sjukt igen

Sonen ringde från kompisen och ville bli hämtad för han mådde inte bra. Och då är det illa! Magen igen. Den här gången diarré. Och hemma har 5-åringen också sprungit på toa flera gånger.

Fördelen är iallafall att alla tre nu sover, så att jag kan se på Så ska det låta ifred. Jag gillar Settman skarpt!

promenadutmaning

Trots två turer till affären igår hade vi glömt ett par ingredienser till fredagstacosen.
Jag tog mod till mej och gick till affären!!!!!

Ganska så läskigt var det allt. Nästan framme stötte jag på Ann som frågade om vi skulle slå följe så det gjorde vi, trots att min panikpromenad då blev betydligt enklare än vad jag hade räknat med.

Nästa gång går jag helt ensam :)


en bra belöning

En hårinpackning från Body Shop fick det bli som belöning för att jag körde in till stan. Så nu måste jag ta tag i det där med egenlyx också. Smart uttänkt, va?!

Det jobbigaste med stadsutflykten var inte bilkörningen, som man kanske skulle kunna tro, utan alla extrapriser som jag går i gång på blixtsnabbt. Och den stressreaktionen är ju likadan som början på en panikångestattack så varje gång drar hjärnan iväg med mej tills jag lyckas fånga tankarna och lugna mej med att det bara var en reafälla.

Hade funderingar på en ny vårduk, men i första affären var den fina duken nedsatt till halva priset och på Hemtex känner man sej ju lurad när man köper till ordinarie pris eftersom det aldrig är det där. Så jag köpte inte löparen för 79:- eftersom man kunde få två för 99:-, och det erbjudandet fick jag ju inte gå på.

Höll också på att förköpa mej på små samlargubbar till barnen. Ett paket för 15:- och tre för 20:-. Köpte två paket till dem var till skidresan, men hejdade mej och bunkrade inte till trandagen och påskägget.


Och varför är jag så rädd för att få en panikattack när jag vet att det inte är något farligt? Det känns som att det inte är själva panikattacken eller vad den gör med mej, utan att en attack innebär att medicinen inte fungerar. Vilket skulle medföra ett medicinbyte och tanken på det är väldigt skrämmande.

Jag inser det ologiska i mitt resonemang. Om jag inte blir rädd för paniken så får jag ju förmodligen ingen. Och medicinen funkar ju!!!!! Hem från stan i fredagstrafiken utan något toalettbesök i stan. En superutmaning. Helt utan ångest!

Det känns himla skönt att ha det avklarat! Det var inget farligt. Ju...

belöning eller bestaffning?

En påse smågodis kan väl aldrig vara en belöning, egentligen?
Någonting som varken får kroppen eller mej själv att må bra (mer än ögonblickligt) är ju ett sätt att straffa sej själv.

Så om jag ska belöna mej med något ätbart får det bli lite lyxig, mörk choklad.

Njutning!


förmiddag vid datorn

Nu har jag börjat jobba lite med min självkänsla och hur det styr mitt liv. Hade för mej att jag skrivit om det tidigare så nu har jag suttit i ett par timmar och läst igenom gamla inlägg. Nu ska jag bara försöka få ihop något vettigt av det också. Men det blir nog inte idag.

För i eftermiddag ska jag åka in till stan. Ensam. Efter en godisfri vecka ska jag belöna mej själv med lite lyxigt plockgodis. Kan inte minnas när jag senast plockade ihop godis till mej själv. Fast man ska väl inte belöna sej med sådant man stoppar i munnen, så godiset får bli en morot (bildligt alltså) och så belönar jag mej med någonting vårfint i stället.

Min man hämtar barnen idag så att jag inte behöver passa någon tid. När jag ska göra jobbiga saker så känns det bäst att göra det på eftermiddagen. Vet inte varför, men eftersom det är så så försöker jag vara snäll emot mej själv och planera in det så i början.

modiga framsteg

I gårkväll följde jag med sonen till träningen. När vi kom dit upptäckte vi att vi hade glömt klubban. Jaha, nu är det kört, tänkte jag, eftersom sonen hitills totalvägrat när vi tänkt lämna träningen någon gång. Men till min stora glädje frågade han om jag kunde åka och hämta klubban utan honom. "Och sedan kan du kanske gå och handla", la han till lite försiktigt.

Så då gjorde jag det. Och sonen var väldigt stolt över sej själv sedan och berättade för pappa att nu minsann kunde han få gå och handla under träningen. Skönt att det lossnat. 

Idag på morgonen var vi ganksa så jättesena så jag föreslog att sonen skulle cykla själv från dagis till skolan medan jag lämnade flickorna. Efter mycket tvekan gick han med på det. Och det gick ju hur bra som helst, förstås. 

I andra sammanhang är min son väldigt framåt, så det här att han är osäker i vissa situationer blir nog extra jobbigt för honom eftersom man förutsätter att han ska vara lika tuff på allt. Mannen var på utvecklingssamtal tillsammans med sonen i går och som vanligt blev det idel lovord från fröken. Han leker med alla och tycker att skolan är jätterolig (utom jobb i helklass för det är så stökigt då). Det känns skönt!

terapi 080228

Idag blev det en väldigt jobbig terapigång. Eller rättare sagt, det känns jobbigt så här efteråt. Jag sa saker som jag tidigare knappt har vågat tänka för mej själv. Ett stort framsteg förmodar jag.

Vi började prata om självkänsla och i vilka situationer jag tycker att jag inte duger. Ett jobbigt ämne som jag nog får ta och tänka över i småbitar under veckan som kommer.

Läxan till nästa gång blir:
- köra in till stan ensam, helst under denna veckan eftersom ångesttankarna tagit över.
- fundera ut situationer när mitt antagande att jag inte duger inte stämmer.

Vi ska utgå från en bok som jag har beställt idag (mer om den senare) eftersom han inte regelbundet brukar jobba med självkänsla

beskärning

Det går alldeles utmärkt att beskära äppelträd nu. Så nu ger jag mej ut i vårsolen för lite trädgårdsarbete.

terapi klockan två

Jag gillar inte eftermiddagstider för dagen känns fullbokad redan när jag vaknar.  Och idag kröp jag dessutom tillbaka ner i sängen efter att ha lämnat ungarna. Det blev en härlig cykeltur i riktigt vårväder.

Idag observerade jag att jag inte längre är stressad från tidpunkten när gröten ska vara uppäten. Frukosten har egentligen alltid flutit på smidigt. Det som kan strula är själva påklädningen. Så mycket intressant som kan dyka upp på vägen från toaletten till garderoben...  Stressen smyger sej på där någonstans, fast inte lika påtagligt som tidigare.

Jag har nämligen bestämt mej för att  vi cyklar utan sonen om han inte är klar i tid. Han kan mycket väl ta sej till skolan på egen hand och därmed ta konsekvenserna av sitt sölande. Mitt största stressmoment är därmed borta.

Nu sitter jag här och funderar på om det är försent att beskära äppelträdet nu när våren är så tidig... Annars vore det en perfekt uppgift idag. Får nog googla på det.


idag har jag tankat

För första gången på två år svängde jag idag in för lite påfyllning av bensin. Och lite var precis vad det blev, för jag hade glömt bort koden till mitt kort. Åtta liter får man för en hundring.

Jag gillar inte en massa stopp på vägen när jag ska köra någonstans. Men idag körde jag först till dagis och hämtade tjejerna, stannade vid macken och sedan vidare färd in till dotterns dans. Efter lektionen körde jag direkt hem igen, trots att jag var lite kissnödig. Helt utan ångest

Igår gick rödljuskörningen in till stan (med mamma i släptåg dit) också bra. Fick början till en panikattack på Ähléns efter en timmes shopping, men jag stannade kvar och det blev inte värre. Jag tror det var för att jag hade bestämt mej för att inte gå på toaletten innan jag körde hem som panikkänslorna började komma, och att jag dessutom skulle stanna för att hämta ut mitt bokpaket.

Jag bestämde mej för att strunta i bokpaketet om det inte kändes bra, men bilkörningen hem gick helt ångestfritt så jag smet in på macken trots allt.

Dessutom har jag gått och hämtat barnen två dagar den här veckan, med bara lite oroskänningar. Och det trots att det var ett par veckor sedan sist.

Det är en svår sits hur jag ska hantera min ångestträning, för å ena sidan vill jag ju hålla igång så att jag slipper oron, men å andra sidan så orkar jag inte med de måsten som det innebär. Därför har jag gjort en kompromiss med mej själv. Jag ser till att jag då och då utsätter mej för mina jobbiga situationer så att inte oron tar över helt (som det nästan gjort med rödljuskörningen), men det blir så sällan att jag fortfarande dras med en del katastroftankar.

Och förhoppningsvis kommer tiden mellan gångerna att minska utan att jag tänker på det när jag orkar mer. Och då slipper jag kanske alla jobbiga tankar.

viktiga papper

Nu har jag tagit mej an våra gigantiska högar med viktiga papper och en del strunt som ingen bemödat sej med att ta slängbeslut på.

Den här gången har jag kommit på ett idiotsäkert och latmasksäkert arkiveringssystem. Igen! Det förra systemet havererade någon gång efter tredje barnets födelse. Felet jag gjorde då var att jag använde pärmar. Jobbigt, ju.

Nu har jag den ultimata lösningen (iallafall om man som jag vill ha  viss ordning, annars kan man ju bara samla i en låda och hoppas att man aldrig behöver leta efter något).

Dokumentmappar
Tre stycken med följande innehåll:
- försäkringar / pension
- pengar (bank, diverse kort, el/tele-avtal)
- räkningar (månadsvis) och lönebesked

Där läggs papper som byts ut med jämna eller ojämna mellanrum.

För mer långsiktig arkivering används fortfarande pärmar.

Det hela kompletteras med tidskriftssamlare för:
- kvitton
- bruksanvisningar
- föregående års räkningar
- min mans papper som han aldrig sorterar in

Allt snyggt och enhetligt med handskrivna etiketter. Så att det platsar i mitt än så länge välorganiserade pysselrum.

Uppdatering: eftersom min man behöver en extra tidsskriftssamlare så är det nog inte idiotsäkert trots allt...


eremitvarning...

Skulle ha träffat T i dag. Men bara jag tänker på det så känns allt jättejobbigt. Trots att hon alltid fyller mej med positiv energi.

Kanske är det för att hon inte visste när hon skulle komma. Och att jag ska skjutsa dottern till dansen i eftermiddag. Förmodligen är det så. En förmiddagsträff skulle nog gått bra, men nu känns det bara stressigt.

Fegade ur och avbokade per SMS. Orkade inte ens prata i telefon. Fast jag tror att hon sov när jag tänkte ringa så det var ju bara omtänksamt.

spännande natt

Första kvällen som minstingen inte tjatat om välling.
Så vi tog tillfället i akt.

I natt sover hon utan blöja.
Och vi håller tummarna!

Av erfarenhet slutar vi inte med nattblöja innan kvällsvällingen är avvänjd. Dottern hade planerat att ge sina vällinggrejjer till lillkusinen i påsk (precis efter treårsdagen) men det kanske inte behövs. Jag föreslog påskharen, men dottern tyckte att kusinen var en bättre mottagare.

reaorgien fortsätter

Efter bokrean gick jag in på Stadium för att handla skidunderställ till mej och barnen. Naturligtvis fanns de bara på rea, så jag fyndade rejält. (Fast nu känns det inte som en belöning, mer som att jag får motivera för mej själv varför jag bröt mot fullprisregeln.)

På väg till kassan passerade vi ett ställ med billiga jackor. Hmmm...hur var det nu med sonen...han har två par termobyxor men bara en vinterjacka och overallen är för liten. Han behöver ju en ombytesjacka till skidresan.

Så lätt var det att övertyga mej själv om att det var nödvändigt att köpa en jacka till sonen. Det blev en vind och vattentät "skaljacka" för 200 pix. Lite stor så den blir nog lagom till nästa vår och sommar. Under skidresan funkar den bra med en fleece under. Den ska ju bara var om utifall att han blir blöt.

Impulsköpte ett par nya skidvantar till mej själv för en hundring. Visserligen rea, men jag hade tänkt ha mina mörkblå från stenåldern som inte alls passar ihop med jackan. Så det får nog räknas som ett lyxinköp ändå.

bokreafynd (eller inblick i en reafanatikers hjärna)

Skrev jag verkligen att bokrean inte är någon rea för mej? Ha! Det är den visst det! Dock inte av det stressiga slaget eftersom det brukar finnas många exemplar av varje bok.

Idag köpte jag:

Värmen av Ulf Lundell. Min man har den som pocket, men jag har inte läst den än och nu kostade den bara 29 kronor inbunden (!!!!). Och så har jag de andra två i trilogin...tror jag iallafall... om det inte var så att jag rensade bort dem ... ja,ja billigt var det iallafall.

Eldsdansen av Helene Tursten. Hon är ju bra och den här boken har jag tänkt köpa som pocket. Nu var det Tag fyra readeckare-betala för tre så då köpte jag även följande böcker: (Min vanliga tankevurpa, för om de inte är bra så blir det ju väldigt dyrt...)

Edward Finnigans upprättelse av Roslund / Hellström
Fyren av P.D. James
En ovanligt torr sommar av Peter Robinson


På hemvägen hämtade jag mitt bokpaket från adlibris.

Livets vatten
av Inger Alfvén. Hon brukar vara bra och boken kostade bara 29 kronor. Värt en chansning.
Valarnas sång av Wally Lamb.

Och så några böcker för 59 kronor som jag egentligen tycker är alldeles för dyrt när en pocket kostar mindre än två tjugor, men nu ska jag ju unna mej lite mer:

Det är 1988 och har precis börjat snöa av Sigge Eklund. Jag såg en intervju med författaren och la boken på minnet.
Det sjunde steget av Eva Sanner. Om kreativitet och att finna sin livsrytm.
Livet inte plikt utan möjlighet av Bengt Jacobsson
Vägen till orgasm. Efter snart 17 år och tre barn tycker jag att vi behöver få lite ny inspiration. Min man blev nog lite stött, men det är det värt om boken är bra.

De tre sista böckerna tänkte jag nog  var sådana som man kan tänkas vilja ha i bokhyllan om de är bra. Värt en chansning alltså.

det blir bokrea iallafall

När jag tänkte efter så är bokrean mer en tradition än en rea. Så jag plingade till mor och frågade om hon ville slå följe i eftermiddag. Och tänka sej att hon vill det.

Så nu kommer hon hit om en stund för att sällskapa med mej till dagis och sedan sticker vi in till stan efter middagen.

Det var så länge sedan jag körde in till stan ensam att det känns som ett jättestort hinder som jag ska ta mej över om jag ska köra in själv. Nu kör vi i varsin bil (mamma bor i stan) dit och så får jag sällskap på stan. Sedan räknar jag med att isen är bruten så att det känns lättare att ta en stadstur ensam (fast då får jag nog inte vänta för länge med det).

Överlag är det så att det är tankarna som är det jobbiga nu. Kroppen reagerar "bara" med lite oro, men tankarna är starka. När jag väl trotsar dem så är det ju inte så farligt. Någon panikattack har jag inte haft på väldigt länge så varför lyssnar jag överhuvudtaget på detta ständiga katastrofmalande. Ja, säg det.

Nu ska jag svida om till passande kläder för regnrusket som är.

framtiden

Nu har jag börjat grubbla på framtiden igen. Hur ska jag göra? Ska jag tillbaka till mitt jobb eller ska jag börja plugga? Jag vet att jag inte behöver bestämma mej än på länge, och att jag inte ska lägga energi på detta nu, men tankarna lyder mej inte.

Det känns viktigt att mitt beslut grundar sej på vad jag vill med mitt liv och inte styrs av ångest.

Ur ångestperspektiv:
Tillbaka till jobbet:
- Motorvägsångesten
- Rädslan för att inte duga
- Rädslan för att stressen ska slå till igen 

Studier:
- Viss transportångest eftersom jag vill läsa några kurser på annan ort
- Rädslan för tiden efter studierna. Får jag något jobb?
- Oro för försörjningen eftersom jag kommer att vara nollad i a-kassa och sjukpenning efter studierna

Kortsiktigt känns studierna som en bra lösning. Men långsiktigt känns det hur skrämmande som helst! Men vill jag tillbaka till jobbet? Arbetsträningen känns okej att tänka på eftersom jag ska få uppgifter som jag kan styra själv, till stor del de som jag hade tidigare. Men när jag tänker på mitt faktiska jobb (som jag aldrig har jobbat med) känns det inte lika bra. Det sägs att det är väldigt stressigt och det innebär utlandsresor och ständiga panikåtgärder eftersom jobbet till viss del handlar om kundreklamationer.

Jag förmodar att jag genom att mitt arbete med att höja självkänslan kan ta rätt beslut när det blir dags (i september). Och tills dess ska jag faktiskt försöka att inte tänka på det.

sakta men säkert

Sonen står i dörrhållet och inspekterar sin fars arbete med att foga kaklet på toaletten och kommenterar glatt varje liten miss som han upptäcker.

Plötsligt landar blicken på golvet och han utbrister:
- Nämen, golvet har du ju inte ens börjat med!

Blicken vandrar vidare mot duschrummet:
- Och inte duschen heller. Det här kommer nog att ta minst ett år till!

Han har inte höga tankar om sin far, min son. Eller är han vis av erfarenhet?

sömntutan

Jag somnade strax efter tio igår, trots att jag sovit mycket på dagen. Jag vaknade till när familjen gjorde sig i ordning i morse men somnade strax om och sov till tio. Tolv timmar i sängen - så nog var jag trött!

Det är mycket tankar som snurrar i huvudet just nu, och som jag inte riktigt har orkat skriva om här. (Det är tankarna som är jobbiga, inte innehållet.) Förhoppningsvis gör jag det snart så att jag får reda ut allt. Av erfarenhet vet jag ju att jag släpper ältandet när jag fått det på pränt.

I natt drömde jag om bokrean, men jag ska inte gå dit. Jag har förhandsbeställt de få böcker jag vill ha. Och när jag såg att de rear ut bokserien som min dotter gillar slog stressen till, så de böckerna ska jag inte köpa på rean.

Mitt stressade jag har gett med sej lite. I går kväll la jag alla barnen ensam utan att bli stressad (mannen hade egentid på toaletten i källaren*) och när de hade somnat kunde jag koppla av lite.

Nu ska jag gå och duscha och sedan får jag se vad dagen har att erbjuda :)* Han kaklar väggarna :)


på tal om att trycka i sej en banan

Mitt förhållande till mat är inte det bästa. På dagarna när jag är ensam äter jag så att jag inte ska bli hungrig. Rester om det finns och annars gröt eller knäckebröd. Sedan slevar jag i mej medan jag läser något mer eller mindre intressant.

Idag erbjöd kylen pannkakor till lunch. Istället för en syltburk fanns där en refilltub. Jobbigt, tyckte jag, och tog fram äppelmoset istället. Jag hejdade mej när jag skruvat av locket, äppelmos på pannkakor är ju inte gott. Inte som hallonsylt.

Varför tycker jag inte att jag själv är viktig? Varför nöjer jag mej hela tiden med good enough-lösningar, när jag med endast en liten ansträngning kan få precis det jag vill ha? Varför är det inte självklart att lägga energi på mej själv?

Jag är värd det bästa!

Och jo, jag åt pannkakor med hallonsylt. Mums! Utan någonting annat som distraherade mej. Bara jag och pannkakorna. Så mycket godare det blir då!

sovdag

Mannen lämnade barnen idag och jag fick sova tills jag vaknade av mej själv. Lyx!

Men ändå var jag trött efter lunch och valde en Kroppsskanning idag.

Och sedan sov jag en stund till. När jag vaknade var det hög tid att gå till dagis så jag tryckte i mej en banan och traskade iväg.

Och ändå är jag långt ifrån pigg nu. !

Som tur är får jag sovmorgon även imorgon för mannen ska på kurs i stan och kan lämna barnen. Härligt


inköp i februari

Mina egna pengar:

Av mina 1500 kronor att lägga på mej själv har jag spenderat 1200 kronor.

Pengarna har jag lagt på:
- Böcker

- Två par strumpor

- Meditationskudde

- Järntabletter

- Tunika  
- Lösviktste + Ny tesil

Klart godkänt måste jag säga!


Matkontot:

Vi fick 1600 kronor kvar på matkontot den här månaden. Och kommande vecka behöver vi inte göra några större inköp då frysinnehållet räcker till helgen. (Jag verkar ha en sån där magisk frys som fyller på sej själv.)


lägesrapport

Vanor som satt sej:

- En stunds avslappning varje kväll innan jag somnar
- Skriva i min bra-tack-hjälpbok varje kväll (lite slarv förra veckan, ursäktas dock pga allmänt kaos :))
- Städschemat. Jag städar varken mer eller mindre.
- Familjerådet
- Veckomatsedel
- Vika tvätten i tvättstugan istället för att dra upp allt i vardagsrummet
- Tvätta sängkläderna direkt vid byte


Vanor som jag får jobba lite extra med:

- Regelbunden meditation. När det verkligen behövs har jag inte ro att sätta mej.
- Grönt te istället för kaffe. Oj, vad lätt det är att åka dit igen. Tyckte att jag behövde kaffe under sjukveckan, så nu är jag på avväjning IGEN!
- Mjölkchoklad. En ny ovana som jag ska sluta bums med!
- Min egenvårdstimme på söndagar. Att det ska vara så svårt att ta sej lite tid till ett fotbad...
- Köra ett par maskiner tvätt mitt i veckan så att jag slipper tvättberget på helgen.
- Vattna blommorna på utsatt dag
- Att unna mej själv det där lilla extra


Vanor som inte blivit någon vana än:

- promenader
- ekonomibiten med alla konton hit och dit
- släppa kostnadstanken när jag gör matlistan

stressig dag

Det började redan på morgonen med att klockan ringde senare än jag tänkt så att jag med nöd och näppe hann komma iväg med sonen till fotbollsträningen i hyfsat representabelt skick.

Och sedan blev det stressigt av bara farten. Jag gjorde matteläxan med sonen och sedan städade vi på hans rum (storstädningsdax, annars städar han själv). Och jag var hyperspeedad hela tiden. Bara för att vi skulle hinna klart till familjerådet.

Började med lunchen för sent och fick stressa med den. Familjerådet skulle hållas efter lunch, så när mannen och tjejerna kom hem från fotbollen stressade jag igång dem på att städa rummen.

Dottern skulle på Mc Donaldskalas och dit tog jag det lugnt. Men sedan hade jag tänkt handla och sedan hinna hem och äta innan det var dags för hämtning. Snacka om tidsoptimist! Jag fick slänga i mej maten och sedan stressat köra iväg.

Och nu är jag helt matt! En jobbig avslutning på en jobbig vecka, men det kanske blev så här eftersom jag höjt min nivå den här veckan, både när det gäller aktivitet och "kroppsspänning". Då slår det nog lätt över.

Det blir nog tidigt i säng ikväll...

avlösning i sporthallen

Dottern har också börjat spela fotboll och idag hade hon träningstid direkt efter sonen, så jag tog första passet och mannen andra. Väl där fick  de information om att laget inte har någon tränare utan att man hoppas på att några föräldrar ska ställa upp. En träningstid till finns inbokad, och sedan kanske det inte blir mer. Nästan så att jag känner för att ta tag i det, men nej - just nu är det ingen bra idé. Eller rättare sagt, just nu kanske det skulle gå men när jag börjar arbetsträna vill jag inte ha några helgmåsten.

Mannen håller på att jobba i kapp veckans städschema. Han fick bassning på familjerådet och skyller som vanligt på tidsbrist. Men det är inte sant för igår ägnade han flera timmar åt att skruva upp saker på väggarna.Vilket naturligtvis också måste göras, men städningen ska ju gå först.

Nu blir det en lugn stund innan jag ska skjutsa dottern på Mc Donaldskalas.

bananer

Igår åkte jag dit igen. Jag trotsade ovädret och körde till affären för att fylla på förråden lite. 
Vid fruktdisken såg jag att ekologiska bananerna var billigare än de vanliga!!!

Första misstaget: jag ska ju inte kolla på prisskyltarna!
Andra misstaget: jag köpte två påsar med bananer, bara för att de var så billiga. (Visserligen brukar det gå åt ett par kilo i veckan, men jag brukar ändå bara köpa ett kilo åt gången.)

en stor kopp te

Familjen är fulltalig, solen skiner och jag sitter ensam inne med en kopp te. Mycket bättre kan det nog inte bli just nu. (Om man ska vara petig så kunde det ju sluta blåsa, men här inne är det helt okej.)

I natt har jag sovit bedrövligt dåligt. Drömt konstiga drömmar och vaknat titt som tätt. Men jag fick äntligen min efterlängtade sovmorgon, så jag känner mej ändå hyfsat pigg.

Om dagen blir som jag har tänkt kommer den att innehålla en del egentid, några maskiner tvätt samt mys med familjen. Kanske lite röjande också, om jag inte kan hålla tassarna borta.

i väntans tider

Barnen och jag har städat undan det värsta stöket, tredje maskinen tvätt är hängd och nu sitter vi framför Bolibompa och väntar på pappa/älsklingen. Hett efterlängtad. Men jag har nog gått över från att längta efter honom till att längta efter att få vara ifred.

Funderar på om jag ska åka och handla frukost (och kanske något kvällsgott) men det blåser halv storm ute och jag är jättetrött. Fast det vore ju smaskigt med något mumsigt när barnen har somnat...

Och regnar gör det också...

lite mera röj

Nu har jag röjt klart sovrummet och tvättstugan.

Kvar är:
- lekrummet
- vardagsrummet
- 5-åringens rum
- mitt pysselrum
- lekrummet nere
- gillestugan
- förrådet
- badrummet

Supertråkigt att läsa om, jag vet, men eftersom det börjar bli lite mani över det hela så har jag bestämt mej för att jag inte får rota mer i de avklarade rummen. Och skriver jag det i bloggen så kan jag inte fuska.

rabattkuponger

Ståndaktigt slänger jag alla rabattkuponger i pappersåtervinningen och "deletar" all inkommande e-post.  Utan några som helst betänkligheter.

Jag gör framsteg :)

sommarbarn

För att få den sega timmen innan lunch att gå bestämde vi oss för att prova sommarkläderna. Det visade sej att både sonen och äldsta dottern kan ha alla kläder från förra året. Till och med jackorna. Så om de inte gör en växspurt under våren så har jag inga måsteinköp att  göra, utan kan lägga pengarna på annat. Fast några vårfräscha kläder kommer det nog ändå bli, om jag känner mej rätt.

Nu sitter alla tre iklädda sommarfavoriterna och leker med playmobilgubbarna. Och jag borde plocka ihop kläderna som ligger spridda över golvet. Och städa allmänt i hela huset. För det blir hemskt stökigt när alla är hemma och jag har ägnat all städenergi till att städa där det inte syns.

Drygt fem timmar kvar....

en sjukling till

Strax efter att jag hade gått och lagt mej igår vaknade sonen och ropade att han mådde illa. Som tur var hann jag dit med en hink! Sedan sov han gott hela natten, men jag låg på helspänn och vaknade av minsta ljud.

I morse sysselsatte jag barnen med en film (de vaknade innan morgontvn började!) och när den var slut fick de varsen ballong. Så jag fick ligga kvar och slumra i sängen ganska länge.

Nu sitter de i köket och pärlar halsband. På bänken hittade de en burk fylld  med favoritpärlor så pärlandet ackompanjeras av glada tillrop. Vad barnen inte vet är att jag har slaktat några av deras tidigare verk och samlat pärlorna i nämnda burk.

Vi får väl se om deras glada humör håller i sig hela dagen.


lyxweekend?

Vi har 2300 kronor kvar på matkontot och det är tre dagar kvar till lön. Oxfilé på lördag, kanske. Meningen är ju att jag ska nolla kontot varje månad, så man kan väl säga att jag har misslyckats ganska rejält. 2700 kronor har vi gjort av med, och då har vi ändå köpt bl.a. en skidhjälm till sonen.

Fast frysen är nästan tömd, så ni behöver inte oroa er för att barnen inte får någon mat ;)

Jag kände på mej att det skulle bli så här för jag har spårat ur totalt och knappt velat gå och handla den sista tiden. Hushållat med frysinnehåll och rester för att slippa inköp av annat än färskvaror.

För att inte belöna det här beteendet så ska jag ändå sätta in den vanliga summan på matkontot nästa månad. Det ska alltså inte löna sej för mej att snåla (löna sej=mer på sparkontot).

Det som ändå är bra är att när jag har varit och handlat har jag gått efter de regler som jag satt upp (inga extrapriser, kravmärkt, ingen bulkning m.m.).

Och eftersom frysen i stort sett är tömd så kommer jag nästa månad att tvingas att löpa linan fullt ut. Då ska jag varje vecka bara handla det som behövs för veckans mat. (Fast det är okej att frysa in en halv falukorv som inte går åt.) Utan att ha någon som helst koll på vad som är på extrapris.

Läskigt! Det kanske är bra att jag har mer pengar på kontot nästa månad, för jag har ingen aning om vad maten kommer att kosta.

fullt ös...

Röjarstatus:

- hallen utrensad
- gästtoaletten likaså (enkel match - en tvålkopp)
- vardagsrum och lekrum är på G

Känner mej inte så lite knasig heller när jag använder tiden då barnen leker snällt eller kollar på film till att rota runt i garderober och lådor. Nu är jag fruktansvärt trött. Men jag får skylla mej själv.

Men vilken skön känsla det är att det inte finns någonting som inte används i hallen. Förutom mina gåstavar då. Men jag SKA börja använda dem. Snart...

Imorgon kommer min man hem!!! Längtar!!!!

är det jag som är petig?

- Älskling, är det okej om jag har lite verkyg i garderoben. Så att jag slipper springa ner i källaren så fort det ska skruvas lite?

- Jomenvisst.


Två år senare:

image86

(Och inte låg det så här organiserat heller. Jag samlade ihop grejjerna i de blå backarna när jag skulle damma.)

hemma med barn

Förmiddagen har avlöpt utan alltför stora konflikter. 5-åringen har som vanligt gråtit en del, 7-åringen har bråkat och 3-åringen har inte kräkts. Barnen har fått ritmani så vi tillbringade en bra stund vid köksbordet.

Vardagsrumsgolvet är täckt med filtar och kuddar. Resultatet av ett kojbygge följt av inte nudda golv, som fyllde resten av tiden fram till lunchen. Efter en utevistelse sitter vi nu och tittar på en film.

Jag har börjat röja i vår stora köpmansdisk. Fullt med "vad ska jag lägga den"-grejjer som hängt med sedan tiden på landet. Nu åker de i soptunnan. Mannen blir säkert inte  glad när han kommer hem på fredag och möts av en plastback fylld med hans saker som legat utspridda i huset. Så kan det gå när man sticker i väg på kurs.

sjuklingen

- Det är jag som är magsjuk. Bara jag får saft.

Minstingen ligger i tevesoffan och trivs nog ganska bra med att vara sjuk nu när kvällens händelser börjar blekna.


man ska inte ropa hej...

När jag trodde att faran var över vaknar minstingen och kräks.
Suck!

Så i morgon och på fredag får alla barnen vara hemma.
Dubbelsuck.

Och inte får de leka med andra heller.

Men nu slipper jag iallafall ifrån den där lunchen imorgon.
Och vilken tur att jag fick en ensamdag idag, även om jag inte gjorde mycket med den.

Med minstingen sjuk hamnar jag i riskzonen för hon kladdar som vanligt runt med sina händer i mitt ansikte när hon är trött.


från ekonomisk till ekologisk

I dag kom jag på att mitt beteende som hittills drivits av att jag vill lägga undan pengar till eventuella nödår, också kan motiveras med att jag tänker på miljön.

Vi:
- äter mest potatis, inte så mycket ris eller pasta.
- äter (i förhållande till mina kompisar) ganska lite kött per middag.
- väljer oftast grönsaker efter säsong. Just nu mycket morötter och andra rotfrukter samt vitkål.
- lagar i stort sett all mat från grunden.
- tar hand om rester (matlådor, ny rätt av resten och så)
- gör matlista och veckohandlar
- planerar matlagningen - kokar dubbel sats ris till risotton och så
- köper inte så mycket onödiga onyttigheter (chips, läsk)
- vuxna dricker vatten till maten
- äter havregrynsgröt till frukost

Så egentligen är det ju "bara" själva förhållningssättet som är störande, inte våra vanor i sig. Och jag har ju börjat angripa min pengafixering genom att där det är möjligt välja ekologiska alternativ, så varför inte utveckla det tänket. Bara det inte blir ett nytt sätt att maniskt sysselsätta tankeapparaten.

Jag har inte fått in min reafanatism i det här tankesättet. Fast jag jobbar på det ;)


familjen knas

I dag när vi kom hem från dagis hade 5-åringen kissat på sej så jag slängde ner alla barnen i badkaret. Örontvätt, nagelklipp och pyjamas på. Som vanligt.

Fast hoppsan. Klockan var ju bara strax efter fyra. Tur att vi inte fick besök :)

Ungarna tyckte att det var hur kul som helst att äta kvällsmat i pyjamas och praktiskt var det också. Sagan läste vi innan bolibompa så sedan är det bara att borsta lilla tanden och hopp i säng.

Minstingen somnade i mitt knä när vi läste saga, så då var det ju bra att hon redan var nattklädd. (Hoppas bara att hon inte håller på att bli sjuk.)

oron i kroppen

Kanske inte så konstigt att jag är rastlös och orolig. Ensam hemma med barnen i fyra dagar OCH hotande magsjuka. Kombinerat är det nog ett av mina värstascenarion och jag får kämpa för att hålla orostankarna borta.

Jag har lyckats ganska bra med att inte oroa mej, men det tar väl en del energi.

I morgon är det tänkt att jag ska åka in till stan och äta lunch med ett par kompisar. Men jag får se. Det var ett tag sedan jag körde bil in till stan ensam och om kroppen känns som idag så avstår jag nog.

rastlös

Idag har jag inte gjort någonting, men ändå har det varit tröttande. Jag har inte haft ro att koncentrera mej på någonting utan har gått omkring, suttit och tänkt eller surfat runt lite sporadiskt.

Och nu är det dags att hämta barnen. Jag som längtat så efter en egendag och så har jag inte ens haft ro att läsa.

Positivt är iallafall att jag inte gått och småätit, som är så lätt att göra när jag är på det här humöret.

hjälp! jag har blivit som min mamma!

Jag har alltid irriterat mej lite på att min mamma aldrig använder recept. Så när man ska fråga henne om något gott hon gjort får man väldigt oprecisa svar.

Nyss fick jag ett mail från en kompis som ville ha receptet på en smarrig paj.
Så här svarade jag henne:

Jag har inte direkt något recept men så här ungefär:

Smält 200g margarin i en kastrull.
Tillsätt socker, sisådär 1,5 dl.
Rör i vetemjöl tills det inte kladdar längre (3 dl kanske).
(Om det var havregryn i den pajen du åt så hade jag nog i någon dl innan
jag tog i mjölet.)

Lägg i frukt o bär i en form. Ringla över sirap. Klicka på pajdegen.
Grädda i 225 grader tills det är klart (25 min eller något sånt).

Jag tror att det var björnbär och äpple-paj när ni var här. Och till den
stora formen gjorde jag nog på 300 g margarin. Mycket, men det är väl
därför det är så gott :)


Jag undrar om hon vågar testa!

friska!!!!!!!!!

Glad mamma lassade in barnen i bilen och for iväg till dagis och fritids med dem.
Nöjd mamma kom hem och sjönk ner i soffan.
Glömsk mamma hade därförinnan kokat en kopp kaffe.

Jag dricker ju te nuförtiden!!!


Drömsk kvinna funderar på vad dagen har att erbjuda.
Trött kvinna bestämmer sej för att sova en stund.

Jag ska bara...

tisdagsspänning

Jag fick en spännande utmaning av Hosanna som jag antog med andan i halsen. Vad kunde tänkas dölja sej i min väska?

image84

Min fina men opraktiska plånbok som jag förälskade mej handlöst i under en julklappsshopping för säkert tio år sedan. Och den blir bara finare med åren! Och nu när jag inte ha några klubbkort längre så är den perfekt!

Mobilen, oladdad.

En binda och två paket näsdukar. Man kan aldrig få för många näsdukar när man drar omkring på ett gäng snorungar.

Min anteckningsbok för terapin.

En rosa nyckelringsgris som vi fick på Astrid Lindgrens Värld i somras. Tillhör nog någon av flickorna.

Ett läppstift och ett lip gloss (eller vad heter det?) Varför ligger de där? Används sällan.

Kvitton. Ständigt dessa kvitton.

bra-tack-hjälp

Här är min bok som jag skriver i varje kväll. Bra-tack-hjälp och någon bra affirmation.
Istället för att köpa en bok fixade jag till en lyxig men ful reklamanteckningsbok.

image85

mitt harmoniska kök

Nu har jag röjt färdigt i köket. I lådor och skåp finns inte en enda pryl som inte brukas (förrutom 6 glastallrikar som min man absolut ska spara). Alla skålar är tömda på småskräp och på fönsterbrädorna står bara krukor som jag trivs med.

Underbart! Och allt blev rent och fint när jag ändå höll på.

i natt jag tänkte

I natt kunde jag inte sova (så det var väl därför jag låg och snusade lite extra i morse) och då kom det en massa tankar om varför jag är som jag är. Vad jag har med mej från barndomen och så. Låg och längtade till morgonen så att jag skulle få skriva om det. Och så är barnen hemma, så det går ju inte alls.

Så jag börjar med att skriva ner mina tankar så att jag kommer ihåg dem, och sedan får jag utveckla dem någon annan dag.

- Mitt förhållande till mitt utseende.
- Min stränghet mot mej själv.

(Är det det som är att rensa i sitt inre?)

barnen hemma

Idag hade sonen ont i magen, så jag vågade inte skicka iväg dem. Efter att ha placerat barnen framför teven och ringt sjuksamtalen kröp jag ner i sängen igen. När dottern kom och väckte mej hade jag sovit i över en timme. Hoppsan!

Solen skiner så det blir nog en härlig utedag i dag också. Nu ska jag klura ut vad vi ska ha till lunch...

vår?

Vi tillbringade hela eftermiddagen ute. Till och med sjuklingen klädde på sej och kom ut. Idag har hon varit pigg och ätit som vanligt, så nu håller jag tummarna för att ingen annan ska insjukna.

Mellanmålet intogs på altanen, krokusarna är nu utslagna även i det mörkaste hörnet av tomten och vi såg till och med en fjäril!

Hon som inte ens fyllt tre kan nu cykla drygt tio meter utan att någon håller i. Kanske kan hon cykla kortare utflykter till sommaren.

Det har verkligen varit en toppendag idag. Fint väder och fina barn. Ofta mår jag bättre när jag är hemma med barnen eftersom jag då kan låtsas att jag är mammaledig eller VAB:ar. Det kommer nog aldrig att kännas okej att vara sjukskriven, och det ska det väl kanske inte heller vara.

tack

Tack för att familjen i grunden är frisk och välmående.

Tack för att de enda sjukdomar vi har att brottas med är magsjuka och förkylningar.

Tack för att jag har förmånen att ha barn i mitt liv, med allt vad det innebär.

Tack för att vi har sängkläder och tvättmaskin.

Tack för att vi kan köpa lämplig mat i affären.

Tack för att dottern blev sjuk på sportlovet så att jag slipper problemet med att få iväg sonen till skolan.

vadå mindre planerande?

Igår bjöd jag in släkten på 3-årskalas på skärtorsdagen. En hel månad i förväg! Viktiga händelser känns fortfarande bra att planera in i god tid.

Vi brukar bjuda på mat men den här gången blir det bara fika. Vi kommer hem från skidresan söndagen innan och dagen efter kalaset åker vi upp till stugan. Så det finns varken tid till att förbereda eller röja undan. Också ett framsteg att jag kan bryta mot släktens förväntningar. (Fast jag ursäktade mej med en anspelning på blåkulla.)

lugn hemmadag

Dottern har piggnat till lite och ingen annan har insjuknat. Vi håller låg profil idag och myser runt här hemma. Det ser ut att bli riktigt fint väder så vi sticker nog ut näsan framåt dagen.

använd eller släng

Nu har jag tagit i med hårdhandskarna mot mej själv. I förrådet hade jag en hel bananlåda full med fina burkar som sparats för en eventuell flytt till ett äldre hus. Först tänkte jag undanta dem från min regel (de är ju så fina), men idag ändrade jag mej. Så nu står de ovanpå köksskåpen.

Mannens samling årgångsglöggflaskor åkte ner i källaren och efter att ha använt lite kvinnlig list insåg han att de ska lämnas till återvinningen. Idag gjorde jag i ordning en hylla i källaren för hans whiskysamling (ytterligare en kartong mindre i förrådet). Jag vet inte vad det är med den mannen och flaskor...

Farmors gamla tallrikar sitter nu på köksväggen, lekrummet har fått en spegelvägg och matberedaren har fått en egen plats i ett köksskåp (konstigt nog använde vi den aldrig när den stod i förrådet).

Mitt fina, halvrenoverade skrivbord ska inte säljas utan bli datorbord (så nu måste jag göra i ordning det). Skönt att vi äntligen bestämt oss! Sedan är det bara en lampa och en utdragsfåtölj som inte fått sitt öde bestämt än.

Äntligen ser jag slutet på detta eviga källarröjande. Om nu bara min man får tummen ur i sin hobbydel....


sjuktankar

Magsjuk dotter och en man som ska åka till stockholm på kurs på tisdag och inte komma hem förrän sent på fredag. Som gjort för katastroftankar och ångest.

Men nu tänker jag att om jag blir sjuk i veckan så kommer vi ändå att klara ut det. För att vi måste det. Jag känner mej faktiskt tryggt förvissad om att det blir så. Så jag behöver inte katastroftänka.

Däremot så har jag förberett mej för en sjukvecka. Ljust bröd, nyponsoppa och saft är inhandlat. Liksom mat för hela veckan. För om barnen är sjuka så kommer jag ju inte iväg till affären. Och är jag sjuk så blir det ju ännu svårare.

Dottern verkar ha "vanlig magsjuka". Hon har stundtals varit pigg och har bara kräkts när hon har ätit. Att hon varit hungrig är ju också ett bra tecken. Så kanske klarar vi andra oss...

sjukt

Nu skulle jag ha suttit och skrattat åt Pettson och Findus tokigheter. Istället sitter jag i soffan tillsammans med en magsjuk 5-åring. Stackars liten.

städtanke

Jag städar bara för att glädja mej själv.

Ett ostädat hem säger ingenting om vem jag är.
Men kan däremot ge en fingervisning om hur jag mår.


Och genom att jag nu har utmanat mitt tvångsstädande inför besök så börjar det faktiskt bli en sanning som jag verkligen tror på.

jag tog dagen som den kom

Tänk, för ett år sedan var det värsta jag visste oplanerade besök och utflykter. Nu är det det bästa jag vet. Lösningen på mina problem. Jag orkar inte ha för mycket inplanerat, men jag vill gärna umgås med andra människor.

Efter lunch ville min man åka och hälsa på min bror, så vi lassade in familjen i bilen och gav oss iväg. Barnen lekte ute medan vi inspekterade deras nya projekt - en jättelik altan integrerad i huset med glasade skjutdörrar. Typiskt min bror att inte bara lägga lite trall.

Mitt lilla gudbarn fick vi dock inte träffa för hon låg och sov under hela vårt besök. Men vi kikade lite på det av sötnosen som syntes under alla filtar i vagnen.

På kvällen var vi hos familjen W på fika, spel och melodifestival. Fru W hade ringt tidigare på dagen och bjudit dit oss.

Nu ska jag sysselsätta mina barn. Sonen börjar bli ganska irriterande...

fotbollsträning avklarad

Nu är sonen och jag hemma igen efter en timmes inomhusfotboll. Jag hade en bok med mej, men jag pratade bort tiden med en trevlig mamma på granngatan.

Mannen och 5-åringen har kört iväg till tippen med ett proppfullt släp. Äntligen börjar jag se en ände på det här eviga röjandet! Nu ska alla saker ut ur förrådet och sedan ska väggarna målas och golv läggas. Och efter det är det bara märkta lådor som gäller. Ordning och reda.

Resten av dagen ska nog tillbringas hemma. Solen skiner och det finns jobb att göra på tomten. Och inne är jag efter med städningen. Borde ta tag i det idag så att jag inte får skäll på familjerådet imorgon...

visst är jag bra, men...

Vad det tog emot att publicera positiva ord om sig själv.

Men negativa saker och kritik skriver jag utan att blinka.

inre och yttre ordning

Den moderna munken har en bra blogg som jag följer med intresse eftersom den tar upp två av mina favoritsysselsättnignar just nu: rensa bland prylar och meditation.

Bloggen heter  Rensa i informationsröran och uppdateras lite då och då. Just idag handlar den om rastlöshet och meditation.


positiva ord

Idag sa terapeuten i något sammanhang att han tyckte att jag verkade mycket intelligent. Det var ju kul att höra från honom, för där har jag ju inte på något sätt försökt bevisa något genom att prestera, utan bara pratat om vad jag tänker.

Vi pratade också om tomrummet som uppstår när man tar bort kraven som jag tidigare sysselsatt mina tankar med, och jag berättade att jag försökte fylla hålet med "mindfulness" (vilket han tyckte var mycket bra).  

Vi kom in på meditation och den rastlöshet jag känt i början. Och att den försvann när jag istället för att kämpa emot började acceptera rastlösheten och iaktta den. Vilket ledde till att rastlösheten försvann. Då sa terapeuten att det verkade som att jag hade kommit ganska långt med meditationen, att ett av målen var att kunna betrakta både positiva och negativa känslor.

Det kändes verkligen roligt att få lite positiv feed back, och att få veta att jag gör framsteg även om jag ju märkt det själv genom att jag blivit lugnare i mej själv.

terapi 080215

I dag hade vi avstämningsgång, vilket innebär att vi går igenom hur terapin känns, om vi är inne på rätt spår och så. Efter lite diskussion kom vi fram till att vi ska jobba mer med självkänslan. Terapeuten ritade upp tre cirklar för att förklara hur självkänslan och kraven jag ställer på mej själv hänger ihop:


image83

Innerst har man sina grundläggande tankar om sej själv.

Utifrån dessa får vi sedan olika föreställningar om hur det ska vara ("Om jag har det perfekt hemma så blir jag omtyckt").

Och därifrån skapar vi sedan kraven på oss själva ("Jag måste städa").


Fram till nu har vi jobbat med den yttre ringen, vilket ibland har känts lite negativt. Vi har identifierat problemområden och sedan jobbat med att ta bort det negativa. Jag har också haft svårt att hålla mej till de uppgifter vi tagit fram i terapin utan hittat andra saker som jag också ändrat på, vilket kräver ganska miycket energi.

Framöver ska vi börja inrikta oss mer på den inre ringen, vilka tankar jag egentligen har om mej själv och varifrån de kommer för att därefter försöka ersätta dem med positiva bilder. Det här har jag ju tänkt mycket på hemma och försökt jobba med lite parallellt (otålig som jag är) men det kan ju bli lite mycket, som sagt.

utomhus

Fleecejacka och mössa.
Tjock filt runt benen.

Solen i ansiktet.
Fågelkvitter i öronen.
Vinden som smeker mina kinder.

Jag, bara jag.
Här och nu.
Utomhus.

Känner den kalla luften i näsborrarna.
Värmen från mössan.
Knottret på armarna när vinden tilltar.

Pirr i magen.
Som sprider sig i kroppen.

Lycka!


eftermiddagen

Sonen har ateljé på fritids idag, så jag hämtar inte barnen förrän vid fyra.

Funderar på om jag ska ägna eftermiddagen åt att:

- sortera mina pärlor i asken jag köpte på Ikea igår
- sitta i solen och njuta
- meditera
- klippa äppelträdet
- rensa i källaren
- skrapa trappan (inne)
- läsa en bok

Det känns toppen att jag är sugen på mycket!

Jag ska börja med att knata ner i källaren en stund. Vi ska till tippen på lördag så då vill jag ju ha med så mycket skräp som möjligt.

Det är kanske lite för kallt för att meditera ute...eller kanske inte om jag klär på mej ordentligt. Värt att testa iallafall. Eller om jag ska meditera inne och sätta mej ute och läsa.

Hmm...jag börjar nog med källaren så får jag se sedan.

Kom på att jag har några saker till som jag borde göra:
- vattna blommorna (torsdagsgöra)
- damma (släp från i tisdags)

Men en sådan här solig dag är det inte läge för några borden. Och dessutom skulle jag ju träna på att njuta utan att ha gjort allt det där duktiga. Utan dåligt samvete.

panduros rea

Smög in på Panduros reasidor för att testa om jag skulle bli stressad (=inte handla) eller om jag skulle kunna hantera en rea (=handla).

Det gick bra till en början, men stressen smög sej på så jag la ner.

Tur att bokrean gick bra iallafall! Kanske för att det var förhandsbokning.

promenad

Fyrtio minuter i vårsolen.
Den längsta promenaden på mycket länge.

Nu så...

tjurfäktning

Vad mycket lättar allt blir när solen skiner ute.
Utom att sova. Som jag nog skulle behöva.

När dagarna känns bättre blir sömnen kass. Varför blir det så?

I natt drömde jag om en stor, svart tjur som försökte ta sej in till mej genom en glasdörr. Den misslyckades men smög runt utanför så att jag inte vågade gå ut. Efter många misslyckade befrielseförsök lyckades jag tillsist tämja tjuren. Och plötsligt var han en stor, härlig man som gick längs vägen tillsammans med mej.

Så här långt kan ju drömmen tolkas som att tjuren är mitt inre som pockar på uppmärksamhet, som känns farligt och oberäknerligt. Men att jag till sist fattade mod och tog tjuren vid hornen,för att följa mitt inres väg.

Drömmen fortsatte med att jag blev handlöst förälskad i denne man, som också verkade kär i mej. Men när vi kom till en plats med andra människor brydde han sig inte längre om mej utan valde någon annan. Själv stod jag där ensam och övergiven med min längtan.

Kanske är jag rädd för att min väg ska svika mej. Att jag ska misslyckas när jag ska prova mina vingar? För så känns det. Om jag utbildar mej till det jag (tror att jag) vill, ska jag då lyckas hitta ett jobb?

smörgåstårta

För mej är Alla hjärtans dag förknippat med smörgåstårta. Eftersom mannens farmor fyllde år denna dag och promt skulle ha bjudning just då så har det aldrig funnits tid för romantik. Och varje år blev det smörgåstårta.

Så idag tänker jag på gammelfarmor Judit. Som var en härlig människa men som tyvärr hade svårt att höra vad jag sa. (Och hur kan en sådan genomtrevlig person få en sådan idiot till son?) Jag måste komma ihåg att påminna min man om att han ska ringa till sin farfar idag. Eller åka dit en liten sväng. Han saknar henne så mycket så den här dagen blir nog jobbig för honom.

För åtta år sedan idag släppte vi på födelsedagskalaset nyheten: två människor som varit ett par i åtta år, 26 år gamla med fast jobb och hus berättade för släkten att de väntade barn. Reaktionen blev ungefär som om vi varit 15 år - total chock. Ett jaha från föräldrarna och sedan isande tystnad. Tills farmor Judit lutade sig fram, tog min man i armen och gratulerade honom.

Svärmor tycker inte om barn, nämligen. Och barnbarn är ju jättejobbiga. Iallafall tills de växt upp. Men då kommer de förmodligen inte bry sig om henne nämnvärt.

Fast nu ska jag inte tänka mer på det, för jag blir bara upprörd.

skönt trött

Idag har jag varit ledig från sjukskrivningen:) = barnen har varit hemma. På morgonen cyklade vi med sonen till skolan, sedan hem och göra paj och skutta in i duschen. Jag plockade undan frukosten och plockade upp i hallen men i övrigt städade jag ingenting. Vid tio invaderades hemmet av en bunt mammor (och pappa) med barn och vi hade några trevliga timmar medan barnen skötte sej i stort sett själva.

Efter en sen lunch cyklade vi till skolan och hämtade sonen. Han var mitt i en gogosmatch (typ kula) så vi fick vänta en stund på honom. Solen sken från en klarblå himmel och jag kände inte för att gå in så vi stannade till vid lekplatsen. När barnen sprang upp i skogen där min man stukade foten kände jag att ångesten var på gång, men jag följde ändå efter barnen in bland träden och sedan gav den med sej. Jag minns faktiskt inte när jag senast stannade till vid lekplatsen på väg hem från skolan. Det måste ha varit åtminstone två år sedan. Vilket framsteg!!!!

Vi var ute lite för länge så när vi väl kom hem gjorde sonen sin matteläxa och sedan fick vi kasta i oss mellismackorna. Vid halv fyra skulle min man komma hem för vidare färd till Ikea och dotterns dans. Vid fem över halv ringde han och frågade när han senast måste vara hemma !!!!!

Uppvarvad till max och med magont fick sonen och jag finna oss i att inte bli avsläppta vid ikea utan följa med in till stan. Vi gick en sväng på Coop istället medan vi väntade och sedan åkte hela familjen till ikea och åt middag där.

Nu är jag hemskt trött, men på ett behagligt sätt eftersom jag är nöjd med dagens insats. Och imorgon ska jag ha en slappardag!

vilken karlsson!

Kalasfin var han, ungen min, som Karlsson på Taket.
Och allihopa var jätteduktiga.

(Panikångestrapport: jag satt mitt ibland åhörarna och hade inte en enda ångesttanke.)

matknäpp

Nu sinar det i frysen. Falukorven är slut och sista köttfärsen gjorde vi tacos av i fredags. Snart är det alltså dags för en storhandling till ordinarie pris.

Men jag förhalar det så mycket som det bara går. Kött, fisk och kyckling har vi kvar. Och en del julskinka. Minsta rest kan bli en lunch och däremellan planerar jag in vegetariskt. En vecka till klarar vi oss. Eller kanske två?

Jag lovade ju mej själv att jag skulle börja mitt nya liv med inköp varje vecka när frysen var tömd. Inga extrapriser och ingen bunkring. Jag trodde att det skulle bli någon gång efter jul, men jag fixar och trixar.

Antagligen är det jobbigare än jag ens kan ana att utmana det här. Och så ska vi ju åka skidor i mars, och då kommer det förmodligen att gå åt ganska mycket matpengar. Fast det vore ju bättre att ta en eventuellt skral kassa när den är verklighet (ifall jag absolut inte kan ta pengar från något annat konto) än att snåla i förväg.

Det ska bli ändring!
Jag ska bara tömma frysen först...

knasdag

Det blev en knasdag i dag, men jag försöker att inte ha några förutfattade meningar om hur mina dagar ska vara. Jättesvårt, för jag vill ju fylla dem med bra saker. Fast idag kanske 2,5 timmars sömn mitt på dagen var en bra sak.

Tänkte på en annan sak som hände på planeringsmötet för skidåkningen. Vi är fyra familjer och det fanns två rum med dubbelsängar. Mannen och jag kom i förra veckan fram till att det bästa för oss är ett rum med våningssängar eftersom vi vill ha minstingen i vårt rum (hon brukar somna tidigare än de andra) men inte i vår säng.

Så då borde vi ju ha sagt det till de andra och sedan lutat oss tillbaka och lugnt betraktat fighten som skulle komma. Nu tog jag istället på mej rollen som medlare eftersom jag inte hade något egenintresse i saken. Då kändes det helt rätt, men nu efteråt kan jag störa mej lite på det. Varför skulle jag lägga mej i det som inte angick mej?

Nu ska jag gå ner i utklädningskassen och leta upp ett par hängslen. Sonen ska vara Karlsson på Taket i skolans show i kväll. En rutig skjorta och jeans blir bra till. Och så har vi sedan tidigare en egensydd propeller med knapp på magen och allt.

energigivare

Det jobbiga med att rensa i almanackan är att jag inte i förväg vet om det kommer att sluta med plus eller minus på energikontot. Ibland kan en enkel, men dock inplanerad, fika kännas urjobbig.

Klädpartyt igår kunde definitivt ha slutat med minus, men jag lyckades hålla stressen borta och hade jättetrevligt. Så där så att man genast blir sugen på att umgås en massa.

Vis av erfarenhet kommer jag dock inte att leva ut den impulsen utan ta det lugnt. Njuter bara av känslan! Och imorgon är det nästa omgång fika. Då med föräldragruppen.


(Jag köpte förresten alldeles för mycket: två klänningar var + tights till tjejerna, en t-shirt till sonen och en klänning till mig själv.)

me&I-partyt avklarat

Jag klarade tillställningen med bravur. Stressade inte upp mej som jag brukar göra när det är många att prata med, kläder att titta på. barn som ska prova och dessutom fika som ska servas.

Hann prata en hel del med min nya bekantskap (sonens nya bästis mamma) som verkligen är jättetrevlig. En sån där lugn människa som jag för ett halvår sedan hade blivit helt stressad av att prata med. Men nu har jag verkligen blivit lugnare inom mej, och klarar av lite luft i samtalet.

Men nu är jag helt slut. Tar nog bilen till dagis imorgon så att barnen kan sova en liten stund extra. De la sej inte förrän sista gästen hade gått.


poff

Så var jag med ens jättestressad. Innan jag egentligen ens kommit i gång på allvar med plockandet. Försökte fokusera på andningen och slappna av, men det lyckades inte särskilt bra.

Så efter lunch har jag varvat ner med en kopp te och bokrean på adlibris. Och faktiskt lyckades jag klicka mej runt utan att bli särkskilt stressad.

Beställde några böcker som jag vet är bra och som jag tror att jag kommer att vilja ha kvar, men med min nya "ut med alla böcker som jag inte kommer läsa om"-filosofi är det ju bättre att köpa en pocket än en bokreabok för 59:-.

Nu ska jag meditera och sedan blir det en hämta barn-promenad.

Att göra tills i kväll:
- torka av köks-, soff- och matsalsbordet.
- plocka ur och i diskmaskinen
- göra semlor
- plocka undan ytterkläderna i hallen
- laga middag
- plocka undan legot i lekrummet (för där brukar visningsställningen stå)

= det kommer att vara lite småstökigt, men så får det bli. (Om jag inte som vanligt ändrar mej i sista stunden.)

på tal om tid

Klockan är nästan tolv och jag sitter fortfarande i soffan i nattlinne.
Så går det när man får sovmorgon!

Underbart :)

vår?

Fåglarna kvittrar och grannens påskliljor står i full blom.

Ur led är tiden!

(Eller också är deras hus dålig isolerat, men det sa jag inte.)

första halvan av veckan

Måndag:
Me&I-party med alldeles för många inbjudna.
Att göra: fixa semlor, plocka undan lite saker
Utmaning: Inte städa för fint - några inbjudna är här för första gången så det blir en utmaning!

Tisdag:
Konstkurs Definitivt struken.
Astsrid Lindgren-Show med sonens klass.
Utmaning: inte sätta igång och paniksy någon dräkt ikväll när sonen kommer hem från genrepet och inser att alla andra är utklädda (han kom inte på någon figur som han ville vara)

Onsdag:
Fika hos mej med föräldragruppen. Döttrarna lediga.
Att göra: Fixa fika
Utmaning: De får ta mitt hem som det är!

Dotterns dans + Ikea
Min man kommer hem tidigt på onsdag, så då ska han köra till dansen. Jag behöver lite grejjer på Ikea så jag planerar att bli avsläppt där och efter dansen äter vi på Ikea.
Utmaning: strunta i Ikea om jag inte känner att jag orkar.

kontrollbehovet tog över

Trots mina föresatser om att hålla en låg profil på planeringsmötet inför skidresan kom jag ändå hem med ett fullklottrat anteckningsblock i näven. Som ska renskrivas och mailas ut till de andra. Helst nu!

Min man var nära att sparka till mej under bordet när han märkte att jag började styra upp. Synd att han inte gjorde det! När det blir så där snackigt och segt och ingen som håller sej till ämnet så tar jag över. Och när ingen började anteckna det vi bestämde så gjorde jag det (jo förresten, AC skrev de saker som hon skulle köpa på en liten lapp...).

Jag hade ju bestämt att eftersom jag bokade resan så skulle jag inte göra mer. Men så lätt det är att falla tillbaka i gamla spår. Säkert också för att alla förväntade sej att jag skulle hålla i det, eftersom det oftast brukar vara så att jag gör det.

Att skriva rent är ju egentligen ingenting ansträngande, men jag har ju redan sållat i veckan för att det blivit för mycket så då blir det ju ett måste till att hålla reda på och få gjort. Och det känns jobbigt. Vid närmare eftertanke kan jag ju scanna in anteckningarna och maila över filen. Men det är ändå det där med att komma ihåg det.

Gjort är gjort, men nu ska jag inte ta tag i fler saker....


helgtankar

Helgen har löpt på i ett ganska lugnt tempo, så ikväll känner jag mej inte så där supertrött som jag ibland gör på söndagkvällarna.

I går försökte jag observera vad jag gör och hur jag tänker på helgerna för att få reda på varför det aldrig blir någon egentid. Och svaret är nog att jag hela tiden gör saker när min man är hemma. Jag får nog lite dåligt samvete om jag ligger i soffan medan han håller på.

Och dagen bara löpte på. Jag hade ingen plan för när jag skulle ta min egentid (meditera) och då blev det aldrig av för det kom aldrig någon fri timme och knackade mej på axeln. Om man inte bestämmer vad man ska fylla dagen med så fyller den sej själv. Min man åker iväg en runda, något barn ska ha skjuts, mat ska lagas och hundra andra saker. Och rätt vad det är är det kväll igen, och någon egentid har man inte sett röken av.

Nästa helg ska jag försöka planera in min meditation redan på morgonen och stämma av det med mannen. Så blir det av.

Idag har jag helt avhållt mej från kaffe. Men lite te har det slunkit ner istället. Det var nog en bra idé att byta ut kaffet mot något annat varmt för det är nog mest själva stunden jag behöver (iallafall när abstinensen lagt sej). När man sitter där med sin kopp så kan man ju inte göra någonting annat. Och då är ju grönt te jättebra, för det kan man ju dricka flera gånger per dag.

dagens första fika

Idag är det en hit och dit-dag, så den enda lösningen för familjerådet var att ha det efter frukost. Men fika skulle det vara ändå. Minstingen var ansvarig och hon hade köpt muminkex. Inte helt knasigt att äta vid den här tiden på dagen.

Mannen tar fotbollsträningen så att jag kan gå här hemma och plocka lite inför klädpartyt imorgon. Så nu är dagen hyfsat lugn.


spontanfika

Jag har alltid varit så himla organiserad och planerad. Men nu när jag inte riktigt orkar med att ha för mycket i almanackan har jag faktiskt blivit lite mer impulsiv.

En annan bra sak med att inte vara så planerande är att ingen förväntar sej att det ska vara städat.

Idag hade vi fikabesök bara så där. Kul!

mysko lördagsgodis

Mannen och barnen stod för veckans (hrm...helgens) godisinköp.

Mjölkchoklad med Non Stop. Jag kan meddela att det inte var någon höjdare. Undrar vem som har kommit på den knäppa idén att stoppa non stop i chokladen...

(Fast jag fick ner några bitar ändå.)


Bild på Marabou Non Stop 100g

problemet löst

Kom precis på att jag har en tvätt i maskinen som väntar på att hängas upp, så nu löste sej mitt sysselsättningsproblem.

solig lördag

Förmiddagen har tillbringats i trädgården med barnen samtidigt som vi fyllt släpkärran med skräp.

Grannen var ute med sin lilla tjej, och hon  blev överlycklig när hon fick syn på mina flickor. Jag tog tillfället i akt och blev av med en ogräshacka samt en halvt iordninggjord skrivpulpet (som vi fick av de tidigare ägarna av grannhuset, så nu kom den hem igen). 5-åringen hann växa ifrån den innan den var klar, och minstingen får ta över storebrors.

Sonen stack i väg till en kompis i morse och har bara varit hemma en snabbis för lunch. Döttrarna har en gemensam kompis här, så barnen sysselsätter sig själva. Och veckans städning är gjord, så jag funderar på vad jag ska göra nu. Ovanligt bekymmer...  :)

ändrade planer

Det blev ingen tjejkväll med vin utan en eftermiddag med te på tumanhand. E insåg att hon inte orkade ha någon träff i kväll så hon ställde helt sonika in. Beundransvärt!

Däremot kan jag inte låta bli åt att le åt hennes lättnad över att hon nu slapp städa huset igår. Jag märkte då inget speciellt stök när jag var där. Men det är väl så vi är. Så fort det ska vara en inbjudan så ska det vara så fint och fixat. Men det gick ju hur bra som helst att ha mej över på en kopp te.

För egen del var det ganska skönt att det inte blev något. Behövde nog en lugn hemmakväll.

Mannen sitter vid datorn och jobbar lite. Jag alternerar mellan datorn och en bok medan jag väntar på att barnen ska somna. (Vi nattade dem för en timme sedan...)

När jobbandet är klart och barnen sover ska vi gå ner i källaren och kika på vad min man tvekar på om han ska slänga eller spara.

duktig

Nu har jag ringt flera telefonsamtal som jag skjutit upp ett tag.
Och det var ju inte jobbigt alls, utan bara trevligt.

Nöjd med mej själv ska jag sätta mej i soffan med en bok och en kopp te.
Hoppar över vilan idag, trots att den kanske skulle behövas.
Det är för trist att bara sova och sova.

terapi 080208

Vi  började med att prata om den ökade stressen och de signaler från kroppen som jag uppmärksammat. Terapeuten tyckte att det var bra att jag fångade mej själv så pass tidigt, även om jag själv tyckte att det var sent.
 
Han ifrågasatte varför jag inte kunde plocka bort mer från kommande veckan om jag tror att det blir för mycket. Men det är svårt när vi ska vara hos mej, tycker jag. Vi kom fram till att fortsätta jobba på att sänka kraven på att det ska vara fint hemma när jag har gäster, så att det inte blir så betungande. Jag ska även be min man hämta barnen någon dag så att jag får en helledig eftermiddag.

Sedan pratade vi mycket om min syn på mej själv som mamma . Jag har läst mycket och noga tänkt igenom hur jag vill vara som mamma, mot barnen och hur jag vill hantera olika situationer. I perioder när jag mår sämre är det svårt att leva upp till detta, vilket ger mej oerhört dåligt samvete. Speciellt sonen har jag svårt att hantera på ett bra sätt när jag mår dåligt eftersom han kräver mer tålamod. Vi kom fram till att vi inte ska jobba mer med de här punkterna eftersom jag tycker att jag har levt upp till mina krav innan jag fick ångestproblem, utan fokusera på mitt allmäna mående. När jag mår bättre orkar jag också med att vara den mamman jag vill vara. Och då kan jag ta ställning till om jag vill sänka mina krav eller inte.

När vi gick igenom punkterna kom jag fram till att jag faktiskt lever upp till ganska mycket, men att det kräver väldigt mycket energi. Det kanske är en bidragande orsak till att jag är så trött efter helgen.

Vi pratade också om att visa känslor, något som jag tycker är viktigt att göra inför barnen. Förra gången pratade terapeuten om sina kulor och sa att istället för att tappa ansiktet när han blev arg brukade han ta en kula från barnens kulburk. Idag sa jag att jag tycker att det är viktigt att visa att man blir arg och när han höll med så frågade jag hur han menade med det där med kulan (som jag inte tyckte var ett sätt att visa sin ilska på) och han förklarade att han med att tappa ansiktet menade att visa ilskan på ett barnsligt sätt. Hm, jag förmodar att han med det menar att bli arg och höja rösten, men isåfall får jag väl vara barnslig då. Det tycker jag blir en tydlig markering som inte går att misstolka.

Jag tog upp det här med min dåliga självkänsla (det brukar jag göra ibland) och att det är grunden till alla mina måsten och jobbiga krav på mej själv. Jag har inte tyckt att vi jobbat med det (vilket jag inte sa), men nu när vi pratade om självkänsla så sa terapeuten att vi ju börjat jobba med den. Hans angreppssätt på självkänslan är att utmana kraven och höja självkänslan genom praktiska erfarenheter (det var ju trevligt trots att jag inte hade städat).

Till nästa gång fick jag ingen läxa utan ska bara fortsätta som tidigare och försöka hitta lugnet igen.


inför terapin (rädslan att inte duga)

Sitter och kollar igenom förra veckans terapinoteringar och läser att jag under veckan skulle vara extra uppmärksam på tillfällen där jag är rädd för att inte duga så att jag måste vara perfekt.

Hm. Minns att jag tänkte på det vid något tillfälle i helgen, men vad var det...
Fast å andra sidan är jag ju inte en sån som bara noterar och registrerar. Uppmärksammar jag en sådan känsla så försöker jag nog att gå emot den.

Tjejfikat i går:
- Jag bjöd på paj och marzansås. Ingen glass eftersom jag glömde köpa det och inga kex eller annat tilltugg. Mitt gamla jag hade ilat iväg och köpt glass och dessutom bjudit på något gott kex eller något hembakat smått. Bra!

- Visst tokplockade jag timmen innan gästerna skulle komma, men jag brydde mej inte om dammråttorna eller kaoset i barnrummen. Det låg även en del grejjer här och där, så det var ingen överdriven ordning. Bra!

Svägerskans present
Vi tog en vinflaska som vi hade hemma, stoppades ner den i en vinpåse som jag skrev en grattishälsning på. Enkelt och inte särskilt snyggt.

Prylar i soporna
Att jag slängde fina saker och till och med böcker istället för att köra dem till insamlingen var verkligen att gå emot min bild av mej själv som ordentlig och miljömedveten. Så gör man bara inte! Men det gjorde jag ändå! Utan att få dåligt samvete dessutom. Jag orkade faktiskt inte!

Sonen med kompis
Helnöjd med mej själv var jag när sonen och hans kompis inte spelade tvspel eller datorspel. Wow, vilken förälder!

Städschemat
Jag gjorde inte klart mina punkter till familjerådet i söndags. (Visserligen gjorde ingen annan det heller, men ändå.)

Dotterns mössa
När mannen cyklat med barnen till dagis i går hade dottern på sig en tunn vårmössa under hjälmen och hade ingen tjockare med sig så hon fick gå med den hela dagen. Detta kändes ytterst pinsamt när jag hämtade och jag kände mej tvungen att lämna en ursäktande kommentar.

Jag fick ju ihop en hel del situationer trots allt.


bilden av mej som barn

När jag tänker tillbaka på min uppväxt är det följande egenskaper som jag tänker på:
- tyst och blyg
- slarvig
- slösaktig
- duktig i skolan
- bra på att teckna och måla

Min två år yngre bror retade mej ständigt för att jag var tjock, vilket jag inte var men eftersom jag tog åt mej så var det väl roligt att säga det. Den bilden förstärktes av att jag ofta hade väldigt smala kompisar (tyckte jag i allafall). Komplex över min kropp har jag dragits med långt upp i vuxen ålder.

Min mamma tyckte att det var väldigt roligt att det gick bra för mej i skolan eftersom hon tyckt att skolan var pest. Dessutom var hon enligt egen utsago urkass på att rita, så att jag var duktig i det tyckte hon var fantastiskt. Och genom den bekräftelsen antar jag jag försökte vara ännu duktigare för att göra mamma glad.

Som storasyster var jag nog i det mesta den duktiga. Min yngre bror var inte alls intresserad av skolan och min lillasyster är några år yngre och hade, till skillnad från mej, långt rött hår och fick alltid höra hur söt hon var. Det var det aldrig någon som sa till mej.

Ända sedan jag lärde mej att gå har jag varit pappas flicka och följde honom hack i häl. Av honom fick jag förmodligen bekräftelse då jag tyckte att det han pysslade med  var roligt. Teknikintresset har sedan följt mej under uppväxten, men nu undrar jag om det är vad jag vill eller om det är något jag valde för att "göra pappa glad". Jag tyckte nämligen lika mycket om, och var ungefär lika duktig i matte som svenska.

Min mamma har berättat att jag som liten valde att leka med grannflickan trots att hon bara lekte med mej när det passade henne och att jag ofta kom hem och grät när hon hittat någon roligare att leka med. Vad gjorde det med min självkänsla? Varför valde jag ändå att leka med henne?

Slarvig och slösaktig var jag till skillnad från min mamma som var ordningssam och ekonomisk. Min lillebror var extremt sparsam (sparade tidigt ihop till en egen TV), både med pengar och godis, medan jag gärna sprätte allt på en gång (utom tian som jag satte in på Rosa Panternkontot). Så det jag hållit på med på senare år med allt ekonomitänk och städkrav som jag inte orkar leva upp till går nog helt emot min läggning. Kanske är det därför det blivit så stressande för mej.

Att jag var tyst och blyg har jag fått höra under hela min uppväxt i olika sammanhang. I barngrupper och i skolan upplevde jag det som att jag ofta blev bortglömd. Jag försökte synas genom att vara duktig, något som sällan lyckades. Detta har jag skrivit om här.

Jag tror att min strävan efter att hela tiden vara duktig och att alltid behöva göra för att duga kommer ur det här att jag inte blev sedd för den jag var utanför hemmet. Ofta kände jag mej inte sedd överhuvudtaget och det måste ju ha varit förödande för självkänslan.


stress vs ångest

Jag märker att inlägg som jag tidigare skulle ha kategoriserat som Panikångest sedan en tid tillbaka hamnar under Stress.

Intressant...

skidresan

Vecka elva bär det av till fjällen. När vi bokade var det ju lång tid kvar, men nu börjar det närma sej. Det här ligger också och stressar mej, märker jag. För jag är himla otränad och om jag ska klara av skidkåkningen så bör jag ju åtminstone börja med en ordentlig promenad varje dag.

Så nu har jag bestämt mej för att inte åka skidor, utan åka på semester för att vara tillsammans med min familj och mina vänner. Om jag känner för att ge mej ut i backarna så kan jag faktiskt hyra skidor över en dag, så slipper jag det borde som ett par skidor och ett liftkort kommer att bli.

Skidresan kommer att vara nog så påfrestande även utan skidåkning (som innebär att jag måste ta mej förbi mina katastroftankar om liftåkning och att vara långt ifrån stugan med ett måste att ta mej ner med hjälp av skidorna.)

Först själva bilresan. Sedan en hel vecka med folk runt omkring (även om man kan gå undan då och då), pulkabacken med barnen, säkerligen promenader med andra vuxna. Och sedan ska man åka hem igen. Det känns som att det kommer att bli en fullt tillräcklig utmaning.

Så, det blir en skidresa utan skidåkning för min del.

städande i schemat

När jag tänker på det så har det varit ganska mycket den senaste tiden. Mannens resa tog på krafterna. Och sedan han kom hem har det varit inplanerade saker hela tiden. Att jag sedan inte fullföljt allt spelar ingen roll för känslan av att vara uppbokad .

En inställd aktivitet är också en aktivitet, för att travestera Ulf Lundell.

Så vad har då framtiden att erbjuda:

Fredag:
- Terapi
- Tjejkväll hos E

Lördag:
- Handla kläder till skidresan Vill jag inte följa med så kan nog min man köpa ett par underställ till mej...

Söndag:
- Sonens fotbollsträning (min tur att gå...)
- Planering inför skidresan

Måndag:
me&I-party hos mej

Tisdag:
Konstkursen (kanske,kanske...)

Onsdag:
Fika med föräldragruppen hos mej = tjejerna lediga
Dotterns dans

Det var inte mycket som jag kunde tänka mej att stryka. Kanske kan min man ta fotbollsträningen och skjutsa till dansen. Men å andra sidan kan jag ju lika gärna sitta i en sporthall och glo som att vara hemma.

Jag får ta en sak i taget, och ta tillvara på de tomma dagarna.
 

mitt signalsystem

Kroppens sätt att signalera att jag måste ta det lugnare:

- Öronsusningarna blir värre. Den här veckan har jag till och med haft pipljud ett par gånger.
- Stressklump i magen.
- Svårt att somna. I natt låg jag vaken till klockan ett, trots att jag inte lyckats komma till ro för dagsvila.
- Längtan efter att få vara ensam.
- Mer ältande
- Rastlös (ingen ro till att läsa mm)

Men ingen ångest! Och det känns jättehärligt!


min pappa

För ganska exakt åtta år sedan berättade vi för mina föräldrar att jag var gravid.
En månad senare berättade mina föräldrar för mej att min pappa hade cancer.
Ytterligare två månader senare dog min pappa.

Jag har bearbetat och pratat mycket om förlusten och saknaden. Min pappa lever vidare i våra minnen och historier som jag berättar för barnen. De har en morfar, men han är död. Jag trodde att jag var färdig med sorgearbetet. Men igår kväll insåg jag att de där två hemska månaderna legat väl gömda inom mej. Jag tror inte ens att vi har pratat om själva sjukdomsprocessen, jag och mina nära.

Cancerbeskedet kom som en chock för oss alla. Pappa hade ju magsår. Det var ju jobbets fel att han mådde dåligt. Med medicin och vila skulle han bli bra. Den första prognosen var att det skulle bli operation och sedan skulle han bli sjukpensionär. Jag såg framför mej hur vi skulle umgås under min mammaledighet.

Under operationen upptäcktes det att levern var svårt angripen. Och sedan blev han snabbt sämre. Hur dålig han var fattade jag aldrig. Jag orkade nog inte ta in det utan vände alla tankar mot bebisen i magen. Jag minns sista gången pappa var och hälsade på hos oss. Det var en solig vårdag och vi satt inne och fikade. Efter ett tag blev pappa trött och behövde vila. Jag föreslog att han kunde gå upp i sovrummet, men mamma sa att vi skulle gå ut istället. Väl ute sa hon att han behövde vila i soffan för han orkade inte gå uppför trapporna. Att han var så sjuk kom som en chock för mej. Jag ville inte se och pappa försökte nog hålla igång så gott han kunde.

Hans sista vecka i livet kom verkligheten i kapp mej. Jag sjukskrev mej och åkte hem från jobbet. Väl hemma gick jag och la mej i sängen. Mamma ringde och frågade varför jag inte kommit till sjukhuset och jag svarade att jag behövde vara ensam. Att jag inte fattade att det inte var så mycket tid kvar! Vad jag ångrar att jag inte åkte dit!

Jag stod min pappa nära på ett praktiskt plan, men han var inte så mycket för att prata känslor eller kramas. När jag satt där  vid sjuksängen började bebisen i magen att sparka och min mamma kände på magen. Men varför gick jag inte fram till min pappa så att han fick känna på sitt barnbarn? Jag vet inte, men att jag inte gjorde det har jag ångrat sedan dess. Först igår vågade minnas fullt ut hur det var.

Lördagen den 13 maj skulle vi uppfylla pappas sista önskan, att få återse sin kära sommarstuga. Kvällen före fick han byta avdelning. Nu fick han ett fräscht enkelrum och vi planerade att köpa plastblommor för att pigga upp lite. Jag och min bror var hos honom på kvällen och han verkade så pigg och glad. Inte alls den orkeslösa pappan vi brukade besöka. Varför pratade jag inte mer med honom medan tiden fanns? Om viktiga saker. Eller gjorde jag det? Jag tror inte det. Kramade jag om honom? Förmodligen, men det kan jag inte heller minnas att jag gjorde.

Så kom lördagen och hela familjen körde upp till stugan. Pappa fick åka sjuktransport dit. Vi gick runt med honom i rullstolen så att han fick se sitt livsverk. Han ville också hälsa på hos grannarna som höll på med sin brunn. Och trots att han måste haft så ont att han knappt kunde prata gav han dem några goda råd. För sådan var han. Alltid hjälpsam.

Efter promenaden flyttade vi ut en säng i vardagsrummet där han fick ligga medan vi började göra i ordning en lätt lunch. Men trots att han inte ville lämna huset blev smärtan till sist för stark och han bad oss ringa efter hjälp. Tiden vi väntade på ambulansen kändes evighetslång. Pappa låg och jämrade sig i plågor och vi kunde ingenting annat göra än att finnas där.

Mamma följde med pappa i ambulansen och mina syskon åkte direkt till sjukhuset. Jag och blivande maken åkte hem och gjorde iordning lunchen till oss. När vi kom till sjukhuset möttes vi av min bror som storgråtande berättade att pappa nyss hade somnat in.

När personalen hade gjort i ordning honom fick vi ta farväl. Där låg han, min pappa. Helt overkligt. Och det enda vi kunde tänka på var att han var barfota! Min pappa var aldrig barfota! Inte ens på sommaren. Han hade strumpor och sandaler till och med i båten. Så vi tog på honom strumporna igen. (Jag undar om de togs av när vi hade gått därifrån.)

Min pappa. Så mycket jag hade velat säga. Men jag fattade inte hur sjuk du var. Förrän det var för sent. Det var ju mormor som skulle dö först. Inte du! Det var ju hon som var jättesjuk!

Mormor dog när sonen var en månad gammal. Vi besökte henne när vi åkte hem från BB och sedan såg hon sitt barnbarnsbarn en gång till innan hon dog. Fast då var hon nog knappt medveten om det.

det gick ju så bra

Under jullovet beslutade jag mej för att börja om från noll och lägga på en sak i taget. Bara vara i nuet och låta lusten styra.

Först fokuserade jag på hämtning och lämning av barn.
Avslappning innan jag somnar.
Och terapin förstås.
Sedan la jag till daglig meditation.

Planen var att sedan lägga till promenader och yoga i den ordning som kändes bäst.

Dagarna kändes lugna och harmoniska.
Och där någonstans tappade jag fokus och började rusa iväg igen. Konstkurs. Inplanerade fikor. Tankar om att jag nog borde åka in till stan, till Ikea eller veckohandla på stormarknaden. Kanske hämta barnen tidigare några dagar...

Nu har jag inte alls kvar den där känslan av ro och närvaro.
Den här veckan har jag inte mediterat en enda gång. Jag har knappt läst någonting eller varit kreativ. Jag är trött, mer orolig och har börjat vakna på nätterna igen. Känner stressen i magen. Kanske har det inget samband, eller så har det det.

Det är bara att börja om igen. Fokusera på meditationen. Hitta mitt tempo.
För det kändes så nära. Jag hade något inom räckhåll. Som hastigt försvann.
Var det mitt jag?


tio per dag

Det här röjandet börjar nu gå över i lätt fanatism. Oerhört stressande. Läste en blogg där målet var att rensa tio saker per dag. Och det lät ju kul, tyckte jag. Och hittills har det varit lätt som en plätt.

Fast nu börjar det gå trögt.

Och helt plötsligt är det ett måste att hitta tio saker varje dag. Och detta måste leder till ett rotande utan dess like i olika skåp och skrymslen.

Genast är ju stressen där och bygger bo.
Varför får jag inte ha någonting i fred!!!

röjarivern sprider sig

Nu har min man äntligen kommit igång med röjandet och jag kikar förbi med små uppmuntrande hejarop och tydliga direktiv att kasta när han tvekar.

För egen del blir det svårare och svårare att hitta prylar att göra mej av med. Men med tanke på att vi ändå fyller trehundra kvadrat med grejjer så måste det ju finnas mycket mer.

Varför vänta med att röja tills vi ska flytta? Det är ju nu vi har glädje av ordningen och platsen!

- Visst är det roligt! sa jag klämkäckt till min man när han satt djupt försjunken och sorterade skruvar och annat smått.
- Näää, inte det minsta, fick jag till svar.

Fast sedan erkände han att han drömmer om en välorganiserad snickarlya med gott om plats. Och snart så...

juno

I lördags tittade vi som så ofta på film. Den här gången blev det Juno där man får följa en tjej som blir oplanerat gravid under skoltiden. En varm film om att gå sin egen väg i livet. 


Juno

tulpaner

Tulpaner har jag också köpt. (Apropå att unna sej själv.)
Men det var på ICA-kortet så det räknar jag som näring.
För själen.

dags för vila

Efter en glad och trevlig förmiddag (med en del allvar också) så är jag ganska trött, så nu ska jag vila mej en stund innan det är dags att hämta barnen och köra till dansen.

Tjejerna som var här idag har känt sedan jag var liten. En av tjejerna började i vår klass två veckor in i första klass, och vi tänker fortfarande på henne som "den  nya", trots att det gått 27 år sedan dess. Tänk att vi fortfarande kan ha så mycket att prata om när vi träffas, trots att det ibland kan gå länge mellan gångerna.

Naturligtvis kunde jag inte hålla mej från att rusa runt och städa in i det sista. Knasigt att det ska behövas!

fastnat vid datorn

Jag skulle ju bara...och så sitter jag här fortfarande. Snart hinner jag ju inte städa undan, men det kanske är det som är meningen. En riktig utmaning att ha smulor på köksgolvet!!!

Även om jag inte fixar hemmet så borde jag iallafall fixa till mej själv. Samt en paj. Idag blir det paj med björnbär och äpplen. En ny kombination, men det låter gott.


semla och dr House

Jag bjöd hit mamma på fika ikväll så att vi fick oss en semla. Som tack gjorde hon i ordning på diskbänken. Gullemamma :)  Själv knallade jag omkring och städade inför tjejträffen i morgon. Plockar undan småprylar och så, men det blir ingen pedantstädning. Jag är ju faktiskt inte sådan, så varför låtsas... (säger jag samtidigt som jag förmodligen kommer panikplocka innan de kommer imorgon.)

Tjejerna får gå till dagis i morgon. Jag har varit supertrött idag också, så jag behöver nog vila en stund på eftermiddagen innan det är dags att köra dottern till dansen.

Ikväll ville dottern helt plöstligt inte gå till dansen, trots att hon alltid tyckt om dansträningen. Storgråtande, men utan att kunna säga varför. Tills jag kom på att mannen sagt att han, sonen och minstingen skulle vara hemma och läsa läxan under tiden. 5-åringen trodde att de skulle göra något roligt och det ville hon ju inte missa. Så efter lite omsnickrande av schema så att jag tar med båda tjejerna till dansen medan sonen går lång dag i skolan + att också dottern får en leksak efter fem avverkade gånger så var hon nästan glad igen.

Om en liten stund är det säsongspremiär för House. Så  cashewnötter är inhandlande och snart ska vi bänka oss i soffan för en timmes underhållning.

upp och ner

Till barnens stora glädje låg mamma som Pippi när de kom in imorse.

Sängen börjar verkligen bli sunkigt obekväm, så när jag vaknade i natt testade jag att lägga mej åt andra hållet. Och det blev lite bättre.

Den stora frågan är nu om jag ska fortsätta ligga så eller om jag ska vända på sängen.

Och den ännu större frågan är om vi verkligen ska vänta tills minstingen blivit helt torr innan vi byter sängar (det vore ju trist att få sängen nedkissad vid ett nattligt besök).

Om det inte blir märkbart bättre efter justeringen lutar det nog åt sänginköp trots allt. Sömnen är viktig.

apropå antiköpstopp

Jag kan ju inte direkt säga att jag har börjat spendera en massa pengar nu när jag ska det. Hittills i år har jag köpt:

- pärlor (via internet)
- böcker (via internet)
- teaterbiljetter till familjen
- semlor till familjen
- present till sonens kompis
- glass från glassbilen (till barnen)
- 1 hg grönt the
- ett par mysbyxor

Om jag ska vara petig (och det ska jag ju!) så ska jag plocka 700 kronor från "barnkontot". Fast då får jag ett sjå med att sätta sprätt på allt!

Till mej själv har jag på fem veckor köpt:
- pärlor
- böcker
- 1 hg the
- 1 par byxor

Och detta trots att jag har fokus på detta.


grönt the

Medan jag fasar ut kaffet passar jag på att fasa in grönt the istället. Jag har hört ryktesvägen att det ska smaka pest i början, så jag planerade att ge det ett tag.

Men till min stora förvåning och glädje så smakar det riktigt gott.
Grönt the med havtornssmak - kanske i en thehandel nära dej.


(Jag har blivit en inbiten havtornsdyrkare: havtornsjuice till järntabletterna, havtornsglögg och nu the.)


inte i dag heller

I morse kändes det som en mycket bättre idé att somna om än att köra i väg till den där kursen. Så då gjorde jag det. Att jag var jättetrött är ju ingen ursäkt så jag funderar lite på varför det var så svårt (omöjligt) att komma iväg.

1) Tänk om jag inte kan måla. Så länge jag inte testar så kan jag ju tro att jag skulle kunna skapa stor konst.

2) Trots att det är en kurs så känns det jobbigt att jag inte kan någonting. Tänk om jag gör fel...

3) Egentligen är jag jätteblyg. Fast det är en väl bevarad hemlighet nuförtiden. Jag gör som Pippi och tar det på kommando. För det är ju inget farligt. Men just nu klarar jag tydligen inte alltid av att ge mej själv den där lilla knuffen som behövs för att våga.

4) Jag ville känna känna mej rik. En tusing hit eller dit gör väl ingenting. ;)

Ja, ja. Nu har jag iallafall lovat mej själv att jag ska sitta hemma och måla. Och om jag fortfarande vill börja på kursen så ska jag ringa till konstnären och fråga om det är okej att jag hoppar in gång tre. Förmodligen är det individuell handledning så det ska väl inte spela någon roll för hans del.

rekognoseringstur

Nu har jag varit ute på spaning så nu vet jag exakt vart jag ska imorgon. Lite klurigt var det faktiskt att hitta, så jag är glad att jag körde en tur ikväll. Nu är det bara att hålla tummarna för att det finns parkering vettigt nära.

Så nu känns det bara "vanligt nervöst" inför att göra något nytt och träffa nya människor. Jag hoppas att det inte bara är pensionärer...

seg som sirap forts.

Jag har funderat lite över det här med vad jag förväntar mej av min man och vad det är som jag blir sur över. Och faktiskt är det inte allmäna saker utan mest att han inte följer våra överenskommelser:

- vi har bestämt att barnen ska bada varannan dag (eller var tredje) och att min man ska vara ansvarig för det.
- vi har ett uppgjort städschema som ska följas
- vi har delat upp ansvaret mellan kläder och skor, där jag tar kläderna och han skorna inkl. underhåll (tvätt m.m.)
- vi har delat upp läxan så att jag sköter matten och han läsningen

Jag har aldrig varit en sån där som går in och petar i hur min man gör olika saker, från barnskötsel till städning. Däremot har vi kommit överens om VAD man ska göra och HUR OFTA.

Det som känns jobbigt är när han inte tar sitt ansvar. Och när barnen blir lidande.

Och det ironiska är att han gnäller över jobbarkompisen som beter sej på jobbet precis som min man gör hemma, d.v.s. driver ingenting och tar inget ansvar. När jag påpekade att det är precis så som jag känner det här hemma så höll han faktiskt med om att det var så.

Antar att jag får ha lite tålamod. När vi införde nagelklippning och örontvätt vid varje badtillfälle (på den tiden vi turades om) tog det drygt ett år innan han hade fått in den rutinen. Så efter sommaren kanske det här nya som vi  började med i höstas sitter.

mitt miljösamvete

Nu när jag rensat bland mina borden har jag faktiskt också blivit en större miljöbov för några av mina fanatiska tankar handlade om miljön.

På minuskontot:
- nu kör jag diskmaskinen när den är hyfsat full. Tidigare plockade jag ALLTID om i maskinen efter att
       min man lassat in så att vi kunde få plats med mer.
- jag tvättar inte alltid helt fulla tvättmaskiner.
- vi källsorterar bara hårdplast, tidningar, glas och kartong. 
- idag: jag la hela högen med utrensade grejjer i "till tippen-högen". Orkar inte åka till röda korset med dem -
     de har altlsomoftast intaggstopp på något och då står man där...
- jag ska tvunget handla för 1500 kronor varje månad. (Jag bryter trenden och går från köpstopp
    till shoppande. Så går det när man var tidigt ute;))

På pluskontot:
+ jag har satt igång varmkomposten och slänger matrester där lite då och då.
+ jag köper mer ekologiska varor nu för tiden.
+ jag kör inte till jobbet nu när jag är sjukskriven = 11 mil per dag (fast jag hade nog samåkt om jag jobbat)
+ jag köper färre frysta varor, mer färskt
+ jag har stängt av en frys för jag bunkrar mindre 


konsten att tacka nej

Jag tittade i almanackan och kände att den här veckan blir lite tuff. Så nu har jag bestämt mej för att inte följa med på syjuntan i kväll. Det känns trist men samtidigt som ett framsteg att jag faktiskt tar känslan på allvar.

I morgon ska jag på konstkurs för första gången, så jag känner att jag vill köra förbi och reka ikväll (det hanns inte med i går). Jag planerar att ta med mej sonen så kan vi passa på att köpa en present till hans kompis (och så slipper jag köra själv....).

Vi är några tjejer som hållt ihop sedan lekis (himla skoj!) och på onsdag ska vi träffas hos mej. När just de ska komma så känns det som om jag vill ha lite mer ordning än vanligt. Kanske för att några av dem inte är så nära vänner. Jag funderar på om jag ska ha tjejerna hemma från dagis den dagen eftersom det kommer att följa med ett par barn. Jag tror att dagsformen får avgöra det.

För att få till den här träffen bad jag en av tjejerna som är arbetssökande att ringa runt till alla och få ihop en tid som passade. Det brukar vara en ganska jobbig process eftersom ett par stycken jobbar på konstiga scheman, så innan man ens får tag i dem måste man lägga ganska mycket energi. Jag känner mej verkligen nöjd med att jag vågade erkänna både för mej själv och för andra att jag "behövde" hjälp.

Det är okej att inte vara helt okej!


seeeg som sirap

Shit, vad jag är trött på allt!!! Eller för att precisera mej lite. Shit, vad jag är trött på min man!

Har han läst läsläxan med sonen? Nej
Har han sett att sonens känga är trasig? Nej
Badade han barnen i rimlig tid? Nej
Kom han på att sonen skulle ha termobyxor till skridskorna? Nej
Får barnen frukt till Bolibompa om inte jag gör iordning det? Nej

Läsläxan ska läsas flera gånger, och imorgon är det läxdag men än har det inte blivit läst. Mannen ska lämna barnen i morgon och då får han allt ta och prata med fröken. Barnen ska ju inte behöva lida för att han är slarvig!

Han är ansvarig för barnens skor. Borde man inte upptäcka en trasig stövel då? (Den är inte funktionsoduglig om det inte är blött ute, så jag avvaktar.)

Han är ansvarig för att barnen får ett par, tre tvagningar i veckan. Jag badade alla på tisdagen, och hade jag inte kommenterat hygienstatusen igår så hade de nog inte varit badade än.

Suck! Nu har vi ju tydligt delat upp ansvaret. Då måste han ju se till att ta det också!

Och allt är så segt. Ska det hända något så känns det som om det är jag som måste ta tag i allting. Ska det bli några utlykter av så måste jag bestämma det.

Och när jag klagar på att jag inte orkar med detta, så säger han att han också är trött. Precis som om inte alla föräldrar har det ansvaret! Och han har det nog ganska väl förspänt ändå. Det är oftast jag som hämtar barnen och vi är hemma båda två vid matlagning och det där vardagsbestyret.

Och för mej är det inte att jag är trött som är problemet. Utan stressklumpen som sitter i magen över allt som ska kommas ihåg, hållas reda på och tas tag i.

Lite allmänt gnäll en måndagmorgon!

snabbkurs

Igår var brorsan med familj här på en fika och svägerskan passade på att visa mej lite hur man målar med akvarellfärger. Så nu kan jag börja måla lite och är inte helt nollad på tisdag när jag ska gå på kursen.

Men varför har jag inte bett henne visa mej tidigare? När jag inte vet exakt hur man gör kommer jag inte i gång. Men det behövdes bara en halvtimmes guidning så är jag på hugget.

Jag förväntar mej inga mästerverk framöver, men många avkopplande och roliga stunder.

zzzzzz

Trött, trött, trött.

Tvekade på om jag skulle följa med på kalaset eller inte, men eftersom jag stannade hemma förra gången så samlade jag ihop mej och åkte. Idag var det bara min mans släkt som var på plats, så det var inte så mycket folk som det brukar vara.

Jag övertalade mannen till att lämna barnen imorgon. Han behöver klippa sej, så då kan han ta barnen och bilen och fixa det på lunchen. Sonen kan vara lite svår att få iväg när skolan ska på utflykt så det känns skönt att inte behöva stå med det imorgonbitti. Och så får jag ju hem en snygg make :)

dagens kaffekopp

För tredje dagen dricker jag bara en kopp kaffe. Och förmiddagen har knallat på utan något kaffesug.

Idag skulle vi på familjeutflykt till ishallen, men sonen tillbringade morgonen i soffan med ständigt återkommande näsblod, så han och jag fick stanna hemma. Det var första gången som minstingen stod på ett par skridskor. Det gick vingligt men med stöd åkte hon lite. Och hon tyckte att det var roligt, men mannnen tyckte att jag skulle vara med nästa gång så att vi kan turas om att åka med henne.

Här hemma hann sonen och jag med matteläxan, semlebullebak, ett par maskiner tvätt och en promenad (för mej medan sonen tittade på TV).

Ännu en solig dag, så om en stund ska vi ut och bära skräp till släpkärran. Och efter familjerådet ska vi på kalas. Så någon egentid hinner jag nog inte med idag.

sol och röj

Efter en sovmorgon till halv åtta (väckt av dottern - det funkade!!!!) har sonen och jag ägnat förmiddagen åt att rensa bland leksakerna på hans rum. En del saker flyttades ner till lekrummet i källaren och en del las undan.

Sonen fick en krona för varje sak som förpassades till förrådet (och jag lovade dyrt och heligt att inte slänga något) och 2.50 för varje sak som skulle slängas/ges bort. Han lyckades bara slänga en sak, men en hel del åkte ner i förrådet. Nu blir det nog lättare för honom att städa framöver. Kanske vill 5-åringen göra samma sak. Man kan ju alltid hoppas.

Här skiner solen och efter en kopp kaffe (dagens enda) ska vi röja (vad annars?) i trädgården. I eftermiddag kommer brorsan med släpet, så då kan vi börja lassa på.

Om ork, tid och lust finns ska jag baka semlebullar också.


hoppas på sovmorgon

I kväll testar vi ett nytt knep för att få sonen att sova längre på morgonen (eller iallafall inte väcka oss så tidigt). I morgon klockan åtta är det fotbollsträning och jag är ärligt talat inte jättesugen på att masa mej dit. Och inte sonen heller, för då missar han Pokemon.

Ikväll somnade sonen med sin klocka bredvid sängen och instruktionerna att han ska väcka oss senast halv åtta om han vill gå på fotbollsträningen och annars ska han låta oss sova till åtta.

Så nu håller vi tummarna! I vanliga fall är fotbollsträningen tidigast klockan nio så det gör ju inte så mycket om han missar den här gången. Fast jag kan ju inte låta bli att tycka att det är lite taskigt att utebli och lämna tränarna i sticket.


nytt säkerhetsbeteende

Jag hade lovat att skjutsa min mamma till en väninna i kväll. När jag skulle åka fick jag ett infall och frågade minstingen om hon ville följa med. Väl nere på motorvägen insåg jag att det kändes bättre när jag har någon med mej, även om det är ett barn. Och när jag tänker efter var det länge sedan jag körde in till stan helt ensam i bilen.

Något att tänka på framöver, tror jag minsann...

äppelpaus

Min man ramlade in när jag höll på att meditera och möttes av ett muttrande "Stör mej inte! Hämta barnen!". Inget trevligt bemötande efter en kämpig cykeltur i halv (hel?) storm.

Jag fastnade i ett pyssel idag så därför blev meditationsstunden lite sen. Men vi har dagistid till fyra så jag har bestämt mej för att ha timmen mellan tre och fyra som flex. När jag började se det så så har faktiskt stressen under dagen minskat. Det finns tid till att göra vettiga saker på eftermiddagen också. Och barnen dör inte av att få gå till fyra ibland. Oftast hämtar jag ju vid tretiden.

jag är...

Jag är den bästa mamman mina barn kan få.
Jag är den enda kvinnan för min man.
Jag är min mammas älskade dotter.

Varför är det så svårt
att inse att jag duger som jag är?

Varför vågar jag inte
ta min längtan på allvar?

Varför tror jag inte
att jag kan det jag vill?

Varför är det så svårt
att vara min egen bästa vän?

terapi 080201

Idag blev det ett samtal om varför jag ställer så höga krav på mej själv. Och när vi pratade om krav i vardagen kom vi in på barnen och min mammaroll.

Min känsla är att jag vill vara perfekt för att inte behöva stå för den jag är. Om man inte gör något fel så blir man inte ifrågasatt eller kritiserad.

Och att säga till mej själv att jag inte hinner är lättare än att säga att jag inte vill. Att inte vilja måste förklaras. Inför andra och inför mej sjäv. Och kanske för att jag inte vet vad jag vill. Då är det lätt att gå in i alla krav och slippa tänka, slippa känna efter.

Dagens samtal mynnade ut i att jag under veckan ska vara uppmärksam på alla små tillfällen där perfektionen och rädslan för att inte duga dominerar. Det kan vara allt från att jag packar i en extra tröja i dotterns dagisväska (för tänk om hon måste låna kläder där...) till att jag stressar för att hinna i tid.

Men samtidigt undrar jag om inte problemet också ska angripas från andra hållet. Det är ju min dåliga självkänsla som gör att jag inte vågar. Min känsla av att inte duga som driver mej mot perfektion. Jag måste verkligen tro på att jag är bra för att jag är jag. Innerst inne.

utmaning

Jag har fått en utmaning av Miranda.

Vad gjorde du för 10 år sedan?
För tio år sedan jobbade jag för glatta livet. På ett jobb med alldeles för mycket ansvar och alldeles för lite befogenheter. Och alldeles för lite skinn på näsan. (Min första erfarenhet av könsdiskriminering.) Det var roligt. Och lärorikt. Men jag är glad att jag slutade där.

För tio år sedan  var min man min pojkvän och vi levde livets glada dagar.

Vad gjorde du för ett år sedan?
För ett år sedan var jag sjukskriven och kämpade med KBT mot min panikångest.

Tre snask du gillar?
M&M, saltlakrits och Marabou mjölkchoklad 200-grammare.

Tre sånger du kan hela texten till?
Hm, massor av barnvisor . så klart. Och en del annat.
Thank you for the music, kungens lilla piga, rövarna i kamomilla stad

Vad skulle du göra om du var miljonär?
Om jag hade en miljon: Renovera badrummet, göra om gångarna på framsidan, skola om mej (plugga alltså).
Om jag hade flera miljoner: Köpa mitt drömhus, plugga

Om jag vann en miljon skulle jag bjuda min mamma och syskon med familj på en härlig solsemester.

Tre dåliga vanor?
Dricker för mycket kaffe
Stressar för mycket
Tar livet för allvarligt

Tre saker du gillar att göra?
Tända en brasa och sitta där och läsa
Baka bröd
Skratta!

Tre saker du aldrig skulle klä dig i eller köpa?
Chips på en vardag
Pastellfärger
Stringbikini

Tre favoritsaker?
Min blå cykel (trots att den är kass att cykla på)
Mina vigselringar
Mina kaffemuggar

Jag i min tur utmanar: Ananasens (rättstavat ?!!), Maria och Luna.

just nu

Värmen från elden.
Filten över mina axlar.
Jag är.
Här. Nu.

Knät mot handen.
Handen i knät.
Jag finns.
Här. Nu.

Luften i mitt bröst.
Blodet i mina ådror.
Jag lever.
Här. Nu.

Glädjen i mitt sinne.
Lugnet i min kropp.
Jag känner.
Här. Nu.

vi

Jag.
Du.
Vi.

Två kroppar.
Två själar.
Två liv.

Sammanflätade
men ändå självständiga
löper våra livstrådar.

Din.
Och min.

Och blir till någonting stort.
Tillsammans.

RSS 2.0