!

roligare med många...eller?

Igår kväll låg min man och jag i sängen och beundrade vårt "nya" sovrum.

- Ska vi ha nyinvigning på lördag, frågade jag.
- Va? Tycker du? Vilka ska vi bjuda då?

Han hajjade inte alls asgarvet som följde på hans kommentar.
(Jag hoppas att det var så att han inte fattade min anspelning, och inte att han vill skaffa nya erfarenheter ;))


hemmadag

Jag stannar hemma idag.
Slappar och försöker hitta orken och lusten igen.
Inga måsten idag.
Utom att strax ta en dusch.
För det MÅSTE jag. Borde ha gjort det igår.

Och hämta barnen förståss.
Men det är gott om tid.

Och laga middag.
För min man ska jobba över.

När man har barn finns det alltid måsten som är måsten.
Alla måsten som rör mej själv, är egentligen på sin höjd borden.
Liksom måsten som rör andra vuxna.

Men när det gäller barnen. Då måste man.
Måsten som jag aldrig skulle vilja vara utan!
Måsten som jag har lyckan att kunna dela med min älskade.

siffrornas värld

Sonens klasskompis kom förbi med matteboken igår eftermiddag och sonen tog sej glatt an mattetalen ("Nu jobbar vi med minus och det är mycket roligare, för det är svårare. Plus är så jättelätt."). 5-åringen ville oxå ha läxa så jag gav henne Bamses 1-2-3. Fast den var inte så rolig, tyckte hon, för det var bara att skriva siffror. Så istället försökte hon hänga på brorsan.

När han frågade henne vad 5-2 är så kunde hon inte räkna ut det. Men när han (med hjäp från mej) frågade "Om du har fem äpplen och äter upp två - hur många har du kvar då?", så visste hon att det var två.

Minus är samma sak som "att äta upp", förklarade jag. Och efter en sekunds betänketid fattade hon.

Sonen läste talen tyst, skrev svaret och frågade sedan sin syster. Som, utan att använda fingrarna, gång på gång levererade rätt svar. Till och med på ganska höga tal som 9-1.

Nu vill hon oxå ha riktig matteläxa, men jag vet inte om man ska ge henne det.
Å ena sidan vill man ju uppmuntra kunskapsivern.
Men å andra sidan blir kanske skolan väldigt trist om hon redan har gjort allt.

Vad tycker ni, kloka vänner?

bebislängtan

Trots argument i mängder kunde jag inte få förståelse för min hållning: Inga fler barn. Ever!

Visst vore det väl mysigt med en liten bebis, sa han.

Och jag hade svar på tal:

- vi måste hinna med de barn vi har
(det hinner vi väl)
- jag kan ju inte bli med barn nu när jag äter medicin
(vi kan ju vänta några år)
- då är jag för gammal
(38? Men det är ju inte gammalt!)

Inte ens dessa bet:
- då kan vi ju inte göra alla roliga saker längre (som vi nästan aldrig gör, men vi kan ju)
(det gör ingenting)
- det kan ju bli en flicka. Då har du tre småsystrar...

För det var inte min man som ville utöka barnaskaran. Utan min 7-årige son, som resonerade vidare:

Om tre år kanske. Då vågar du nog köra bil igen och så kan du jobba ett tag innan bebisen kommer. Då är jag...tio år. Så då kan jag lämna systrarna på morgonen. Och så får du sovmorgon. Det blir väl bra!!!!! Snälla mamma, vi kan väl!!! Det är så roligt med bebisar!!!

Söt som socker är han, min son. Barnkär som få. Och trots allt retande och tetande så är han nog den bästa storebror som man kan ha. Snäll och så omtänksam mot sina systrar att det ibland driver mej till vansinne.

Men han får nöja sej med lillkusinen.


du vet väl om att du är värdefull

En tänkvärd historia som jag hittade hos Finanskvinnan:


En välkänd talare startade ett av sina seminarier med att hålla upp en 100-lapp.

Med 200 åhörare i salen frågade han: Vem vill ha den här sedeln? Flera räckte upp handen. Han fortsatte: Jag vill ge den här sedeln till någon, men först vill jag göra något med den.


Han skrynklade ihop sedeln till en boll. Så frågade han: Är det fortfarande någon som vill ha den? Flera räckte handen i vädret igen.


Så tog han sedeln, lade den på golvet och trampade ned den i det skitiga golvet. Sedeln var nu både skrynkligoch skitig.

"Är det fortfarande någon som vill ha den" frågade han, och flera händer i salen åkte upp.

Mina vänner, sa talaren, i dag har ni lärt er en värdefull läxa.

Oavsett vad jag gör med den här sedeln, är det någon som vill ha den. Det är för att ni vet att värdet av den är oförändrat även om den är både skitig och skrynklig.


Många gånger i våra liv, blir vi "hopskrynklade" eller nedtrampade i skiten, på grund av beslut som tas och omständigheter som dyker upp. Vi känner oss kanske värdelösa.


Men oavsett vad som händer, kommer Du aldrig att förlora Ditt värde! Du är speciell, glöm aldrig det!

"Låt aldrig gårdagens besvikelser överskugga morgondagens drömmar."


...och där tog orken slut

Hur var det nu man skulle göra när energin börjar komma tillbaka? Lägga in överväxeln och köra på max? Nej, så var det ju inte. Men så har jag gjort nu igen. Hoppas att det räcker med en god natts sömn för återhämtning.

De senaste fyra dagarna har jag varit i gång konstant utan att ta paus. Och efter klockan fyra har jag gått på reservkraft. I dag har jag röjt bland legot och slängt en massa trasiga och målade bitar (mycket är från mannens barndom). Dessutom hittade jag mer lego i källaren som jag har tvättat och sorterat. Men barnen var nöjda. Jag satt ju med dem bland legot i flera timmar.

Jag röjde några lådor i köpmandisken också och barnen har fått fyra lådor var som vi har märkt upp. Dessutom har jag förberett lappar till de övriga 40 lådorna så när jag känner för det så är det bara att plocka fram kalligrafipennorna.

Min man ska lämna barnen i morgonbitti. Jag hoppas verkligen att alla är friska så jag får vara lite själv. Jag har bestämt lunchträff i stan med ett par kompisar, men jag tror att jag hoppar över det. Det kommer fler tillfällen.

Tidigt i säng blir det ikväll. Jag är redan trött!

nästan fullt hus

Jag hade inte hjärta att skicka iväg sonen till skolan, trots att jag vet att han kommer att piggna till när han väl är där. Förra veckan mådde jag verkligen dåligt den första vakna timmen, I dag är döttrarna också hemma. 5-åringen var sååå trött idag och ville inte gå. Så då kan jag passa på att pyssla om henne lite idag också, Minstingen skuttar omkring lika pigg som vanligt.

Det blir inget halsbandspyssel idag heller med andra ord. Men kanske lite annat pysslande tillsammans med barnen.

utloggningsdax

Jag fortsätter min nya vana med en datorfri timme innan sängdax (eller sovdax). Det kan ju vara därför som jag somnat lättare de senaste kvällarna.

Idag har jag känt mej piggare än på länge. Jag tycker att mitt mående bara blir bättre och bättre. Äntligen! De senaste månaderna har det varit rätt tungt. Framöver har min man mycket att göra på jobbet, övertid och resande, så jag hoppas att den positiva trenden håller i sig.

åh, vilket underbart sovrum!

Äntligen är bjässen till köpmandisk utslängd från sovrummet. Mannen och jag klarade det själva med hjälp av en skateboard. Till på köpet utan att bli sura på varandra!

Så nu har jag ett sängbord igen. I flera år har jag legat och glott in i en byrå som klämts in mellan sängen och väggen. Nu står byrån så fint på sin vanliga plats igen. Och sänglamporna har plötsligt hamnat mitt över sängen där de ska vara (eller det är väl snarare sängen har hamnat rakt under sänglamporna). Vad bra att jag aldrig vande mig vid den sneda placering de temporärt hade...

Nu kanske jag ska börja bädda sängen så att jag kan ligga där och läsa om dagarna. Som det har sett ut de senaste åren har man inte varit speciellt sugen på att vistas där. Men det var det ända stället som vi kunde förvara bjässen på, och den MÅSTE vi ha kvar!

I morgon ska jag börja plocka om i lådorna. Tjoho!!!!
Och någon dag blir det en tur till stan för lite nya finsaker till sovrummet.

Nyinvigning på lördag?

att omvända en prylsamlare

Jag fick min man till att gå igenom några lådor i köpmandisken idag.
Bland annat en låda med förlängningssladdar.

- De här är ju bra att ha, sa han.
- Ja, men behöver vi verkligen så många, frågade jag.
- De som är i den här lådan är sådana som vi använder!!!
- Gör vi? Varför ligger de då i lådan??

Min man är en otrolig bra-å-ha:are. Han sparar allt som är i bra skick och som kan komma att behövas någon gång. Men efter den här dialogen sorterade han bort ungefär hälften.

Ett litet steg i rätt riktning...

röjarmani

Dagen blev lugn och mysig hemma med sonen. Han piggnade till framåt förmiddagen, så jag hoppas att han kan gå till skolan i morgon.

Jag hann även med en del röjande, bl.a. garderoben i sonens rum. Det proppfulla överskåpet är nu halvtomt, trots att vi egentligen inte slängde så mycket (för det gick inte sonen med på). 

Jag undrar om inte min röjariver börjar gå över styr och bli en mani. Jag känner ett enormt behov av att få ordning överallt. Och att minska antalet saker. Varje gång jag öppnar en låda söker jag igenom innehållet efter något som jag kan göra mej av med. Tanken på röriga ställen känns enormt jobbig just nu.

Känner jag ett behov av att kontroll överallt, in i minsta vrå?
Eller är det bara ett sätt att försöka få ordning på mitt inre kaos?
Kanske en flykt från det jag egentligen borde ta tag i (mej själv)?

Det är i allafall mer än bara ett sätt att få tiden att gå för så fort jag upptäcker eller tänker på ett rörigt ställe i huset känner jag att jag omgående måste ta tag i det. Hur trött jag än är så går jag iallafall dit och börjar pilla lite.

 Jag ska låta mej hållas ett tag till (det är ju himla  bra att få ordning) men sedan är det STOPP! Då tar jag rensar- och röjarpaus på obestämd tid. Jag har ju redan gått igenom de flesta ställen åtminstone två gånger, så att börja om ett varv till känns helt obefogat...och faktiskt inte helt sunt.

sällskap hemma

Sonen är sjuk idag. Säger han iallafall. Det är svårt att veta när han varken är snorig eller febrig. Men han satt bara och petade i gröten, så då är det nog "på riktigt". Hoppas bara att det inte är magsjuka på gång!

Nu tittar han på TV och sedan får vi nog ta fram något roligt spel. Och kanske lite pyssel om han orkar. Jag hade tänkt ge mej på att rensa ur vår gigantiska köpmandisk som har stått tillfälligt i vårt sovrum i fyra år. Nu ska det äntligen flyttas till vardagsrummet. Där finns massor av lådor, så barnen ska få några var där de kan lägga sina teckningar, halvfärdigt pyssel och sådant. Precis som på dagis :)

äntligen höststädat!

I dag hade vi skinande sol här. Äntligen! Hela familjen rusade ut och pysslade i trädgården. Mannen tvättade bilen (vårkänslor?) och jag sopade gatan fri från vår barrande häck. Det gick lätt som en plätt så när det var klart gav jag mej i kast med rabatten. Så nu har vi en fin ogräsfri rabatt och en gatsnutt som man inte behöver skämmas för.

Eftermiddagen innehöll mer julgransraskande, lite bebisgos och slaktande av två pepparkakshus, min brors och vårt eget. Sonen gick och la sej med magont. Tror jag det, så mycket som han åt.


städsur!

Vi har ett städschema med aktiviteter för varje vecka. När man är klar med sin uppgift sätter man ett kryss i rätt ruta, och så kontrollerar barnen på familjerådet att vi skött oss. Och sedan årsskiftet har även barnen en ruta där de kryssar när rummet är städat (kom till efter önskemål från sonen).

Jag har skött mina uppgifter varje  vecka. Barnen tar uppgiften på fullaste allvar och ser seriöst på kryssandet.
Deras far däremot har sedan schemat infördes inte haft full pott någon gång.
Nu svabbar han. För jag blev SUR. Det är ju inte så att han har mer att göra, utan att han skjuter upp allt till slutet på veckan. Med påföljd att han aldrig hinner klart eftersom helgen ofta innehåller en del improviserade aktiviteter.

Jag, däremot, har bestämda dagar för allt. Det låter tråkigt men det funkar jättebra.
Nästa vecka ska jag damma. Men jag får inte börja förrän på tisdag. Så redan nu är jag lite småsugen på att börja. Men jag får allt ta och lugna mej tills på tisdag. Jag trodde väl aldrig att jag skulle kunna bli sugen på städning!

sconestillverkning

Jag sitter i köket och väntar på att sconesen (hm, det såg knasigt ut) ska bli klara så att vi kan äta frukost. I går åt ungarna mackor tills jag trodde att de skulle spricka, så brödet är nästan slut. Min man har för ovanlighetens skull fått sovmorgon idag. Annars brukar det alltid vara jag som är tröttast (tycker jag ja ;)) men i natt har jag faktiskt sovit gott.

Som jag vet så somnar jag lättare efter en stunds avslappning, men ändå är det så segt att få till det. Jag tycker inte att jag orkar, men sedan kan jag ändå ligga vaken i timtal (känns det som). Problemet är väl att jag inte vet i förväg om det kommer att bli svårt att somna. För ibland somnar jag nästan direkt.

Nu ska jag mysa lite med mina barn.


amelie från montmartre

Amelie från Montmartre heter filmen som jag skrev om tidigare idag.


livsvägen

Medan jag letar efter en stig att följa i livet har Peter Stormare ett elljusspår.
Om han kommer utanför behöver han bara se var det lyser. Det verkar ju onekligen väldigt praktiskt.

Men en stig känns lite mer spännande. I ett elljusspår måste ju någon ha gått före (och han trodde mycket riktigt på en förutbestämd livsväg).


Uppdatering: Fast det har det ju i och för sig gjort på en stig oxå. (Om det inte är en djurstig förståss). :)


nöjd

Utrensningen av julsaker resulterade i att jag fick två kartonger över.

Och så har jag plockat fram mitt dockskåp så att barnen kan leka med det.
Snart behöver vi inget förråd ;)

Dockskåpsinredningen var ganska sliten så den kanske får kompletteras lite. Men vilken 70-talsnostalgi... 
"När mamma var liten förstår ni, så hade vi ingen CD-spelare utan lyssnade på en sådan här..."

I stället för att använda de halvnakna dockorna som ingår kom vi på att Pollydockorna passar jättebra.

Men var är den coola bilen? En orange cab.


granen står så grön och grann...del 2

Nu har jag äntligen fått svar på min fråga: Ingen vattnade granen.

Den höll ställningarna in i det sista. Men när jag började göra närmanden föll masken av. Eller barren rättare sagt. Till sist stod den där helt näck, men höll ändå stolt stjärnan högt.

Jag klädde den omsorgsfullt i en ny dräkt, som den kunde känna sej vacker i medan vi dansade. Nu är den dock länsad, och barnen har bänkat sej framför Bolibompa.


(Vilken tur att jag började avklädningen innan barnen kom hem. Jag kan se kaoset framför mej med tre vilda ungar ibland allt barr.)

image80

ut med julen

Julen fastnade någonstans i hallen när jag i veckan gjorde ett misslyckat försök att städa ut alla tomtar och ljuslyktor i rött. Den här gången ska jag ta i med hårdhandskarna. Nu SKA den bort.

Och ikväll ska vi raska granen. Med dans, har 5-åringen bestämt. Så jag ska börja redan nu med nedplockning av kulor och bara spara några få tills ikväll. Det kan lätt bli lite rörigt annars.

Nu är mannen och barnen och hälsar på gammelfarfar. Jag är för förkyld för att följa med. Eller jag var det när jag vaknade iallafall. Nu är det bättre men det vore ju synd att smitta den gamle mannen. Under tiden som de är borta ska jag passa på att hänga lite överraskningar i granen. Det är ju trots allt lördag idag.

Bäst att jag sätter igång att vara duktig. Så kanske jag hinner vila lite oxå innan vildingarna kommer tillbaka.

franskt

I går kväll blev det en fransk film. Avnjuten i soffan med en ask praliner på magen. (Och då menar jag praliner, inte någon gammal chokladask.)

Efteråt kom jag på varför jag tycker så mycket om franska filmer (med undantag förstås).
Det är närvaron i detaljerna. Hur de lever här och nu. I varje rörelse. Vackert och sensuellt. Och nu har jag ett namn på det: mindfulness.

Och som så ofta var huvudpersonen en något annorlunda kvinna som gick sin egen väg utan att bry sej om vad andra kunde tänkas tycka om henne. Också det något att inspireras av.

Och filmen, ja den var underbar. Men jag kommer tyvärr inte ihåg vad den hette. Min man har mitt fulla förtroende när det gäller val av film, så jag behöver bara titta. (Han tittar inte på sport heller, men han är redan upptagen ;).)

reaberoendet

När jag var klar med mitt första halsband (men ni får inte se det än för jag upptäckte att jag gjort lite fel) kom jag på att jag inte köpt silvriga lås.
Och så var det visst 25% rabatt. Så då kunde jag ju passa på att köpa lite fler pärlor som jag upptäckt att jag vill ha.
Och fraktfritt vid köp över 200:-. Så då bidde det lite mycket mer än ett lås.

Den här gången kände jag verkligen att jag inte kan hantera reor. Jag var helt på det klara med att inte köpa för mycket pärlor innan jag vet om jag tycker att det är roligt. Och så har jag snart mängder.

Jag trodde att det bara var stressen som var problemet, men problemet är större än så. Jag känner verkligen ett tvång att handla när det är rea. Ett tvång som är väldigt svårt att stå emot och ofta leder till tveksamma inköp.

Det handlar inte om att spara pengar utan själva rean är drivkraften. Jag kan förköpa mej på P.OP:s rea (som börjar i morgon....) trots att reakläderna ligger i Lindex prisklass.

Så nu måste jag nog vara strängare mot mej själv. Hädanefter blir det inga reainköp överhuvudtaget.


tänka, tänka, tänka

Efter att så gott som dagligen gjort mina övningar i medveten närvaro tyckte jag att det flöt på bra utan att jag behövde träna, jag fokuserade naturligt på det jag gjorde.

Men nu har tankeverksamheten satt fart igen. Dags att återgå till min dagliga träning alltså. För det är tröttsamt med alla tankarna och skönt att kunna vila i nuet.

Det kanske är bra att slarva ibland så att man lägger märke till vilken positiv effekt det ger.

Nu ska jag pärla en stund till. I medveten närvaro.

det där med lagom...

Nu har det nästan gått för långt åt andra hållet. Istället för att leta extrapriser kommer jag nu allt oftare på mej själv med att stå och leta efter den dyraste varan istället.

I min föresats att bli av med mina stressiga prestationstankar om sex har jag nu nästan helt slutat att ta vara på mina känslor. För att bevisa att förhållandet är bra ändå?

För mej är det ofta allt eller inget, svart eller vitt, men i de här fallen är det nog lagom jag ska sträva efter.

vilken miss

I går kväll började läsa  Kajsa Ingemarssons På det fjärde ska det ske. Jag kom inte långt innan jag insåg att jag har läst den förrut.

En vanlig såparoman som passerat utan att lämna några spår efter sig. En bok man läser för lättsam förströelse. Jag kände igen den på ett ovanligt namn, inte på själva berättelsen, men jag minns faktiskt inte om den var bra eller inte.

Så bra att jag har börjat blogga om mina böcker. Då ska jag väl slippa slösa bort pengar på sådant igen (hela 38 kronor!)

flyga drake

Flyga drake av Khaled Hosseini är en fantastisk roman om en pojkes uppväxt i Afghanistan.
Boken är fylld av beskrivningar av hur krigen har förstört landet, men det känns aldrig som att det tar över, utan miljöbeskrivningarna flätas in i historien på ett helt självklart sätt.

Berättelsen lämnar mej inte ifred trots att jag läst färdigt boken. Jag är fylld av frågor om vad som hände sedan.

Omslagsbild: ISBN 9789146211839, Flyga drake

vad äter vi egentligen?

Följer upp frysinventeringen som gjordes för 1,5 månader sedan.

Då såg det ut så här:
3 st                Karréstekar
3,5 kg            Kycklingfilé
6 middagar  Falukorv
6       -II-         Köttfärs  
3       -II-         Lax        
2       -II-         Torsk     
5       -II-         Kotletter
1       -II-         Grytkött
1       -II-         Entrecote
5 paket          Bacon  

På 1,5 månad har vi gjort av med:
1 st                Karréstek (minus en middag pyttipann-kött som jag frös in)
1 kg            Kycklingfilé
4 middagar  Falukorv
2      -II-         Köttfärs  
2       -II-         Kotletter
1       -II-         Entrecote
2 paket          Bacon  

all fisk + mer inhandlad

Visserligen kom julen i vägen, med en hel del julmat. Men å andra sidan har barnen varit lediga i två veckor, så då har det blivit både lunch och middag.

Om vi kvittar julmaten mot luncherna så får vi fram:
1,5 månad = 45 middagar
minus 2 fiskrätter i veckan            = 33 middagar annat
minus frysuttaget (13 middagar) = 20 middagar

20 middagar av 45 där vi har ätit annan mat än kött, fisk eller korv.

Sanningen är väl den att när frysen är tom så måste jag handla för en vecka i taget till det pris som är just då. Detta känns väldigt jobbigt och är nog anledningen till att jag försöker dra ut på frysinnehållet så länge som möjligt. Speciellt köttfärsen sparar jag på.

(Jag har kostcirkeln och tallriksmodellen väl inbankad i huvudet, så det är inte så att vi har varit slarviga med vad vi äter.)

I den här takten behöver jag väl inte köpa kött förrän i mars.

mitt mål

Mitt mål är inte att komma tillbaka till jobbet.

Mitt mål är att må bra och orka jobba i trettio år.

När jag tänker så känns det helt naturligt att jag ska skynda långsamt och se till att jag lär mej att leva på ett sätt som jag mår bra av. Lära mej hushålla med mina resurser och använda dem till sådant som ger mej energi och livsglädje.


pärltankar

På väg hem från skolan gick jag och tänkte mer på min rädsla för att min smak ska vara fel i andras ögon och vad jag egentligen vill med mina pärlor.

Och när jag gick in på bloggen hade jag fått kommentarer från Di och Hosanna om precis det jag tänkt på.

Di frågade sej vad det egentligen innebär att ingen tycker om mina halsband.

Och ja, vad innebär det. Förmodligen får jag aldrig veta det eftersom folk inte brukar säga något då. Men om JAG tycker att det är fint och blir glad av ett halsband som jag gjort själv, är det inte det som är det viktiga?

Påverkas jag så mycket av vad andra kan tänkas tycka om mej? Ja, om jag ska vara smärtsamt ärlig så gör jag nog det (det är ju ingenting jag vill erkänna, ens för mej själv). Jag vill vara personlig. Men på ett sådant sätt att  andra tycker att jag är personlig med god smak. Fast då tappar jag ju själva innebörden i ordet personlig. Jag ska ju vara sådan som jag tycker om att vara.

Och om jag tänker efter. Människor som jag tycker har en personlig och fin stil, har de alltid kläder och föremål omkring sej som jag gillar? Nej, så är det ju inte. För de är personliga utifrån sin egen smak.

Hosanna skriver att själva vitsen med pärlor är att man kan ta upp och göra om. Och det stämmer ju. Jag kan leka och testa och se hur det blir. Ingen är ju perfekt från början. Men jag vill gärna vara det.

reaskinkan

Jag kände att jag inte vill ha den där skinkan liggande i frysen och behöva påminnas om mitt felsteg varje gång vi ska göra fläskpannkaka eller pizza eller skinksås eller...  mycket mat blir det av en fyrakilosklump!

Så nu har jag gjort ett storpack med skinktärningar och en jättepåse med riven skinka som är ypperliga att använda på skidresan i mars. Ska bara övertala övriga i besättningen först. Vill de inte att jag ska ta med det (en av tjejerna kan vara lite knepig) så blir det nog en bjudning med pizza och en med skinkpaj framöver.

Skönt att äntligen bli av med den! Fast imorgon blir det fläskpannkaksrest till lunch och pizza till middag innehållande den syndiga skinkan. Men det kan jag nog leva med.

Har förresten köpt lite pärlor på rea också. Men det känns inte så hemskt för jag köpte ganska mycket till ordinarie pris också och det är ju kul med mycket att välja på. Och nu när jag lagt ihop allt vet jag inte vilket som var billigt. När jag tänker efter så lyckades jag till och med klicka runt utan att bli så där jättestressad som jag alltid blev innan. Men det är klart, lite stress blev det ju.

entimmesutflykt

Idag gick det superbra att gå och hämta barnen. Jag började med minstingen på dagis (för på skolan kan man smita in på toa om det krisar). Hon ville inte gå hem idag, så vi blev kvar ett tag. När vi väl kom vidare till skolan visade det sig att sonen för ovanlighetens skull var med på ateljén idag, vilket innebär att han inte var riktigt klar för hemfärd utan ville göra färdigt det han höll på med. Så vi fick snällt vänta på honom.

Så jag var hemifrån i en dryg timme. Med flera vänta-situationer som ofta framkallat panikattacker. Idag klarade jag mej helt utan ångest. Jag hade inte ens förväntansångest inför hämtningen, vilket jag "borde ha haft" eftersom det var första gången med den svårighetsgraden.

Det som för ett år sedan (utan medicin) tog flera veckor i anspråk av stegvis exponering har den här gången gått på mindre än en vecka. Jag känner mej jättenöjd!

Dessutom tycker jag att jag har varit snäll mot mej själv och insett att hämtning och lämning varit en påfrestning den här veckan, och inte haft så många tankar på att jag borde göra en massa andra saker. Jag har faktiskt inte varit utanför dörren på hela dagarna. Vilket är helt okej!

Minns hur jag höll på för ett år sedan. Förrutom ständigt ökad svårighetsgrad på hämtning och lämning av barn så tränade jag också på promenader (dagligen), besök i ICA-affären (3-4 gånger i veckan) och exponeringsträning på stan / köpcenter / stormarknad helst 3 ggr i veckan. En normal dag innehöll 3-5 exponeringsträningar. Ofattbart att jag inte insåg vad jag höll på med! Men jag ville ju så gärna bli bra!

Nu tar jag en sak i taget. Lugnt och säkert. Fast det är svårt. Jag har lätt för att anklaga mej själv för att vara lat , att jag inte vill bli bra, när jag inte gör saker. Men jag har en stark drivkraft i mej. Annars hade jag ju inte börjat med promenaderna till dagis sådär utan vidare.

I morgon ska sonen ta med sig en kompis hem så då kanske jag tar bilen. Men på morgonen ska vi gå.

prestationsångest

Så har då äntligen pärlorna kommit. Dax att sätta igång alltså. Men då kommer mitt högpresterande jag in i bilden:

Hur gör jag?

Tänk om det inte blir fint!

När jag inte vet exakt hur man ska göra så blir det väldigt svårt för mej att sätta igång. Jag vill kunna med en gång! Och helst ska det bli bra också!

Precis så var det med scrapbookingen. Jag har plockat ut bilder och köpt material till de sidor jag tänkt mej. Men sen är jag så rädd för att det ska bli fel så jag försöker inte ens.

I morgon SKA jag kasta mej ut i den okända pärlvärlden. Vad är det värsta som kan hända? Att det inte blir bra och jag får börja om från början... 

(Jag borde kanske ha börjat med att köpa pärlor till flickhalsband. När jag gör till barnen känns det inte lika "farligt".)

redan lunchdax

Igår gick det sämre med insomningen. Förmodligen för att jag har fått hosta. Jag har en märklig förkylning som smyger runt lite i det dolda, men som då och då under dagen ger sig till känna i form av halsont, akut snytbehov och nu då hosta.

Så idag kröp jag ner i sängen efter promenaden till dagis o skola. Minstingen gick hela vägen, så vagnen fungerar mer som en samlingspunkt och packåsna.

Funderade lite på det jag skrev i går om att jag hittat lugn. Delvis sant, men inte helt. Jag är inte stressad hela tiden men jag är inte heller avslappnad. Jag har svårt att komma till ro under dagen och har därför inte mediterat den här veckan. Trots att jag vet att det är just då jag behöver det som mest.

Tiden flyger iväg när man tar sovmorgon, så nu är det redan dags för lunch (jag åt frukost med sonen vid sju).

varför

...tittar inte jag på grammisgalan, som alla andra programledare* bloggare?

GOD NATT!


(Ett gammalt internt skämt. Men JAG har ju iallafall roligt. Igen.)

själv är bäste dräng

Jag pratar på msn med brorsan. Vitsar till det lite och skrattar gott åt mej själv och sedan säger jag:
- Åh, så rolig jag är!!!!  Och viker mej dubbel över tangentbordet i skrattkramper.

Konstigt att min man inte är det minsta road...

bra-tack-hjälp

Bra
- jag har lyckats behålla mitt inre lugn
- jag har följt min lust
- jag backade när jag kände att det höll på att bli stressigt


Tack
- tack för livet
- tack för livsglädjen
- tack för kärleken

Hjälp
- hjälp mej att ta dagen som den kommer

datorn och sömnen

I går kväll somnade jag ganska fort och var inte på toaletten på hela natten. Fantastiskt!
I går kväll satt jag inte vid datorn efter klockan nio.

Har det något samband?

väntan...

5-åringen går rastlöst omkring och väntar och väntar. Cirka halv tre kommer min bror med familj och hämtar henne. Hon ska sova över hos kusinen i natt (och vara dagisledig imorgon). Cirka halv tre för dem är någon gång före  tre, eller kanske lite efter.

Jag hämtade alla barnen innan mellis idag. Med bil eftersom det var lite bråttom (ifall de hade kommit vid halv...). Men imorgon blir det promenad igen, både dit och hem. Sonen blev jätteglad i morse när vi skulle gå. Och sur i eftermiddag när han insåg att jag hade bil. Man vet aldrig hur barnen ska reagera...jag som trodde att det skulle bli gnäll för att vi går när bilen står hemma.

Jag ska se om jag kan lura på svägerskan lite utrensade tyger och mönster. Hon brukar inte vara svår på sånt.

släng, släng, släng

Nu har jag slängt färdigbroderade tomtar, halvklara dukar och massor av mönster. Tre generationers samlade mönsterskatt (jag hade tidningsurklipp på mönster som min mormor måste ha sparat) men jag vill inte vara något museum.

Upptäckte att jag fyllt mitt nästan klara pysselrum med massor av gamla braåha-saker till pyssel, sömnad m.m. Där finns nästan ingen plats för någonting nytt och fräscht. Så det blir mer röja av. Nu när jag har slängt alla mönster så kan jag ju slänga en del av alla de broderityger som jag har (från mormor). 

Alla lakan med fina spetsar och monogram på, är det något jag kommer att göra någonting av? Jag hittade en hel del tyger som jag glömt att jag hade, och då kände jag mej sugen på att komma igång med ett lapptäcke till minstingen. 5-åringen har redan fått ett där jag använde gamla lakan till bakstycket. Sonen har inte heller fått något. Fast han kanske inte vill ha det längre. Börjar med dotterns iallafall. Jag ska utgå från ett Pippityg som jag har sedan länge.

Kul att jag börjar känna mej lite sugen på att göra saker igen. Ska bara försöka ta det i sakta mak så att jag inte tröttnar.

sygrejjer

Sedan 1999 är jag med i en syjunta. Och ja, vi broderar faktiskt. Det har blivit en del alster genom åren. Men även om själva broderiet är klart så har jag aldrig gjort det där sista tråkiga som att fålla, rama in eller så.  Så allt ligger i en låda i källaren.

En anledning är väl att jag tycker att det är roligt att brodera men att jag inte är så förtjust i broderade grejjer i hemmet.

Idag ska jag gå igenom mina broderier:
- Slänga färdiga grejjer som jag inte vill ha, och se till att göra i ordning de andra.
- Slänga halvfärdiga broderier som jag inte kommer att göra klart.
- Slänga / ge bort mönster och ej påbörjade broderier som jag inte längre känner för att sy.

Jag har nämligen en hel del som jag köpte för att det passade till den gamla stil vi hade i vårt sekelskifteshus. Nu när vi bor i 70-talshus känns det inte lika kul längre. Och så har jag hamstrat mönster ifall jag skulle vilja sy det sedan. En stor låda full. Onödigt!


reatankar

Sund tanke
- Jag behöver ett par nya skor. Nu är det rea så jag kollar där först, annars köper jag till ordinarie pris
- Vilka snygga skor. Och jag har råd. Dem köper jag!

Min tanke
Jag behöver ett par nya skor genast men jag väntar ändå till rean. Eller så chansar jag och  väntar till halva reapriset. Hittar jag ingen där så duger de jag har till nästa höst.
....................................

Sund tanke
Rea på leksaker. Jag köper till de kalas som kommer den närmaste tiden.

Min tanke
Rea på leksaker!!!!! Jag hamstrar leksaker för ett år framåt!
....................................

Sund tanke
Halva reapriset på barnkläder. Jag kollar igenom och ser om jag hittar något snyggt till barnen. Sonen har nog snart växt ur sina byxor.

Min tanke
Halva reapriset på barnkläder!!! Jag skyndar mej att bläddra igenom ställningarna och köper allt som ser okej ut i de två kommande storlekarna. Det duger till dagis.

....................................

Sund tanke
Billig falukorv. Vad bra, vi har ingen korv i frysen. Jag köper till ett par middagar.

Min tanke
Billig falukorv!!! Jag köper för ett par månader framöver!
eller
Vi behöver falukorv. Va, finns det ingen till extrapris...då tar vi köttfärssås till middag istället.

buffertfundering

Om jag ska kunna släppa mina tankar på att behöva spara mycket varje månad så vore det nog bra om vi bestämde hur stor buffert vi ska som vi "aldrig rör".

När jag tänker efter lite så tror jag att vi hade en nivå på 40 000 när vi bodde i vårt förra hus. Ett äldre hus med stort renoveringsbehov där allt kunde gå sönder när som helst (nästan iallafall) men med en låg månadskostnad.

Hur stor buffert behöver vi idag?
Någonstans läste jag att riktvärdet bör vara två månaders utgifter.

Ska vi räkna med låneutrymmet på huset som buffert? Om något dyrt går sönder så kanske vi kan låna till det? Och vad har vi för något som kan gå sönder? Pannan är ny och vitvarorna är hyfsat nya. Diskmaskinen och micron är nog det som ligger sämst till. Allt övrigt går väl på försäkringen.

Och så är det bilen, förstås. Med bilar vet man ju aldrig och det kan ju bli åtskilliga tusenlappar om den går sönder.

Jag får nog ta en diskussion om det här med min man. Borde kanske utmana mitt trygghetsbehov lite.


housedags

Snart börjar House igen på fyran. Repris, men förhoppningsvis ett avsnitt som jag missat tidigare. Min man har i sin nyttighetsiver bojkottat cashewnötterna som varit obligatoriska till Housetimmen. Så trist!

Min mamma kom hit efter jobbet och vi gick tillsammans och hämtade barnen. Jag som hade velat lite angående hur jag skulle göra, nu blev det lite lättare.

julpysslet klart!

Finns det något tråkigare än ta fram pyssellådan och hitta halvfärdigt pyssel från, i bästa fall, föregående år? Så nu har jag ägnat ett par januaridagar åt att göra färdigt.

De röda hjärtanen köptes vid ett Stockholmsbesök, på den tiden då jag fortfarande köpte saker bara för att de var vackra. Men sedan har de blivit liggande i väntan på någon upphängningsidé.

image77image78

jag vill oxå ha inbakad fläta!!!

image75


tupplur

Jag sov en stund idag iallafall. Men den här gången låg jag i soffan. Då brukar det aldrig bli de där långa sovpassen. Dels för att det är lite obekvämt och dels för att det är ljusare så när jag vaknar till vänder jag mej inte om och sover en stund till.

Nu ska jag äta lunch i vardagsrummet. Hiskeligt vad kallt det blir i övriga huset när man eldar. Idag blir det lax med bulgur och bönsallad. Mums!

olästa böcker

Säg gärna till om det är något ni tycker att  jag missar om jag gör mej dem:

Krilontrilogin av Eyvind Johnsson
Jag har verkligen tänkt läsa de här böckerna, men de står där som en ointaglig massa.

Vilda Svanar av Jung Chang (köpt före 1999)

Näckrosteatern av Lulu Wang  (köpt 1999)
Syrendrömmar av Lulu Wang
Varför köpte jag uppföljaren när jag inte läst den första?
Jag verkar ha någon ytlig fascination för Kina. Böckerna har tydligen lockat mej till köp men inte mer.

Exodus av Leon Uris
Oj, den här köpte jag nog för minst femton år sedan.

Historien om Sverige av Herman Lindqvist (5 delar)
Det ser fint ut i bokhyllan ;)

Kvinnorna och staden av Kerstin Ekman (4 delar)
Händelser vid vatten av Kerstin Ekman
Varför har jag inte läst henne?

Utvandrarserien av Wilhelm Moberg
*skäms*

Han som skapade en värld av Irving Stone
Jag tyckte mycket om hans bok om van Gogh

Bortom lustprincipen Sigmund Freud
Har jag den? Kanske kan vara något att läsa nu!

Kvinnorna som slår följe med vargarna av Estés

Ljusets hjärta av Per Wästberg

Svindlande höjder av Emilie Bronté

Det är väl till största delen antingen böcker som jag valt via någon bokklubb eller böcker som jag köpt på bokrean för att man bör läsa dem. Många samlingsvolymer och tegelstenar som tar emot lite om man inte har den rätta viljan förmodar jag.


farbror Barbro

Sitter och myser framför en brasa i mina nya plyschbyxor. Barnen är lämnade och det var inget gnäll över att vi skulle promenera trots att bilen är hemma. Jag har tänkt att jag inte ska sova idag. Kanske går det lättare att somna ikväll då. Fast jag är ganska så trött, så vi får väl se hur det blir.

Igår slängde jag äntligen alla bär som legat i frysen i väntan på att bli saft eller sylt eller gelé. Vinbären var från 2004 och har jag inte gjort saft på alla dessa år så blir det nog aldrig av.

Idag tänker jag röja ut alla julsaker som vi inte tog fram i år. Om jag inte tyckte att de var fina nu så lär jag väl inte tycka det i framtiden heller. Tänker även ta en kik i bokhyllan på alla olästa böcker. Kommer jag någonsin att läsa dem? Men först ska jag mysa en stund till framför brasan.

nu så!

Avslutade dagen med en tur till Öland och fika hos en kompis (oj, så smarrigt...och jag som ska hålla igen på gosakerna). Bilturen kändes som vilken biltur som helst, reagerade inte på att jag körde över Ölandsbron. Jag hade visserligen sällskap, men ändå.

I övrigt var dagen bra. Jag försökte att bara vara och det blev en stunds läsning, lite tankar och så tog jag fram julpysslet som nästan var färdigt. Nu är det i stort sett klart.

Efter lunch började det regna och jag kom på att jag inte alls kände för att gå till dagis i regnet, så jag ringde till min man och bad honom plocka upp dem också. Och det var ju förståss inga problem.

Eftersom jag fått en hel del extratid kände jag mej fri och fick lust att meditera. Hann inte mer än att sätta mej bekvämt när jag plötsligt insåg att det var på grund av ångesträdslan som jag inte skulle gå till dagis.

Näääää! Jag fick något uppkäftigt i blicken, reste mej och ringde till min man och sa att jag ångrat mej. Sedan gick jag med bestämda steg iväg till dagis (fast först var jag förståss på toa).

Välkommen tillbaka min kämparanda! Det senaste halvåret har jag oftast resignerat inför ångesthotet men nu kände jag samma jäklaranamma som jag hade i våras. Jag ska inte låta rädlsan styra över mitt liv!!!

Det kändes lite läskigt men ändå bra att gå och hämta flickorna. Och så hade jag ju vagnen med mej. Jag känner mej alltid tryggare när jag har någonting att hålla i. Det kändes så bra efteråt att jag verkligen gjorde det! I morgon ska jag gå och lämna allihop. Men jag kanske tar bilen vid hämtningen. Att gå och hämta på två ställen känns lite mastigt just nu.

Att det var lite jobbigt i morse var inte så konstigt med tanke på att det varit jullov i två veckor. Även lämning per cykel brukar kännas lite efter ett uppehåll.

Nu blir det bums i säng. Jag har ont i halsen och känner mej frusen. Hoppas att det inte är någon förkylning på gång.

ett steg framåt

Plötsligt slog det mej att jag inte har haft ångest över att det hänt så mycket den senaste tiden. Tidigare reagerade jag med ångest när det varit för mycket. Men nu har jag klarat tre fulla veckor utan någon ångestdipp.

Jag har nu roat mej med att läsa igenom mina inlägg de senaste två veckorna och det har varit mycket planerande och längtan efter egentid, men ingen allmän ångest.

Så bra!

att unna sej

Kom på att jag spårade ur häromdagen och inte alls skrev om det som jag hade tänkt.

Det jag skulle skriva om var vad jag unnade mej i "mitt gamla liv", innan jag blev en gnetare.
Då gick jag ganska ofta på stan som nöje och därmed var det väl lättare att göra av med pengar.

Jag unnade mej:
- tulpaner varje fredag (på våren)
- nya krukväxter när de gamla såg fula ut
- nya kläder, skor, väskor bara för att jag hittade något fint
- saker till hemmet
- fina block och pennor
- CD-skivor
- böcker (även fina, inbundna "blädderböcker")
- konstföremål och härliga bruksföremål i keramik

Visserligen är det väl så att vi har fullt med fina muggar och skålar och vaser och diverse annat. Men vi har ju faktiskt flyttat till ett större hus och jag har inte ens unnat oss nya krukor till ordinarie pris, utan köpt på rea (fast de är fina). Kan köpa en ny duk i bland men det är väl allt.

Fast saker till hemmet ska väl kanske inte gå på mina egna pengar?

Då gjorde jag ju av med pengar på en massa onödiga prylar. Men någonting att ta upp igen är  väl:
- färska blommor
- vackra saker som gör mej glad
- hårklippning oftare än en gång i halvåret
- nya skor till våren
- ny vårjacka

vardagsfunderingar

Om jag bara går och vill en himla massa saker så är jag rädd för att det inte blir någonting av något. För så blir det ofta. Jag vet inte vad jag ska börja med och så blir jag sittande  i soffan.

Promenader får jag ju gratis nu när jag ska gå till och från dagis. Kanske inte varje dag, men de flesta.

Yoga i grupp vill jag börja med omgående. Lite lyxigt kanske att betala träningskortet på 250:-/måndag för träning varannan vecka. Men då har jag ju tillgång till styrketräningslokalen så att jag kan börja

styrketräna när jag känner att jag är sugen på det. Fast det känns inte som någon hög prioritering just nu.

Målarkursen som jag fick avboka i höstas har jag anmält mej till nu. Känner mej verkligen sugen på att börja måla, men behöver lite hjälp med att komma igång.  

Och därutöver disponerar jag tiden efter vilja och lust. Om jag inte lyckas släppa tanken på dagishämtningen ska jag ställa väckarklockan på tre och sedan glömma bort tiden.

Jag gör så ofta om det jag vill göra till måsten. Till exempel mindfulnessövningarna och meditationen är ju något som jag mår bra av, men ändå har det blivit något som jag tycker att jag måste göra, och helst varje dag. Styrketräningen föll också på att det blev ett måste tre gånger i veckan istället för någonting bra när jag kände att jag ville. Och trots att jag började med insällningen att en gång i veckan är också helt okej.

Och jag orkar inte med en massa måsten...


det bidde sängvärme istället

Efter skollämning gick jag direkt och la mej igen och sov i två timmar. Så det blir nog ingen brasa idag.

Nu har jag återigen lite svårt att somna på kvällarna och dessutom vaknar jag på nätterna. Dessutom har jag kommit in i en dum vana att gå på toa flera gånger innan jag somnar. Det känns som om jag är kissnödig fast jag inte är det, och så måste jag gå upp för att jag ska kunna somna.

Från och med i kväll ska jag inte ge efter utan ligga kvar i sängen. Nu kan jag ju sova ikapp på dagarna om jag får ligga vaken.

Stolt är jag över att jag gick med sonen till skolan idag. Fast jobbigt kändes det och jag tyckte att jag blev kissnödig. Inte några panikkänslor, men många tankar och en del ångest. I eftermiddag ska jag hämta tjejerna på dagis.


mina långa dagar

Nu när jag inte varit ensam på ett tag börjar planerna på vad jag ska fylla mina dagar med ta form.
Jag vill meditera, promenera, läsa böcker, sova, blogga, pärla, pyssla, börja med yoga, ta upp styrketräningen, åka in till stan...listan kan göras lång.

Jag ska försöka få till den stämning som jag var i i stugan i höstas. Inte så lätt mitt i vardagen kanske, men det är iallafall någonting att sträva efter. Då gjorde jag precis det som föll mej in för stunden. Och till min stora förvåning gav jag mej ut på skogspromenad och cykelutflykt, något som jag brukar tycka är obehagligt. Kanske kan min man hämta barnen någon dag i bland så att jag får dagar där jag helt kan glömma bort tiden.

Tänker iallafall tända en brasa när jag lämnat sonen i skolan i morgon. Elden ger mej ro och energi, två saker som jag så väl behöver.


duktig dag

Känner mej nöjd med dagen.
Jag har:
- kört bil på vinterväg ensam (bara till sonens kompis, men ändå)
- dammat hela huset (enligt städschemat)
- städat minstingens rum (också enligt städschemat)
- varit trevlig och fikat med svärföräldrarna
- tvättat tre maskiner tvätt

Däremot har jag inte haft någon egentid. Att det ska vara så svårt att få till lite tid för mej själv när familjen är hemma. Inte ens en promenad har jag lyckats komma i väg på i helgen.

Jag är supertrött och funderade på att gå och lägga mej, men så kom jag på att min bror ska komma vid halvniotiden. Så jag får väl vara uppe iallafall så att jag kan säga hej. (Han behövde akut hjälp med datorn, så det är inte mej han ska träffa.)

Jag undrar om det kommer att kännas skönt att vara ensam hemma i morgon, eller om det bara blir konstigt tomt.

mörkerseende

Jag predikar för sonen om vikten av att använda reflexer.
- ...för även om du ser bilen så är det inte säkert att bilen ser dej.

Lång tystnad. Sedan säger sonen osäkert:
- ....men mamma...bilar kan väl inte se annars heller?


i ladugården (?)

Lillasyster sitter vid datorn men det är dags för storasyster att ta över. 
Hon flyttar sig dock inte frivilligt och får en tillsägelse:

- Det är min tur nu, mocka på dej!

Extra roligt eftersom de spelar Mamma Mu.

uppe med tuppen

Ja, inte jag då. Men övriga familjen slets upp ur sängvärmen strax efter sju idag. Imorgon börjar vardagen igen.

Jag seglade upp vid niotiden och åt min frukost i lugn och ro medan mannen och barnen monterade pulka. Nu sällskapar jag med en kopp kaffe framför datorn medan barnen gör sig redo för pulkabacken.

Jaaa, det eviga tjatet om mitt kaffe. Det svarta giftet lockade mej i torsdags och eftersom barnen låter mej vara ifred när jag sitter med muggen så var det ett lätt val i stunden. Imorgon ska jag gå och lägga mej igen efter barnlämningen om jag är trött.

Det blev inte mycket städa av i går så vi får köra ett snabbrace idag. Svärföräldrarna kommer på fika i eftermiddag då vi ska byta julklappar (det blev inget besök hos dem på annandagen eftersom mannen stukade foten). Ja, jag hoppas att de kommer båda två. Men svärfar kanske tycker att det blir för tätt mellan besöken eftersom han var här i oktober (5-årskalas) och ska komma i mars (3-årskalas) så man vet aldrig.


återfall

Eftersom jag inte längre läser reklamen var jag inte mentalt förberedd på Coops superrea. Hann inte gå många meter innan jag stod och rotade i en stövelhög. Lyckades dock hejda mej, och när vi passerade barnklädesavdelningen tittade jag åt andra hållet.

Men sedan rusade 5-åringen in bland leksakerna med lillasyster hack i häl. Och då var det ju kört. En Pippidocka för 39:- som kostat 149:- blir ju en perfekt ettårspresent till guddottern (att det är ett halvår kvar tills ettårsdagen infinner sej lyckades jag förtränga). Och stora pärlset för bara 49:- är ju perfekta dagiskalaspresenter. Så jag köpte två (för förr eller senare blir väl någon av flickorna bjudna på ett kalas).

Ett möbelset för Barbie för en hundring lyckades jag lura min dotter att köpa för sina surt sparade slantar(superbilligt ju).

Efter den reaorgien var det svårt att hålla huvudet kallt under resten av rundturen. Så jag köpte en julskinka för 20 kr/kg trots att jag bestämt mej för att inte köpa någon i år - men tjugo kronor!!!! Lyckades hålla mej borta från mängdrabatter, men fick "pipa av" ett par gånger. Och är riktigt stolt över att jag köpte ett paket Zoegas istället för 5 Gevaliakaffe som var snorbilligt.

Försöker försvara mig med att mina reainköp underlättar vardagen:
- att ha presenter hemma är ju jätteskönt när kalasinbjudningarna kommer.
- julskinkan tärnar jag ner och använder till pastasås, ugnspannkaka och pajer. En del rivs för att användas som pizzaskinka. Smidigt att ha i frysen!

Presenterna belönar inte mitt tänk så mycket mer än vid själva inköpet för de ligger ju undanstoppade. Skinkan däremot kommer att  trigga min räknehjärna där jag tänker på hur billigt jag har kommit undan varje gång jag tar fram en skinkpåse. Är det värt det???

Och som vid varje typ av återfall har jag redan ångrat mej!!!!f
Skit också!


en ny hobby

Nu har jag tagit mitt förnuft till fånga och satt över pengar till mig själv redan denna månaden. Renoveringskontot börjar bli otäckt tomt, fast vi ska å andra sidan inte göra något som kostar en massa pengar än på ett tag.

Jag har beställt lite pärlor på nätet nu när jag har pengar för jag behöver en hobby att pyssla med om dagarna. Hade ju funderat på scrap booking, men fotohögen känns mest som ett stort måste och därmed stressande. Bättre att börja med något helt nytt i stället.

Nu ska jag försöka svänga ihop en lunch till familjen innan vi åker och handlar. Det blir bulgur i dag också för både pastan och potatisen är slut.

mina dagar med barnen

I torsdags kväll påbörjade jag ett inlägg som inte blev klart. Det handlade om hur barnen anpassat sej till den lugnare lovlunken och att jag fick lite nostalgiska känslor, för dagen var ungefär som när jag var mammaledig. Med skillnaden att det nu var tre barn som lekte tillsammans.

Lite tråkigt att inlägget aldrig blev klart för gårdagen var totalt kaos. Syskon som ägnade nästan hela dagen åt att bråka med varandra (kändes det som). Och inte gick det att göra någonting tillsammans heller. Jag hade tänkt att vi skulle baka rågbullar, men det projektet slog jag ur tankarna redan på förmiddagen.

Idag har storebror redan fått föräldrarna i en något trött stämning, och vi hoppas innerligt att någon av hans kompisar kan leka.

Vi andra ska idag städa och åka och handla. Jag behöver köra på vinterväg, för det har jag inte gjort sedan jag fick vända om. Och så måste jag gå ut och gå. För tillfället går det inte att cykla till dagis så att gå känns som en utmaning. Fast jag gjorde det förra vintern och det gick ju bra. Jag börjar lite lätt på måndag med att gå med sonen till skolan medan mannen lämnar flickorna. Och sedan går jag och hämtar på dagis.


stardust

Vi skulle bara tittta en liten stund igår, för att se slutet ikväll. Men helt plötsligt var filmen slut och klockan var halv tolv.

Filmen Stardust var som en saga.  En stjärna som föll, en annan värld bakom stenmuren, enhörningar, häxor, luftpirater. Magisk, och väldigt rolig. Spänning och romantik på det där sättet som bara finns i sagorna, för det vet ju alla hur en saga slutar.Stardust

skåprensarmiddag

Det var ingen som var så sugen på att ge sej iväg till affären i eftermiddag, så vi fick plocka ihop vad vi hade. Det blev lax med bulgur och avocadosås, samt en smarrig sallad. Och för första gången på evigheter åt de två stora lax. Jag gjorde nuggets som blev jättegoda. Frukosten imorgon blir väl ganska spartansk, men det duger. Frukt har vi iallafall.

När jag har fått för mej att spara på matkostnaden skjuter jag ofta upp affärsbesöket. Tänker att jag sparar pengar på det. (Mitt nya ekonomiska liv börjar när nästa lön kommer in.) Suck. Suck.


Sonen är lite deppig. Han räknade sina pengar förra veckan (279 kr) och nu är de borta! De kommer väl fram. Duktig på att spara är han iallafall (får 20 kr i veckopeng).

tv-morgon

För ovanlighetens skull har barnen ätit frukost innan jullovsmorgon, så vi kan nog komma ut i pulkabacken innan lunch. (Fast det hann vi ju i och för sig igår också, eftersom de åt frukost vid tio så sköt vi på lunchen.)

Min man tog bilen idag (kan det ha något att göra med mitt skrattanfall?), så kommer han hem tidigare i eftermiddag.

Och sedan är det helg igen.


dagens sista garv (?)

Min man i sin nya cykelhjälm. Han MÅSTE köpa en annan mössa att ha under.

I morgon har vi bilen, jag och barnen, så det blir en tur till affären och kanske en eftermiddagssväng till bibblan också. Det var länge sedan vi var där allihopa.

julpussel

Det årliga julpusslet har nu kommit fram. Och som vanligt börjar min man med det roligaste medan jag sitter med rambitarna.

Tänker att det är lite typiskt mej. Att jag alltid tar det tråkigaste först. Och sedan kanske jag inte ens har tid med det roliga. Eller som i det här fallet att det roliga redan är utfört.

Vi har suttit en stund ikväll med de två stora barnen, som verkligen är duktiga och faktiskt bidrar med en del. Roligt när man har aktiviteter som alla tycker om.

På tal om att pussla så pusslade jag en stund med minstingen idag (eller satt bredvid och tittade på). Hon började med 9-bitarspussel som gick lätt som en plätt. Och när hon var klar med det förklarade hon att det var pussel som hon pusslade när hon var liten, och sedan gick hon och hämtade ett 30-bitars. Hon tycker verkligen att hon har blivit stor, mitt lilla troll.

en sann optimist

Trots drösvis av outnyttjade föräldradagar skulle mannen promt jobba den här veckan.
Anledningen var en installation av nätverksservrarna i Spanien (som tack och lov kunde fjärrstyras).

- Jag är hemma vid femtiden. Om det går bra sticker jag vid fyra, meddelade han igår kväll.

Jo, tjena. Har en serverinstallation någonsin gått bra? Nääää. Strax före fyra ringde han och sa att det dykt upp oväntade problem.

Rörande ändå att han varje gång själv tror att det ska gå utan missöden.


tacksam lillasyster

I dag tog jag fram (för henne) nya kläder till 2,5-åringen.
I grevens tid visade det sig. De var precis lagom. Lillpluttan har blivit stor!

Efter  varje provat plagg frågade hon vem som köpt dem till henne. När jag sa att det var jag sa hon
"tack snälla mamma, jag älskar dej."

Jag undrar hur länge till hon blir glad för ärvda kläder....

stolt storebror

Efter en hel höst av dåligt samvete skred jag idag till verket. (För visst bör man kunna knyta skorna själv när man går i ettan...!!!)

Tyckte det var lika bra att lära 5-åringen på samma gång. Hon är redan en hejare på att knyta "riktiga" knutar, så det skulle kanske gå.

För en gångs skull lärde sig storebror först. Och dessutom var det han som lärde sin syster, något som mamman inte riktigt lyckades med.

Så härligt att se honom stråla av lycka och stolhet!
(Det kan inte vara så lätt att ha en så snabbtänkt lillasyster.)

mer om pengar

Isprinsessan skriver om hur man gör för att sätta sprätt på sina pengar. Inlägget fick mej att börja fundera på hur det gick till när jag blev en superspara. För jag har varit en slösa (fast jag har alltid satt undan pengar direkt när lönen kommit).

Den första sparkicken fick jag nog när vi bestämt oss för att leta hus till våren och tills dess skulle spara så mycket som möjligt. Vi sa upp alla tidningsprenumerationer och slutade med onödiga inköp. Och oj, så mycket pengar vi fick ihop på ganska kort tid. Att under en begränsad tid spara så mycket som möjligt till ett bestämt mål är ju inget fel, utan ganska smart.

Problemet började nog när sonen föddes. Vi bestämde oss för att spara så många föräldradagar som möjligt för att kunna vara hemma länge. Helt plötsligt undvek jag varje onödigt inköp. När äldsta dottern var några månader bestämde vi oss för att så småningom flytta, vilket skulle innnebära en betydligt högre boendekostnad. Vi kände oss alltså manade att spara ännu fler dagar för att kunna leva gott efter flytten. Det var väl då jag slutade köpa saker till mej själv, mer än det nödvändigaste på rea. Att unna sej något kändes helt otänkbart.

När vi sedan flyttade till det hus vi bor i nu fick vi betydligt större fasta utgifter. Så med tredje barnet fick jag verkligen ligga i för att inte behöva ta ut fler dagar än vad som var absolut nödvändigt. Det var väl då jag på allvar började minimera matkostnaderna också.

Jag har nog alltid haft ett stort trygghetsbehov och velat ha pengar på banken, men nu har det helt tagit överhanden. Min nya budget känns faktiskt väldigt skrämmande, trots att vi redan har en bra grundbuffert och inte behöver fylla på den mer egentligen.

förmiddag i pulkabacken

Tjejerna och jag har tillbringat någon timme i pulkabacken (minst en utetimme per dag, så lyder ett av mina mammamåsten - nu känner jag mej nöjd).

Sonen har ont i huvudet och kände sej hängig så han fick stanna hemma (pulkabacken ligger i slutet av vår gata så jag gick hem och tittade till honom). Kanske är han piggare i eftermiddag.

Döttrarna sopade trapporna och gångarna, men tyvärr har vi bara två sopborstar så jag fick stå och titta på. Passar på att njuta nu när barnen fortfarande tycker att det är roligt att hjälpa till.

Borde nog städa lite idag. Och diska. Jag förstår inte hur vi tänkte när vi köpte vinglas med handdisk (fast det var förståss långt innan barnen kom). Men jag vill gärna använda dem för de är så fina.

Eller så struntar jag i allt och leker med barnen.


på fötter igen

Efter lite mat och en dusch så känner jag mej betydligt piggare. Skönt! Jag har bytt lakan i sängen och tänt en brasa så nu ska jag bara njuta. Mannen jobbar hemifrån och barnen har äntligen gått och lagt sej. Eller, de stora har lekt så fint att jag kunnat sitta framför brasan och läsa utan att bli störd.

Torsdag och fredag är barnen jullovslediga, men vi tar det nog rätt lugnt. I morgon blir det pulkabacken om snön ligger kvar och i övrigt slappande och lek. Jag har återigen varit ganska dålig på att leka tillsammans med barnen. Ska försöka göra det i morgon. Men det är inte lätt för jag blir såååå rastlös. Bra stressträning!

Nu ska jag kolla på stjärnorna på slottet. Min man har äntligen fixat sladden så att jag kan kolla från datorn.


budget 2008

Jag sitter i soffan och fnular lite med ekonomisiffrorna för nästa år.

Vi snackade lite ekonomi på nyår och jag fick mej en tankeställare.

C har 2500 kronor varje månad som hon enbart använder till sej själv. När hon köper till barnen för hon över pengar från ett barnbidragskonto, så att hon verkligen har pengarna till sig själv. Både hon och hennes man jobbar heltid och har två barn. De sparar 2000 kr per månad för framtiden och 3500 kr till resor. (De bor i lägenhet.)

Mina funderingar:
* hur gör man av med över tvåtusen spänn på sej själv????
* bara spara 2000 pix i månaden - vilket slöser!

Fru W har ingen koll överhuvudtaget på pengarna (mannen sköter räkningarna) och de sparar inte någonting förrutom till specifika ändamål (en resa eller någon teknisk pryl).

Själv har jag 2000 kronor på mitt konto som räcker till barnens kläder, klippningar, presenter och allt annat som behövs. På mej själv lägger jag väl i stort sett ingenting. Min man lägger sina pengar på grejjer till huset. Han köper inte heller mycket till sig själv. Och sedan sparar vi så mycket vi kan till huset och som buffert.

I år ska vi sätta in mer pengar till mat, en bestämd summa varje månad som jag inte ska nalla av om det blir tajt pga någon stor renoveringskostnad. Vi ska spara en bestämd summa pengar som ska gå till bestämda ändamål - inget hamstrande framöver alltså. Dessutom ska jag ha pengar som jag ska använda till mej själv.

Tänker mej att dela upp pengarna så här:

Per månad:
Mat (och annat man köper på ICA): 5000 kr
Egna pengar:                                       1500 kr var (som inte ska gå till saker till barnen)*
Buffert:                                                   1500 kr =  till barnen m.m.
Resor                                                    ?
Hus                                                        ?
Fonder                                                    2100 kr 
Barnen                                                      300 kr var

(och dessutom sparar jag min privata sjukförsäkringsutbetalning på 2000 kr inför ev. studier).

* vi börjar så så får vi se om vi behöver öka.
? = jag har inte koll på inkomsterna än.

Eventuellt överskott sätts in på buffertkontot, huskontot eller används för att förgylla vardagen.

Det känns hemskt jobbigt slösigt med hela 5000 kronor till mat och 1500 kronor till mej själv. Och för att jag ska komma ifrån mitt gnetande så SKA jag ju göra av med pengarna också.

Som det är nu går överskottet i slutet av månaden in i det allmäna igen, så att vi alltid startar med 2000 kronor. Likadant med maten, har vi pengar över sätter vi in mindre månaden efter. Nu ska vi sätta över en bestämd summa varje månad så att man kan spara till något dyrare för egen räkning.

Åtgärd:
- autogiro till ICA-kortet
- nya sparkonton
- föra över pengar från buffert-/huskontot när vi köper något dit

Det här betyder ju att vi får lite mina och dina pengar, vilket vi aldrig har haft, utan vi har fört över pengar till varandra hej vilt. Egentligen gillar jag inte det, men det måste nog till för att jag ska lägga pengar på mej själv.

knäppt värre

Sonen kom med chokladkartongen i högsta hugg och frågade om han fick en bit.
Nix, svarade jag och han accepterade och lämnade kartongen framför mej på bordet.

Och nu har jag ätit en bit...hur gick det till?
Så nu mår jag ännu mer illa igen.
Himla smart gjort!

Ska nog slänga det som är kvar, förrutom några bitar som barnen ska få.

försöker tänka positivt

Enda fördelen med det här är väl att det blir lättare att börja med mina nya föresatser:
minskat matintag, inget godis och mindre kaffe.

(inte för att det är nytt år utan för att det behövs)

segt men bättre

Illamåendet dominerar även idag och jag är inte särskilt sugen på att inta någon föda. Mannen har legat i migrän tills nu. Av barnen är det bara minstingen som är pigg. De två stora mår illa och har ont i huvudet, men det har tack och lov stannat vid illamående.

Inte så kul att bli sjuk direkt efter en fest. Jag har masat mej runt och plockat lite, men det står fortfarande glas och diverse porslin överallt. Källaren har jag inte ens inspekterat än.

Nu sitter barnen och ritar vid köksbordet. Skönt att de sysselsätter sej själva så bra. Fast minstingen har fattat galoppen och passat på att göra en massa hyss idag när ingen riktigt orkar ha full koll.

Fem timmar kvar tills det är läggdax för barnen...

fasansfullt från fyra

De sista gästerna gick vid halv fyra och jag hoppade direkt i säng. Men jag somnade aldrig utan låg och mådde mer och mer illa. Magsjukan var snart ett faktum.

Magsjuka dagen efter en bättre fest brukar oftast mötas med ett överseende leende, men jag var faktiskt i stort sett nykter igår. Intog bara en hot shot med mest kaffe och en väldigt svag irish coffé på hela kvällen. Samt en klunk skumpa vid tolvslaget.

Har sovit  mellan åtta och tre, då jag masade mej upp för att kolla läget. Hittade min  man i soffan, också han magsjuk. Så då bytte vi och jag intog soffläge. Sonen har fixat mat till sig och syskonen och håller ordning på småsystrarna och mej med största allvar.

Inget av barnen har blivit sjuka än. Vi får hoppas att de klarar sej i allafall ett tag till.

toppen till tre

Oj, så roligt jag hade! Minns inte när jag senast kunde umgås helt utan stress eller åtminstone några jobbiga tankar. Men igår var det precis som förr. Jag tog det som det kom, och hade toppenroligt hela kvällen.

Musiken blev tillsist lyckad, med en bättre mix av gamla godingar. Vi tog fram vårt Jenga som vi spelade på nyår för tio år sedan, som då resulterade i ett svårslaget höjdrekord och ett krossat vinglas. Den här gången spelade vi i  jätteformat på golvet.

Nostalgidrycker:
- Hot shot
- Irish coffé
- Rom o cola (fast utan rom)

De små barnen somnade ganska tidigt och de större roade sej en trappa ner med bara några kortare besök hos oss. Så de hade oxå jätteskoj.

RSS 2.0